0   

furbi @furbi 3. Apr 2008, 14:55

Živijo!

Rad bi slišal mnenja za tale fotoaparat. Malo sem brskal tudi po tej strani, pa nisme najdo kakšnega konretnega mnenja?

Kupil bi ga zato, ker ima obcijo, da si nastaviš barve kot so pri velvia dia filmu.

Kakšne izkušnje maste z to opicijo?

hvala vsem za mnenja in predloge.

furbi
 0   

iztok @izo 3. Apr 2008, 15:33

za posnemat velvio dobiš kr nekaj akcij za fotošop na netu. je cenejš kot nov fotič kupovat grin
drgač se pa ve, s5 največ nucajo (oz naj bi) pročni fotografi, ker ima velik dr in veliko "prenese" v svetlih tonih, tudi barvre zelo lepe dela (njabrž eden najboljših gleda zapisa barv od dslr-jev). je pa glede zapisa detajlov malce čuden meni, vsaj kolk sm gledal slikce, tudi tista kao optična povečav iz 6 na 12mpix al kolk že je malce preveč napihneno, se mi zdi, nič slabše ni, če bi navadno fotko iz 6mpix povečal v ps-ju.
pa za visok iso ne glih blesto, sploh na te zadnje fotiče, pravtako af ni ne vem kaj (v bistvu je en osnova en starejši nikon body, če prav vem).
 0   

gogo @gogo 3. Apr 2008, 16:38

Jaz sem zelo zadovoljen z njim. Barve so super, body je od D200, AF in vse ostalo je isto kot pri D200, tako da ni prikrajšan pri teh parametrih. Ima največji DR, prežgati slike ne moreš, če res nisi specialist in ima najboljše jpg direkt iz aparata (od večine Nikon in precej Canon aparatov, ki jih poznam).
Ima svoje menije - drugačne kot Nikon D200 (kar je neprijetno, če imaš oba aparata, ki sta enaka, ko ju primeš v roke in različna ko pritisneš meni), zaradi drugačnih zapisov RAW in JPG pa je pri shranjevanju posnetkov počasnejši od Nikona.
Senzor je (dobrih) 6 mpix. Dobiš malo na njegovi interpolaciji na 12 mpx ampak daleč od D300 (in podobnih - primerjam s tem kar imam, da me ne bo kdo narobe razumel).
Pri 1600 ISO je še vedno odličen (uporaben)tako, da me ta podatek presenetil, da nima dober visoki ISO. Vsekakor precej boljši od D200. In ne od D300.
Jaz uporabljam S5 za pokrajino (z enim objektivom in D300 z drugim), za družinske posnetke (odlične barve - predvsem kože, odličen jpg - ni potrebnbih nobenih korekcij za slike delat), makro ali skupaj z Tamron 17-50 za mini kit za potovanja (službena, drugače vse s seboj vlečem). Odlično se ujame z Nikon 28-70 objektivom, samo ni več kompakten.
Nikon D300 pa za živali (hitrost AF in "rafalno" slikanje), verjetno šport (če bi ga slikal), za tam, kjer je potrebno izreze delat,...
 0   

furbi @furbi 7. Apr 2008, 09:39

Hvala za odgovor obema.

Gogo tebe bi neki vprašal. ne razumem to glede mpx. Koliko jih v resnici ima? 6.1 ali 12.2?
Sem popotnik. Sedaj uporabljam Nikon D80. Tako, da bi mi že zaradi barov ful ustrezal S5.
Praviš, da se ga splača nabavit?

Lp
furbi
 0   

Bojan Stepancic @bododo 7. Apr 2008, 10:57

S5pro in S3pro imata isti senzor in sicer z 12 Mpix vendar so razdeljeni na v dve skupini in se razlikujejo po fizični velikosti posameznega pixla. 1. skupina je 6miljonov normalno velikih pikslov 2. skupina pa 6 miljonov manjših pikslov, ki beležijo samo svetle dele na fotografiji.
Apart nato zdurži podatke iz obeh skupin pikslov v eno fotografijo z velikostjo 6Mpix, ki ima dosti večji dinamični razpon. Do neke mere enako kot HDR fotografija.
Se ti pa mogoče splača pogledat še S3pro... rabljeni so sedaj zelo poceni. Razen hitrosti delovanja in slabšega (čeprav zelo uporabnega) AF-ja ni dosti razlike med obema. Sem nekaj časa slikal z njim pa lahko rečem, da je edini apart pri katerem sem bil zadovoljen z jpg-ji in barvami takoj iz aparata.

l.p.
Bojan
 0   

gogo @gogo 7. Apr 2008, 11:20

Tudi jaz mislim, da je S3pro še vedno odličen aparat. Jaz sem se odločil za menjavo S3 za S5, ker je možno MF objektive uporabljati in lahko ima iste polnilce, grip, kot pri D200 oz. D300 (polnilec). Senzor je, kot je Bododo razložil, praktično isti, neki lepotni popravki pri procesiranju (ne nujno na bolje). S S3 nisem nikoli imel občutka, da me ovira počasnost. Je pa res, da S5 precej boljše telo, kot S3 in če si popotnik je S5 brez gripa manjši od S3. Tudi cene S5 so že pod 1000 EUR zunaj.
Je pa groza v menu-jih, ker so čisto drugačni od Nikona in raw file je precej večji (24 Mb). Še ena prednost S5, lahko hkrati slikaš raw in jpg, pri S3 to ni možno.
 0   

Peter Atanackov @Geo 7. Apr 2008, 13:11

Posnemanje barv od Velvije v CS-ju-BAD IDEA. Sem poskusil in odsvetujem, rajsi jih sami stimajte.

Drugace je pa Tom Hogan se na dolgem in počez razpisal o tem S5.
 0   

Kristijan Škrlec @Neo4Hidak 31. Okt 2008, 14:12

Pri barvah zmaga trenutno ga v sloveniji dobis že za 740EUR (rabjene D200 pa stanejo 600EUR) enak bodi manj šuma.....splača se. smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati