0   

Marko Jar @marko1 4. Apr 2008, 17:11

Namreč, sam ne morem reči, da mi je vse popolno. Res je, da sem na galeriji šele par mesecev, ampak opazil pa sem, da so nekateri vidni člani nehali objavljati svoje fotografije. Zadnjič je bilo za prebrati tudi opomba člana, ki ima še vedno najbolje ocenjeno fotografijo do sedaj, da slo-foto še zdaleč ni več to kar je bil ter da je kvaliteta padla.

Bi pa za uvod podal samo tole, kar se je zgodilo malo nazaj. V tako hvaljeni učilnici(saj tako ste govorili ob 5 letnici delovanja, kjer lahko vsak začetnik objavi fotografijo, da dobi kakšen nasvet) je nek začetnik objavil tukaj: https://www.slo-foto.net/galerija_slika-38936.html objavil fotografijo.

Dobil pa je takšen odgovor in to od moderatorja M_M: "Poglej malo ostale fotografije v galeriji in se vprašaj, ali je to res fotografija, ki sodi mednje. Tako po tehnični, kot po vsebinski plati je fotografija neprimerna za objavo na fotografskem portalu."

Opazil sem tudi ocenjevanje v stilu "roka roko umije", komentarji v stilu "lepa","bravo" ali pa celo samo kakšen smajli in ocena zraven. Vam tukaj vse štima?

Nekaj slabše fotografije nimajo nobenega odziva. Mogoče res, da dobra fotka bo že opažena, slaba pa bo šla v pozabo, ampak pomislite malo na vaše začetke - sigurno bi želeli kakšen konstruktiven komentar, ne pa v stilu "kurc te gleda". Ne bi rekel, da nimate časa, ampak nekateri ste nonstop online in tudi po vriskaču znate pisate cele eseje o levem prstu na desni nogi.

Upam na debato, ki se ne bo sprevrgla v žaljenje.
 0   

misfits @misfits 4. Apr 2008, 17:36

Jaz bi ukinil čakalnico, sem za enakopravnost. Objavljat sem nehal tud zato, ker mi ta sistem s čakalnico ni všeč.
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 4. Apr 2008, 17:39

jst bi tut ukinil...

Sam sem dal tudi že nekaj predlogov za izgled portala, a so bili žal preslišani.

LP!
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 4. Apr 2008, 17:42

Zdravo Marko,

rad bi opozoril, da M_M ni moderator v galeriji ampak na forumu. In moderatorji na portalu svoje delo opravljajo prostovoljno, da ne prihaja do kršenja pravil in reda. Menim sicer, da komentar M_M-a ni najbolj primeren, ampak verjamem, da je spregledal kategorijo objavljene fotografije (tj. učilnica).

Potrebno se je zavedati, da smo v administraciji poskrbeli da stran sploh obstaja in da smo vam omogočili vse to. Žal ne obstaja sistem kako bi preprečili sistem "roka roko umije", prav tako vas ne moremo siliti v kvalitetnejšo in kvalitetnejšo komentiranje.

Kaj in kako se komentirajo fotografije v galeriji ali čakalnici pa je vse odvisno od VAS članov!
 0   

M_M @M_M 4. Apr 2008, 17:43

Ravno zaradi takšnih objav je stanje v galeriji takšno kot je. Komentar, ki si ga nalimal kot primer je moj in v njem ne vidim nič spornega. Precej milo sem namreč napisal kakšno je moje mnenje o takšnem objavljanju.
Če bi ljudje imeli vsaj malo samokritike, na portalu nebi potrebovali tako imenovane "komisije", ki naredi prvo selekcijo med fotografijami in čez katero imamo vsi tako veliko povedati. Ta komisija še zdaleč ni nezmotljiva, vendarle pa v večji meri uspešno loči zrno od plevela.

Da se še malo vrnem k primeru, ki si ga prilepil. Ali ima smisel kupiti aparat, ga vzeti iz škatle, šklocnit 10 fotografij kar nečesa, kar ti pride prvo na pot in to takoj objavit na fotografski portal, potem pa pričakovati, da ti bo nekdo na dolgo in široko razlagal kaj delaš narobe? Takšna fotografija (če temu sploh lahko rečemo fotografija) se sploh ne objavi!!! Najprej se preberejo navodila, morda kakšna literatura, predvsem pa se naredi red v glavi. deal

Ravno zaradi takšnih jokavcev kot si sedaj ti in zaradi komentiranjev komentarjev (kot v primeru ki si ga podal), se meni osebno zadnje čase zdi popolnoma nesmiselno komentirati in morda koga usmerit, mu pomagati pri fotografskem "odraščanju".
Včasih sem komentiral po 20-30 fotografij dnevno, pri tem marsikomu pomagal z nasveti, sedaj podam 2-3 komentarje na mesec (če sploh).
Zavedam se, da je pomanjkanje konstruktivnih komentarjev na portalu velik problem, a po reakcijah tebe in tebi podobnih, se mnogim izkušenim fotografom zdi škoda izgubljati dragocen čas in se truditi.
[url]http://matjazmercnik.net[/url]
 0   

M_M @M_M 4. Apr 2008, 17:53

Luc, vidim, da se tudi tebi zdi neprimeren komentar. Res je. Ko pišem komentarje, ne gledam kategorije (verjetno si mislil kategorija UČILNICA in ne čakalnica grin ).

Nisem spregledal... NE GLEDAM spljoh curtain
[url]http://matjazmercnik.net[/url]
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 4. Apr 2008, 17:59

Yup v mislih sem imel učilnico smile

Sem mnenja, da lahko v učilnici objavlja vsak, tudi začetnik, ki je šele začel s spoznavanjem fotografije. Kakšno mnenje imaš ti o tem, pa je čisto tvoja osebna odločitev, ki ji ne morem nasprotovati (pa tudi če bi lahko ji ne bi) smile
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 4. Apr 2008, 18:05

Aja še to...

opazil sem, da mnogi, ki objavljajo fotografije v učilnici, sploh ne napišejo kakšne komentarje oz. kritike želijo pridobiti z objavo fotografije. Nekateri jo samo objavijo in v opisu napišejo tri pikice (...) ali pa tudi nič (oz. po možnosti kar vejico, le tako da izpolnjeno pogoj pri dodajanju fotografije). Kako potem najti rešitev ali podati predlog, če sploh ne veš kje pestijo avtorja težave in kaj si želi naučiti?
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 4. Apr 2008, 18:12

Citiram:
Potrebno se je zavedati, da smo v administraciji poskrbeli da stran sploh obstaja in da smo vam omogočili vse to. Žal ne obstaja sistem kako bi preprečili sistem "roka roko umije", prav tako vas ne moremo siliti v kvalitetnejšo in kvalitetnejšo komentiranje.


hja, res je.


P.S: je pa še nekaj res: brez uporabnikov stran ne laufa...zato pazte... biggrin
 0   

dobran laznik @marcelmai 4. Apr 2008, 21:17

par mojih skromnih pogledov.:

-sistem galerije v glavnem deluje, je nekaj neskladij, sploh pri bolj skrajnih art fotkah, ampak tam je itak težko definirat.
-komentar M&M-a se mi zdi čisto na mestu. Samokritika. Spomnim se svojega začetka, na portal sem prišel brez znanja, nekaj mesecej spremljal, se učil, ko pa sem sklepal da je moja fotka primerna za gor, sem objavil, in bil dobro sprejet. Ne gre kar tako vletet na portal in pričakovat da bomo koga učili, pod pretvezo da je bogi ker je začetnik. Glede tiste roke roki, vsak si s poštenim delom ustvari status na portalu, dobri komentarji, dobre fotografije. Potem pač dobiš kak komentar več, saj to ni korupcija, tako pač gre v življenju. Na začetku pač ne gre pričakovati da si bodo tisti bolj priznani fotografi prostovoljno jemali čas za vsakega mulca ki je dobil v roke digitalca. Treba je pokazat da si resen, da se učiš, potem pa sem prepričan da bo tut kak konkreten nasvet padel in da bo sprejem na portalu boljši
-nivo komentarjev je hudo padel. Jaz sem se včasih največ naučil prav iz komentarjev. Zdaj je poučen komentar redkost. To je dejstvo ki se ga že lep čas zavedamo. Pač ni časa, pri sebi vidim da še tistih par komentarjem na teden ne spacam skupaj. Mogoče bi, v znak dobre volje, vsak pri sebi sklenil in v prihodnjih dneh napisal 5 dobrih komentarjev. Mogoče uspe in se trend dobre volje nadaljuje
-še nekaj sem se spomnil, pred časom je bil na portalu sistem ko si lahko komentarju dodal thumbs up/down. To je bil po moje super sistem. Od vsega mi je najbolj žal prav tega. To bi bila rešitev za današnje stanje. Bedni komentarji bi hitro zginili. Avtorji bi imeli mnogo večji feedback na napisane komentarje
-še eno grenko dejstvo, da je mnogo dobrih uporabnikov prešlo h konkurenci. Po pravici povedano ponujajo več in boljše. Sam sem zvest slo-fotovec, razen če ni nuja tja ne hodim. Mislim da ma slo-foto velik potencial ki ga je treba izkoristit in razvit, pač v takem smislu da bo tudi finančno šlo skozi. Škoda je da ni nekega večjega razvoja. Konec koncev, na teh portalih se da mnogo naučiti. So valilnica bodočih fotografov. Upam na več člankov in testov.
 0   

misfits @misfits 5. Apr 2008, 08:29

Komentar M_M po moje ni na mestu. Pa kakšna samokritika upset kako naj ima začetnik samokritiko, ki bo po vaših merilih.
Če ne verjamete si poglejte 1. portret Začetnika z naslovom: Ups, predolg čas zaklopa (ki je objavljen v sosednji galeriji) biggrin
 0   

Peter Bernik @Noob 5. Apr 2008, 11:18

Ja no samo, ta začetnik ni bil taka peechka da bi odnehal po parih neprijaznih komentarjih...Itak se vedno najde par "specialcev", ki marsikomu zamorijo, a tako je.

Bistvo je v posamezniku. A se predaš ali se boriš naprej. Sam praktično ne objavljam več v nobeni spletni galeriji. Kot prvo, že pol leta nisem zase fotkal, kot drugo, res redko dobim kakšen koristen komentar (ponavadi, kup pohvalnih, morda en delno uporaben v smislu, da me opozori na dejansko napako oz pove konkretno argumentirano mnenje, potem pa se ponavadi najde še kakšen ki nima pojma in nekaj bluzi ali pa kakšen prej omenjeni specialec). Zato taki avtorji kot sem jaz, ne vidijo več nekega res velikega smisla v objavljanju. Ker enostavno ni več pravih komentatorjev. Da ne omenjam seveda vseh mnogo boljših fotografov od mene, kot je recimo dee, gandalf itd. Tretji razlog je pa razmah blogov. Sam raje objavim fotke v seriji, kar mi blog omogoča. Komentarje prav tako dobiš, res pa ni ego boostanja z ocenami in fotkami tedna. Kar se FT tiče, pa vidim da ima folk res kmetavzarski okus, zmagujejo marsikdaj brezvezne, standardne, prevečkrat videne fotke. Samo tako pač je, ko se množice odločajo. Če se ne bi, bi nam itak spet očitali marsikaj. Vse je tukaj dvorezno. S čakalnico smo nedvomno dvignili kvaliteto, je pa res da je morda to komu zamorilo. Večina teh je užaljencev, ki so marsikdaj pristali na realnih tleh. Verjemite mi, to je koristna izkušnja. Če imate konkretne predloge, prosim, na dan z njimi. Neko generalizirano jamranje nam nič ne pomaga. Tako kot pritoževanje čez določenega člana. Ker če bo kdo delal zdraho v galeriji, s svojimi komentarji, bom osebno poskrbel, da je ne bo več. Zaenkrat pa mislim, da teh problemov ni. Problem je v nekvalitetnih komentarjih. Pa tudi več bi jih lahko bilo.

Tudi sam sem napisal ogromno komentarjev, menim da je med njimi bilo precej koristnih tudi za same začetnike. Nekako se naveličaš, ko potem itak brišejo fotke, ker so užaljeni ker mislijo da so dobili preslabo oceno ali pa se celo razjokajo po vriskaču itd.

In tudi sam sem se največ naučil z objavljanjem na netu. Na delevnice sem šele šele precej kasneje. Mislim, da bi se vsi skupaj morali malo potrditi in ohraniti to izobraževalno plat galerije.
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Boštjan Selinšek @NwA 5. Apr 2008, 12:04

Jaz sem za čakalnico ker bi nam začetnikom mogo bit to neki cilj da prideš v galerijo, v smislu ok zaj mi ni uspelo pa se bom naslednič bol potrudo.
Sem pa res razočaran z številom komentarjev.
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 5. Apr 2008, 12:09

Citiram:
Tretji razlog je pa razmah blogov.


Mislim, da si našel enega od razlogov, zakaj danes ni vse tako kot je bilo okrog leta 2003, 2004, ko so se te stvari množično začele. thumbsup
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 5. Apr 2008, 12:12

@NWA: Vseeno je. Ko boš v poenoteni galeriji prejel nič pozornosti ali pa velik seštevek komentarjev in ocen, boš prav tako vedel, da je mnogim tvoje delo všeč. Kredibilnost ocen pa z lahkoto preveriš, glede na to, kdo ti podaja mnenje... LP!
 0   

David Gerbec @davidg 5. Apr 2008, 15:00

Vse kar jaz pogrešam je več konstruktivnih komentarjev. Kot totalni začetnik mi takšni komentarji največ pomenijo - pomagajo. Je pa teh res vse manj sad.

Sam sistem čakalnica -> galerija pa se mi sploh ne zdi napačen.

D.
 0   

Urban Žitnik @UrbanZitnik 5. Apr 2008, 18:09

ni napačen...samo ima misfits prav....enakopravnost se dela samo z enotno galerijo....pa naj se še kdo trudi, ne da se... razen, če bi bilo 100 članov komisije, ki bi bili 24ur dnevno pred računali in bi se poglobili v vsak snap (verjetno bi prej pomrli coldshower )
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 6. Apr 2008, 23:49

Pogosto se zgodi, da nekdo, ki je nov v druščini, veliko bolje vidi odnose med posamezniki, kot stari člani, ki so že zdavnaj izgubili globalen pogled. Od blizu se sicer dobro vidi detajle, toda celo sliko je težko uzreti.

Moram priznat, da se kar strinjam z izvornim sporočilom v tej temi in ne morem razumet, kako lahko administracija takšen komentar opravičuje, namesto da bi se od njega distancirala. Seveda je vsak odgovoren za svoje pisanje, toda Luc, ni ti treba iskat razlogov za tako nemarno* obnašanje. M_M-ov komentar na žalost pove več o njem samem kot o fotografiji. Ne gre za to kaj je napisal, ampak KAKO je to napisal. Jaz sem tudi pogosto oster, toda vedno s strokovnimi argumenti in predlogi izboljšave.

[Quote=Lucifix] Kako potem najti rešitev ali podati predlog, če sploh ne veš kje pestijo avtorja težave in kaj si želi naučiti?[/quote]

Tudi to ne bo držalo. Začetnik že po definiciji ne ve kje začeti in pogosto ne ve niti kako formulirati svoje vprašanje. Glede kategorije učilnica nisem nikoli imel simpatij. Nekajkrat sem sicer entuziastično pustil kak komentar, ki bi tja sodil, opazil pa sem, da to ni praksa, sploh ne med tistimi, ki naj bi malo več veljali na tem portalu in ki si jih novinci vzamejo za zgled.

Smisel tovrstnega objavljanja je vendarle v tem, da se en od drugega učimo in da en z drugim delimo uspehe ali lekcije. Večina to pozablja in jemlje galerijo kot prizorišče svojega petelinjenja, še najraje s komentiranjem, saj je z objavljenimi slikami malo težje izpasti mojster. Komentatorskega petelinjenja pa je vedno več vrst; od izpadov, kakršnemu smo malo više posvečali nezasluženo pozornost, do tuljenja hvale brez vsakršne kritičnosti, sploh pa brez vsakršnega razumevanja**. Predvsem dee in gandalf sta stalna prejemnika takih "konstruktvnih" komentarjev. Eno in drugo pa ponovno bolj kot na kvaliteto ali šibkost komentiranih fotografij kaže na intelektualni nivo komentatorjev.

Ampak takle 'mamo. Jaz vseeno tu pa tam kaj objavim, za lastno veselje, brez da bi pričakoval karkoli nazaj. Moram pa vseeno opozoriti na svetlo izjemo; debato ki se je razvila pod eno izmed zadnjih Lippijevih slik.

_________________________
opombe:
*imel sem že močnejše pridevnike napisane, pa sem popravil
** H.C. Andersen je napisal [url=http://en.wikipedia.org/wiki/The_Emperor's_New_Clothes]nekaj[/url] na to temo grin
[url=http://my.opera.com/Nikio/blog/][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Blog[/color:2222f2fe55][/url][/size:2222f2fe55] - [url=http://photo.net/photos/marjan][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Portfolio[/color:2222f2fe55][/url][/size
 0   

M_M @M_M 7. Apr 2008, 00:26

Nikio, kako lahko strokovno komentiraš zmazek o katerem je govora in ga nekateri celo imenujete fotografija? Da se v bodoče ne bom več tako - po tvojem mnenju nemarno obnašal, te prosim, da mi pošlješ strokovni komentar na dotični izdelek (na ZS ali e-majl), lahko pa tudi kar tukaj, da polek mene neumneža razsvetliš morda še koga.
[url]http://matjazmercnik.net[/url]
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 7. Apr 2008, 08:57

Da ne bom v ihti dajal skupaj nečesa prisiljenega, ti raje dam kak svoj komentar iz učilnice, ki je padel pod fotografijami istega kvalitetnega nivoja. Upam, da se strinjaš, da je spodnja fotografija z dotično nekje tam-tam.

https://www.slo-foto.net/galerija_slika-38998.html

Jaz menim, da je to minimalni standard, ki bi moral veljati za učilnico, sicer je bolje, da se jo ukine.
[url=http://my.opera.com/Nikio/blog/][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Blog[/color:2222f2fe55][/url][/size:2222f2fe55] - [url=http://photo.net/photos/marjan][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Portfolio[/color:2222f2fe55][/url][/size


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati