0   

Peter @MX_Peter 17. Apr 2008, 11:57

Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če je kakšna metoda čiščenja, oziroma podmatovanja objektiva, da bi zoomiranje delovalo bolj gladko brez "zatikanja". Imam kit Canon objektiv 18-55 in pa Sigmo 70-300 DG APO

Hvala za odgovore
 0   

Aleš @lial 18. Apr 2008, 08:48

Do zatikanja pri zoomiranju teh plastičnih objektivov prihaja zaradi izrabljenih plastičnih distančnikov, ki drsijo v 'polžu' nosilca leče. Mazanje je sicer delna rešitev, mast pa je najboljša tista, ki se uporablja za podmazovanje v živilski industriji in seveda specialna silikonska mast prav posebej za optiko.
Brez da bi razdrl objektiv in očistil, ter zamenjal izrabljene podložke je uspeh vprašljiv, mnenja sem celo, da bi lahko bilo več škode od koristi.

Če nisi res vajen takšnih del, je servis boljša ideja.

LP
 0   

iztok @izo 18. Apr 2008, 09:40

hmm, na teh kit objektivih ipd ne smeš pričakovat super mehkega in natančnega zumiranj/fokusiranja kot pr recimo kakšni dobrih starejših manualnih objektivih. s temi se recimo niti kakšni iz L (dam pač kot primer) klase ne morejo kosat. glede na to, da te to moti tako pr kit objektivu kot pri sigmi, najbrž ni nič pokvarjeno, le navajen si najbrž bil na kaj boljšega oz kaj bolj natančnega.
pač te nove zadeve so bolj plastika ipd (pri dražjih objektivih seveda precej manj oz skoraj nič) in to je treba vzeti v zakup.
in verjetno bi bil servis dražji od cene novega, tako da..
 0   

Peter @MX_Peter 7. Jun 2008, 11:43

Hvala vam za odgovore smile Mislim, da bom objektv pustil kar pri miru, tako da bom malo bolj grob do njega in bo problem rešen thumbsup


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati