0   

Simon @partyzan10 21. Apr 2008, 18:32

Pozdravljeni,

Imam eno vprašanje glede ostrenja m42 objektivov z uporabo adapterja na EOS aparatu in sicer ali je mogoče avtomatsko osrenje teh objektivov ob uporabi adapterja. Zanima me pa še to kakšne so kaj kvalitete objektivov m42 imate kakšne izkušnje.
 0   

Tadej @Neptune 21. Apr 2008, 18:37

Zdravo!

Avtomatsko ostrenje ni možno, pri nakupu adapterja pa bodi pozoren, da je narejen tako, da ko ga naviješ na objektiv, da potisne štift za blendo (če je objektiv z avtomatsko blendo). Moj adapter tega nima in zato lahko M42objektive, ki imajo avtomatsko zaslonko, uporabljam samo pri najbolj odprti zaslonki... zato ga ravno ne uporabljam pogosto. Pri objektivih z ročno zaslonko tega problema ni.
 0   

iztok @izo 21. Apr 2008, 19:45

na teh starih objektivih ni bilo avto fokusa, pa četudi bi bilo, najbrž ne bi bilo možno potem na eos-ih.
adapter naj bo kvaliteten (najboljš, da je mat črn, tako da ni odsevov ipd, pa ne sme biti zvit itd).
m42 objektivi zanjo biti fajn, je pa treba vedet, da je težje zadet fokus, saj novejše kamere nimajo medlice z split prizmo, ki je za manualno ostrenj najboljša. pomaga menjava medlice z bolj natančno (original canon) ali še boljše neoriginal s split prizmo (catz eye ipd). pomaga se lahko tudi s modulom (čip) za potrditev fokusa (dondelion ipd, ebay), ki omogoči to, da kamera potrdi fokus z zvočnim signalom ali lučko na af točki. modul se namontira na adapter, dobijo se tudi adapterji, ki imajo modul že namontiran gor (tudi z pravo informacijo za exif o goriščnici ipd).
najbolj znani m42 objektivi so najbrž carl zeiss jean, kis o jih delali za praktice (vzhodna nemčija). nekateri med njimi so zelo dobri, treba pa vedet, da se je te zadeve delalo precej ročno, zato so možna odstopanja v kvaliteti, dostikrat so jih (verjetno lastniki) skušali precej šlampasto popravljat/čistit ipd, zato pozor pri nakupu. čeprav so itak bl pocani, tako de je vseeno.
med boljšimi bi izpostavil 35/2.4, kakšen 135/2.8, verjetno kakšna 50-tka (čeprav so pr teh goriščnicah vsi ostri), potem pa še recimo 20/2.8 ali 20/4, če dobiš dober primerek.
ni pa nujno, da so to ne vem kakšen višek ostrine, bokeha ipd. zelo odbri znajo bit kakšni pentaxi (k bajonet), olympusi-zuiko (om bajonet), med njimi je res nekaj zelo dobrih in pa seveda pravi carl zeiss (ti so tudi novejši, ampak precej dražji). ok, imaš še kakšne leice itd, pa pustimo to, za štart bodo m42 ok, potem pa hitro vidiš, kaj rabiš in kaj ne.
če mene vprašaš, je od manualnih objektivov najboljše met kakšen dober širokokotni, saj z njim ponavadi ne rabiš af-ja in pa avtomatsko zapiranje blende. ker delaš na stojalu (recimo pokrajina ipd). pa tudi malce bolj pripreš, pa je vse ostro.
druga možnost je mogoče še kakšen portretni objektiv, ki ga ponavadi nucaš z popolnoma odprta zaslonko, da dabiš zamegljeno ozadej. od m42 definitno ne spregledat kakšnega heliosa ipd, zelo lep bokeh, pa tudi oster zna bit.
pogojno lahko te objektive še nucaš za makro, se dobijo recimo kakšni makro mehi ipd.
tu je recimo nekaj m42 robe:

fotič je eos 50e, na njemu czj 20/2.8 (kr fajn kombinacija), potem imaš makro meh (pentacon), czj 35/2.4 in pa helios 44- 58/2 (zelo fajn za portret, sploh na krop kameri). zadaj je še nekaj zanimivega, sicer digitalno, ampak ima gušt, hehe.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati