0   

... @damirm 17. Apr 2008, 10:21

Pozdravljeni!

Kupil bi rad hiter fotoaparat v cenovnem rangu 400 - 500€.

Ogledujem si Nikon D40, Sony H9 in Canon S5 IS. Vsi trije so cenovno tam tam.
Sem amater, vendar vem da je D40 razreda DSLR, ostala dva sta pa malce pred tem razredom.
Namreč, stestiral sem Canona S5 IS in se mi zdi v redu. Vse mi je všeč, tudi software,... sploh pa zoom, edino kar me moti je hitrost, oz. počasnost. Še vedno je hitrejši kot moj žepni Sony, vendar bi rad imel fotoaparat, ki naredi sliko v trenutku ko to potrebujem.
Ko fotografiram 1 letnega otročka, bi rad, da izostri v trenutku in posname, ne pa da otrok pride v tem času že skoraj do mene.

Ker Nikona ne poznam, cena pa je dosti padla, namreč pri enaa ga dobiš z objektivom ki ima 3,6x zoom, že za 400€. Me ful vleče da bi si izral tega, zaradi objektivov, ... Ampak ne vem kako se obnaša v realnosti, oz. koliko ima kaj programske podpore v fotoaparatu samem.


Vem, da je že odprto kar nekaj podobnih tem. Sem prebral vse, vendar nisem nikjer našel primerjavo oz. priporočila za takšno potrebo, kot jo imam jaz.

D.
 0   

Marko @alessy 17. Apr 2008, 13:26

Pozdravljen!

Najprej lepo počasi.
Ti primerjaš fotoaparate različnih razredov.
Fotoaparat nikon d40 je nizko cenovni razred DSLR
Canon S5 IS in pa Sony H9 sta pa visokocenovna razreda kompaktov.

Praviš da si si prebral določene stvari in prednosti in slabosti DSLR in tudi kompaktov.
Če boš primerjal, primerjaj Canona S5IS in pa Sony H9.
Ne moreš pa sem primerjat Nikona D40, ki je povsem razred zase.

Nikon D40 je že malo starejša zadeva ampak vseeno zelo poceni, kot si opazil in pa naj ti povem ni takšen bav bav, kot se najprej zdi, kar se tiče DSLR sveta.

Za sony H9 ti ne morem veliko povedati, ker ko sem še sam bil uporabnik kompaktov, sem lastil canona S1 , S2 in S3 . Sony mi nekako ni bil všeč pa tudi ni nekih velikih razlik med konkurenti. Pač malo poglej primerjave med tema dvema fotoaparatoma in boš vedel kateri je pravi zate. Oba sta pač "boljša" kompakta in imata svoje dobre in slabe lastnosti.

Kot si pa že ugotovil, da se ti zgodi, da so kompaktni fotoaparati zelo počasni, saj se jim bliskavica polni zelo dolgo, samo procesiranje in shranjevanje slik je zelo dolgo in to so stvari , ki so tudi mene zelo motile in so me prislilile da sem vstopil v svet Dslr.
Naj omenim še slabe slike v slabih svetlobnih pogojih.
Mene osebno je najbolj zmotil pomebnejši trenutek, kot je birma in je potrebno slikati tudi v cerkvi. To se zgodi samo enkrat in če si zaj... si zaj... do konca. Mislim da tukaj ni potrebno zgubljati besed ampak v takih primerih bi fotoaparat najraje zabrisal v smeti. In sem še v tistem mesecu prodal fotoaparat .
Dokler gre za družinsko fotografijo v dobrih svetlobnih pogojih je kompakt zadovoljiv. V odličnih svetlobnih pogojih so slike ponekod tudi bolj všečne od dslr, ampak vse ostalo je pa jajc.

Jaz osebno ti priporočam Nikona D40. Je mislim da super fotoaparat za vstopni razred v dslr, saj ima res lepo enostavno razložene menije in tudi zelo enostaven za slikanje. Lahko je dejansko zelo podoben kompaktu, ko lahko z avtomatskimi nastavitvami dosežeš kar zmore tudi kompakt, seveda pa imaš tukaj veliko prednosti kot so hitrost in dobre slike v vseh pogojih. Je pa slabost velikost in teža, ampak glede na omenjena aparata S5 in pa H9, v velikosti ni tako veliko razlik.
Pri dslr kot veš je pač potrebno za večji zoom menjavati objektive itd. Če imaš fotoaparat za družinsko fotografijo, bo osnovni kit objektiv čisto dovolj. torej 18-55mm . Jaz ti vseeno predlagam, da ko boš kupoval fotoaparat, da vzameš poleg objektiv 18-55 mm VR. VR- pomeni da ima stabilizacijo slike v objektivu. To ti bo prihranilo veliko živcev in slabe volje na račun zapotegnjenih slik. Pač jaz osebno ti to priporočam, je pa tvoja stvar in sam veš a to potrebuješ ali ne. Drugače ta 18-55mm VR objektiv je kit objektiv Nikona D60, ampak paše tudi na D40 in vsakdo omenja da je vreden svojega denarja.

Zdaj obstaja še veliko drugih slabosti in prednosti. Ena je tudi da pri DSLR boš moral občasno čistiti senzor v fotoaparatu, ker pri menjavi objektivov prah hitro najde pot v samo kamero, in še in še.
Če si prebral nekaj osnovnih razlik, o tem je veliko govora, potem veš kako in kaj.

Hočem pa povedati to, da ko si enrkat v DSLR in ko spoznaš njegove prednosti in veš kaj ti nudi , ne boš več hotel kompakta. Kompakt je samo tako, da ga daš v žep, ampak zato nabaviš manjši fotoaparat kot sta S5 in H9, če pa hočeš več pa raje vzami DSLR.
Nikon D40 ti že sam sprocesira sliko v všečno, v napsrotju z drugimi DSLR, pri katerih moraš slike urejati še za računalnikom, če hočeš doseči všečnost. Nikon ima tudi zelo lepe barve, če primerjaš z ostalimi konkurenti.

Sam drugače lastim Nikona D60 z objektivoma 18-55mm Vr in pa 55-200mm Vr in je ravno to kar sem si želel od fotoaparata. Raje imam slike ki so že všečne takoj in jih po potrebi če hočem kakšen extrem, popravim, drugače pa je to to in je čisto dovolj zame. Tudi Nikon D40 je čisto ok fotoaparat, zelo podoben nikonu d60 in ti lahko povem da ti nebo žal.
Žal ti pa bo, če boš vzel kakšnega kompakta. Raje vzami DSLR, pa če tudi je canon ali pentax ali sony, boš zadovoljen bolj kot z kompaktom. Z omenjenim nikonom boš pa imel najanj težav z končno obdelavo slik in bodo slike že takoj všečne, kar je pa lahko prednost ali pa slabost. Pač je odvisno iz katerega vidika gledaš. Iz profi ali pa iz hobi fotografa. To pa sam veš kje si.

Ampak predno se odločiš za DSLR si preberi članke zakaj dslr in zakaj ne, ker moraš vedet da kakor hočeš več in več, pač tukaj zadeva stane in se hitro znajdeš s številkami veliko višje kakor si najprej načrtoval, pri kompaktu je pa to kar kupiš to in ko kaj nadgradiš lahko samo tako da kupiš novejšega komapkta. Ampak če veš da je to to, potem nimaš kaj izbirati.
 0   

... @damirm 17. Apr 2008, 13:46

Super!

Izčrpno si mi opisal razlike in me prepričal, da si bom naročil Nikona. Res sem vesel, da sem lahko prebral točno to, kar me je zanimalo.

Sem šel pa pogledat in ugotovil, da tisti objektiv, ki je priložen Nikonu D40, ni VR. Tako da bom moral pogledati in ga nekako sčasoma verjetno (odvisno koliko mi bo to pomenilo) pretopiti v VR. grin
Praviš da ima VR stabilizacijo slike v objektivu. Kaj to točno pomeni. Da slika ne miga preveč, ali kaj drugega. Oprosti, ampak sem glede tega res amater.


Hvala še enkrat za odgovor!

D.
 0   

Marko @alessy 17. Apr 2008, 13:59

damirm je napisal/a:
Super!

Izčrpno si mi opisal razlike in me prepričal, da si bom naročil Nikona. Res sem vesel, da sem lahko prebral točno to, kar me je zanimalo.

Sem šel pa pogledat in ugotovil, da tisti objektiv, ki je priložen Nikonu D40, ni VR. Tako da bom moral pogledati in ga nekako sčasoma verjetno (odvisno koliko mi bo to pomenilo) pretopiti v VR. grin
Praviš da ima VR stabilizacijo slike v objektivu. Kaj to točno pomeni. Da slika ne miga preveč, ali kaj drugega. Oprosti, ampak sem glede tega res amater.


Hvala še enkrat za odgovor!

D.Hm. Sem mislil da več veš, glede na to , da paviš da si si veliko prebral.
Stabilizacija slike pomeni, da ti ublaži tresenje rok med slikanjem. Imaš občutek, kot bi bil senzor v vodi in se tako počasi premika med tresenjem. Če pač nimaš stabilizacije slike, se pa slika trese in zato pridejo slike tako stresene ali zapotegnjene. Pač to ti ne odreši 100% težav ampak ti je v veliko pomoč pri slikanju tako iz roke. Canon S5 in H9 imata stabilizator slike v fotoaparatu že. Nikon pa ne . Ima samo v lečah. Nekateri drugi DSLR kot so pentax in sony in olimpus imajo tudi v fotoaparatu, zato lahko kupuješ cnejše objektive, ki nimajo stabilizatorja slike. Ampk sam fotoaparat nikon D40 je nizkocenovni razred DSLR in če boš hotel tako menjavat objektive kot profiji, si boš potem tudi raje kupil Profi DSLR mašino. Zaenrkat je dovolj ta. Sicer pa če si čisti začetnik, je mogoče za premislit, da bi mogoče pa za začetek le bil dovolj komapkt in bi kasneje šel v dslr, pač odloči se sam.
 0   

... @damirm 17. Apr 2008, 14:04

Aha, sem si prej ogledal objektov VR in prebral na uradni strani kaj točno pomeni. Vseeno cenim tvoje pojasnilo.
Sem malce pomešal že karakteristike modelov med seboj, ker sem jih v zadnjem času toliko pogledal da,....
Sem pa videl, da je razlika med ceno D40 in D60 okrog 250€, s tem, da dobiš pri D60, kot si napisal, že objektiv z VR.

Mogoče veš še kakšne specifične razlike, ki so skrite, recimo v softveru,...
Razlika je jasno v pixlih, pa 60ka ima tudi kovinski del, tam kjer natakneš objektiv.
 0   

Marko @alessy 17. Apr 2008, 19:30

damirm je napisal/a:
Aha, sem si prej ogledal objektov VR in prebral na uradni strani kaj točno pomeni. Vseeno cenim tvoje pojasnilo.
Sem malce pomešal že karakteristike modelov med seboj, ker sem jih v zadnjem času toliko pogledal da,....
Sem pa videl, da je razlika med ceno D40 in D60 okrog 250€, s tem, da dobiš pri D60, kot si napisal, že objektiv z VR.

Mogoče veš še kakšne specifične razlike, ki so skrite, recimo v softveru,...
Razlika je jasno v pixlih, pa 60ka ima tudi kovinski del, tam kjer natakneš objektiv.Sam nikon D60 uporablja boljši procesor za procesiranje samih slik, če se ne motim je enak kot ga ima nikon D300.
Ima samodejno čiščenje senzorja.
Ne vem kaj si mislil s tem da ima kovinski del, kjer natakneš objektiv. Ta objektiv VR ima plastični nastavek. Pač vsebuje veliko plastike zato je tudi veliko lažji od ostalih, je pa vseeno bolj kvalitetno izdelan kot kit objektivi ostalih fotoaparatov, kjer se je dobro kit objektivom izogibati. Canon je znan po tem. Pač kakor za koga.
Ostale stvari so pa boljkotne enake D40, tako da ni nevem kakšnih bistvenih razlik .
Lahko pogledaš tudi ceno Nikona D40X, ki je v pixlih enak D60. Pač so bolj malenkosti, ki so pač odvisne ali jih potrebuješ ali ne, je pa čist ok tudi sam nikon D40.
Čim začneš s tem kot si sam omenil ne boš prišel nikoli do konca, da je D60 samo 250 eur dražji. Nato boš ugotovil, da je nikon D80 samo 250 eur dražji od D60, potem boš ugotovil dalje, itd.
Zato pa moraš najprej vedet, kolk si pripravlen dat za to zadevo in se potem odločaš do kam boš šel.

Je pa še ena alternativa. Lahko pa kupiš rabljenega Nikona D70 ali kakšnega pentaxa ali kaj drugega po dokaj nizkih cenah. Vse možnosti so odprte, samo vedet moraš pa sam kaj hočeš.
 0   

... @damirm 17. Apr 2008, 20:11

thumbsup
V bistvu se ne bom zaletel, ampak bom še malce preštudiral in potem nabavil. Se mi nikamor ne mudi. smile

Tisto o kovinskem delu sem mislil na fotoaparatu, kamor natakneš objektiv. D40 sem danes gledal v trgovini in ima tisti del plastičen. Na internetu sem pa videl, da ima D60 kovinskega.
 0   

Alien @Alien 17. Apr 2008, 20:15

Če misliš tale del...

...imajo vsi (D40/D40X/D60) enakega.
 0   

... @damirm 17. Apr 2008, 20:17

A res? Res je, da nisem mogel dati pogrovčka dol, ker je bil zapakiran, sem pa prodajalca vprašal, če je ta del kovinski ali plastičen, pa je rekel, da je plastičen. Zato sem mislil, da je... hm. Sori!
 0   

Marko @alessy 17. Apr 2008, 20:27

damirm je napisal/a:
A res? Res je, da nisem mogel dati pogrovčka dol, ker je bil zapakiran, sem pa prodajalca vprašal, če je ta del kovinski ali plastičen, pa je rekel, da je plastičen. Zato sem mislil, da je... hm. Sori!


Aha, to.
Lol.

Saj trgovce ni kaj za spraševat, ker ponavadi pojma nimajo.
Recimo sem v merkurju, ker sem bil ravno tam, gledal stojala za fotoaparate, pa malo cene, pa je neka gospa spraševala neko trgovko tam kater fotoaparat ji priporoča , pa da bo večino slik delala v prostoru oz. doma, pa ji je kazala tiste mini kompakte, ki jim bliskavice nesejo po samo 3 metre daleč. Pač upam da se je še kje drugje pozanimala, ker drgač bo razočarana nad slikami v prostoru.
 0   

... @damirm 17. Apr 2008, 20:35

Sam to je blo v trgovini, ki se ukvarja s prodajo samo fotoaparatov. Zato sem sedaj kar malce razočaran. Lol indeed.
Prodajalec mi je ponujal D40x, ker D40 ni imel na zalogi. Sem ga vprašal v čem je razlika, pa je rekel, da načeloma v ničemer, predvsem pa v pikslih. Pa sem rekel: aha, samo to. In on mi odgovori: ja, to je veliko bistvo veste.

No, sej je res, ampak pol je pa še ceno povedal, ki je bila 750€. Lol indeed.
 0   

Alien @Alien 17. Apr 2008, 21:16

Trgovino, ki prodaja D40X za 750€ lahko mirno napišeš. Bo zelo dobra antireklama, to pa tudi na tem forumu ne bi smelo biti problematično. Razen seveda, če je v kitu z 18-200. devilish
 0   

... @damirm 24. Apr 2008, 19:02

Po dolgem času se spet oglašam. Ime trgovine je Fotodiskont na Kržičevi 9, v Ljubljani.
Fotoaparat je Nikon D40X z osnovnim objektivom 18-55.
Ravno danes sem šel mimo, pa sem si zapisal ime trgovine.

Res je prevelika cena.

Drugače je pa sedaj postalo prav smešlo in hkrati naporno, ko se vse bolj poglabljam in razglabljam o fotoaparatu, ki bi ga nabavil.

Trenutno so v ožjem izboru:
Nikon D60 z kit objektivom 18-55 VR
Canon EOS 400D z kit objektivom 18-55
in
Pentax K10D tudi z takšnim kit objektivom.

Bom moral še parkrat obiskat kakšno trgovino in vzeti fotoaparat še kdaj pa kdaj v roke, preden se bom odločil.
 0   

Alien @Alien 24. Apr 2008, 19:45

damirm je napisal/a:
Ime trgovine je Fotodiskont na Kržičevi 9, v Ljubljani.
Fotoaparat je Nikon D40X z osnovnim objektivom 18-55.

750€, grdo, da ne rečem sramotno. confused
 0   

Marko @alessy 24. Apr 2008, 20:32

Ja res je grda cena.
Ampak jaz se s tem malo ukvarjam in sem ravno v tem tednu bil v neki drugi trgovini ki prodaja fotoaparate in fotografsko opremo in to. Pač sem opravljal nek posel.
Pa sem seveda vmes ko sem imel čas, malo pogledal po policah in sem opazil recimo primer Canona A 460 za ceno 215 eur. Recimo če pa pogledamo akcijo v bigbangu, dobiš novi model Canona A 470 + torbico + polnilec + baterije + 1 Giga kartico za samo 130 eur.
Nisem se mogel zadržati in sem se zgrozil nad lastnikom trgovine in mi je lepo razložil, da je to problem majhnih trgovin. On si naredi neko majhno zalogo, ker pričakuje, da bo fotoaparate prodal . Nato pač mineva čas in on ne proda vsega in on spusti ceno na minimum ki jo lahko. Res je problem ampak če spusti ceno še bolj, dejansko gre sebi v minus. Pač po eni strani razumem zakaj takšna cena, ki je dejansko zavajujoča in on ne more več spustiti cene ker ga je po takšni ceni dobil in dejansko gre sebi v škodo.
Pač to je problem majhnih trgovin, ki jih nekako razumem in ki se borijo za preživetje. Je pa res, da pa ni prav za ljudi ki se z takšnim nakupom zavedejo. Žal je pač tako in v tem primeru sem prepričan da je zgodba zelo podobna. Pač sam se raje pozanimaj in kupuj v trgovinah, ki več robe prodajo in nimajo takega problema. S tem se boš tudi izognil plačati pretirano preveč.
 0   

misfits @misfits 24. Apr 2008, 20:53

Kaj pa, če takega izdelka sploh nikoli ne proda?
 0   

Marko @alessy 24. Apr 2008, 21:00

damirm je napisal/a:


Trenutno so v ožjem izboru:
Nikon D60 z kit objektivom 18-55 VR
Canon EOS 400D z kit objektivom 18-55
in
Pentax K10D tudi z takšnim kit objektivom.Tako je.
Obišči kakšno trgovino in si oglej vse kamere lepo v rokah. Tako se boš veliko lažje odločil.


Nikon D60 - je za takojšnje všečne fotografije, kar pomeni da ti ni potrebno slik urejati še v računalniku da bi bile všečne ampak si tako prihraniš veliko časa . Dela zelo lepe slike in je preprost za uporabo . Ima dober kit objektiv in je zelo priporočljiv in vreden svojega denarja.


Canon Eos 400 je malo starejši že tako kot pa pentax k10d ampak , če si želiš urejanja slik še na računalniku potem raje izbiraj med canonom in pentaxom in se odločaj glede na to kater ti več ponuja. Pentax ima v bodyu stabilizator slike, eos 400 v kitu kolikor vem nima stabilizatorja, in je potrem potrebno posebej kupovati objektive, kar te pa potem lahko kar veliko več stane. Kolikor vem, sami kit objektivi do eosa 400 niso bili kaj prida in se jim je bolje izogniti in potem kupiti raje kaj boljšega.

Tako da bi po mojem bilo bolje zožati izbor na nikon D60 in pa na pentax k10d. Med katerima se odločaj glede na to, kje sebe vidiš. Kot hoby fotografa z enostavnim slikanjem - nikon d60 ali malo bolj naprednega hoby fotografa - pentax k10d, ki se bo potem s slikami ukvarjal še za računalnikom.
Pač to je samo moje mnenje ampak če se ti zdi canon vseeno pravi zate, potem ne dvomi v to. Pač moje mnenje .

Če boš kasneje kupoval še kakšne objektive bi mogoče bil plus pri pentaxu, ker so objektivi brez stabilizatorja in so zato cenejši. Pri nikonu če pa hočeš stabilizator slike mora biti pa v samem objektivu in so zato dražji, ampak so stabilizatorji v objektivih tudi malo bolj učinkoviti in imajo določene prednosti.

Vsi trije so odlični fotoaparati in so namenjeni specifično za določene tipe fotografov, pomembo je zate samo to da sebe upredeliš kje si ti in ne bo ti težko izbrati.

Upam da sem ti kaj pomagal in katerega koli boš izbral, ne moreš zgrešit.

l.p.
 0   

Alien @Alien 24. Apr 2008, 21:00

Saj tako bo, danes D40x ne bo šel za 750€, čeprav za 450-500 bi mogoče še šel, čez kakšen mesec pa še za 400 ali manj ne bo šlo. upset
 0   

Marko @alessy 24. Apr 2008, 21:03

misfits je napisal/a:
Kaj pa, če takega izdelka sploh nikoli ne proda?


Tega pa nisem vprašal . Očitno ostane na polici in pač cena ostane tak kot je pa če ga vzame kdo ali ne. Dejansko če se bo hotel znebit stare šare bo moral spustiti ceno in iti sebi v škodo. Drugače bo pač gledal šaro še naprej.
To je res problem ...
 0   

Marko @alessy 24. Apr 2008, 21:07

Alien je napisal/a:
Saj tako bo, danes D40x ne bo šel za 750€, čeprav za 450-500 bi mogoče še šel, čez kakšen mesec pa še za 400 ali manj ne bo šlo. upset


Res je. V takšnem primeru bi bilo bolje požreti tisto zgubo in spustiti ceno čimprej, ker drugače bo imel še večjo zgubo ker cena bo še naprej padala.
Pač kaj češ. Ima pač takšen način poslovanja, ker si več pač ne more privoščiti.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati