0   

Venom007 @Venom007 13. Apr 2008, 08:31

Živijo, sem lastnik canona s3is. Toda sedaj bom "vstopil v svet" DSLR. Tako da prosim, da mi nekdo malo razloži dobre in slabe lastnosti dslr aparatov. Kupil pa bom canona 350 eos. Malo mi razložite ali je primeren za začetnika prosim!
Hvala že v naprej!
 0   

Jernej @Horse 13. Apr 2008, 08:53

Večina "kenonašev" ti bo ta fotoaparat najverjetneje priporočala kot "the ultimate" začetniški DSLR, obstajajo pa seveda tudi druge alternative.

Sam sem tudi začel z njim in lahko rečem, da je mi ni žal, ker sem z njim začel svojo "malo bolj zaresno" fotografsko pot. Sicer se nimam za profi fotografa, samo večino opreme, ki jo imam v lastni (cca. 4-5000€), sem zaslužil prav z njim, s tem da je fotografija bolj kot ne le moj hobi.

Slabosti:
- podobno kot vsi DSLR-i, je glede na kompakte nekoliko nepraktičen, čerpav si danes včasih želim, da bi bil moj fotokomplet v velikosti 350-ke.
- konkurenca v tem razredu ponuja tudi kakšen fature več (čiščenje senzorja, stabiliztor slike na senzorju, točkovno merjenje svetlobe,...).
- relativno majhen zaslon za pregled slik.
- verjetno sem še kaj pozabil, ker ga nosim v odličnem spominu.

Prednosti:
- sem kenonaš, tako da... smile
- velik (če ne največji) nabor objektivov in ostale opreme.
- ker imaš že sedaj Canon-a, se boš hitro in brez težav znašel v menijih 350-ke.
 0   

Venom007 @Venom007 13. Apr 2008, 16:46

OK, hvala za pomoč. Sam še nekaj me zanima. Zgoraj si omenil "zaslužil", ali lahko z slikanjem tudi kaj zaslužiš, tudi če nisi poklicni fotograf?
 0   

Rene @EN-EL9 13. Apr 2008, 17:07

seveda se da zaslužiti tudi če nisi poklicni fotograf. sam sicer še nisem zaslužil ničesar, ampak v kratkem pričakujem kakšne denarce smile
 0   

Venom007 @Venom007 13. Apr 2008, 17:48

Lahko dobim kakšen namig. Kako lahko kaj zaslužiš?
Res me zanima, pa ne zato ker bi rabil denar, toda samo tako za informacijo!
Hvala!
 0   

Jernej @Horse 13. Apr 2008, 19:38

Venom007 je napisal/a:
Lahko dobim kakšen namig. Kako lahko kaj zaslužiš?
Res me zanima, pa ne zato ker bi rabil denar, toda samo tako za informacijo!
Hvala!


Jaz sem začel tko, da je kolega rekel kolegu, da ma enga kolega k ma fotoaparat... biggrin

Šel sem poslikat bolj iz veselja, na konc so me pa že skor prebutal, ker nisem hotel vzeti denarja - priznam, bli so v premoči. smile Potem se je pa začelo, največja referenca pa je bila, ko sva s kolegom štartala revijo za katero sem poleg urednikovanja posnel veliko večino slik. Potem so se ponudbe začela vrstiti v krajših intervalih.

Je pa tako: Samo zato, ker boš imel DSLR-a, ti ljudje ne bojo metali denarja v hrbet. Načeloma bi se dalo povsem normalno služiti tudi s S3 (oz. oblje z S5, ker nekaj pikslov vseeno rabiš), a konec koncev je naročnik precej bolj zaupljiv in raje plača, če med slikanjem zamenjaš kakšen objektiv in v roki držiš foto, ki ni istega razreda kot foto njegove žene... smile
 0   

Venom007 @Venom007 13. Apr 2008, 20:02

OK, sam tko mislm, če bi jst zdej hotu kej zaslužt, na koga nej se ubrnm?
 0   

iztok @izo 13. Apr 2008, 20:11

zavod za zaposlovanje? biggrin
joke..
 0   

Jernej @Horse 13. Apr 2008, 22:56

Venom007 je napisal/a:
OK, sam tko mislm, če bi jst zdej hotu kej zaslužt, na koga nej se ubrnm?


Hja, predno se boš začel obračati na kogarkoli (ki ni že od prej tvoj znanec), bi ti priporočal, da ustvariš kakšen skromen opus, ki ga boš lahko ponujal kot referenco. Na besede: "Jst pa znam slikat..." boš verjetno bolj težko dobil kakšen posel. Drugače pa kakšne univerzalne formule kako uspeti kot fotograf ni. Sam sem na začetku veliko slikal brez plačila in nadaljeval za smešno nizke honorarje, ki v večini še stroškov poti niso pokrili - a če te stvar res veseli, to ne bo problem, verjetno pa je za "preboj" med profije potrbnih kar nekaj let dela brez plačila.

Če pa sem lahko še malo nesramen: Najprej se nauči uporabljati in izrabljati opremo, ki si jo boš nabavil, nato pa se spuščaj v profesionalne vode. Seveda se ne brani plačila, če ti ga ponujajo, samo moraš se zavedati, da je iz dneva v dan več ljudi, ki si lastijo vedno boljo opremo in delajo zelo kvaitetne fotografije... Načeloma se od fotografije težko živi, brez nje pa je nemogoče... biggrin
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 14. Apr 2008, 09:47

Dej ga na bolho pa boš sigurno kej zaslužu smile
Svoje (taboljše) slike kaži naokrog, delaj si reklamo kr ti je noben drug ne bo. Če kako pošenkaš da jih spraviš v obtok tudi nič ne izgubiš. Kot pravi Horse, brez fotk ne more več nobena firma. Res je ratalo ogromno fotografov z dslr-ji, vendar nimajo vsi talenta, sploh pa časa za slikat. Mogoče lahko špekuliraš kakšne motive bi mogoče potreboval kdo, si vzameš čas in sproduciraš par res kvalitetnih in mu jih nato ponudiš. Če jih ne vzame ti še vedno ostanejo izkušnje in fotke v portfelju. Predvsem pa sortiraj svoje fotke, pokaži samo nadpovprečne. Povprečne lahko poturiš zraven ko maš že dogovorjen deal grin
 0   

Venom007 @Venom007 14. Apr 2008, 20:30

OK, hvala!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati