0   

Franci @Frenki 16. Maj 2008, 14:41

Nekaj me zanima: današnji kompakti imajo imajo 8, 10, ali celo že 12 milijonov točk na tipalu (kar je za moje pojme vsaj dvakrat preveč) in bi vas vprašal, če kdo ve ali imajo dejansko toliko točk na tipalu ali gre za kakšno interpolacijo ali kaj podobnega?
 0   

iztok @izo 16. Maj 2008, 15:42

pixlov že majo tolk, samo moraš vedet da pri senzorjih s bayer filtrom (praktično vsi ccd in cmos senzorji, razen sigme s foveonom- pardon, sigma ne dela foveonov, ampak samo uporablja) se ton barve "zmeša" is skupka 4 pixlov in potem se ta barva interpolira na vse 4 pixle softwersko.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bayer_filter
zato bi bilo dejansko resolucijo v pixlih bolje meriti tako, da deliš število pixlov recimo z 2 ali 3, ampak pustimo to.
v glavnem, število pixlov je najbrž že pravo, vendar na tako majhnih senzorjih (na kompaktih je senzor velik kaj pa vem 5x7 mm ipd) tako početje nekega smisla nima, saj ponavadi pomeni le dvig šuma ipd. vendar tehnologija gre svoj pot, tu nimaš kaj, in folk je že od vedno padal na cifre..
 0   

Franci @Frenki 26. Maj 2008, 14:37

Kaj pa tole: imam kompakta z 1/2.5 tipalom in 10M pik in fotografiram pri polovični resoluciji (5M).
Bo enako "šumelo" kot tipalo 1/2.5 5M pik, ali to ne pomaga?
 0   

iztok @izo 26. Maj 2008, 15:12

sej to je dvorezen meč, kot pravim. teoretično se šum z manjšanjem oz zgoščanjem pixlov (sploh na manjših senzorjih) veča, vendar se hkrati izboljšuje tudi tehnika za odpravo šuma. tako da gre samo za stvar, kaj prevlada.
za kompakte skoraj lahko rečem, da teorija, za dslr pa več ne bi bil tako ziher, ker še imajo malce rezerve (pa ne več kaj dost), zart omenjene veliksoti senzorja.
torej kolk bo šumelo v tvojem primeru je pa tako:
šum na ravni pixla je pri zajemu enak v prvem in drugem primeru. zdej ne vem točno, kako fotič pomanjša fajl, ali dejasnko odstrni odvečje pixle ali samo pomanjša fotko narjeno pri polni ločljiovsti. amapk vseeno, po isti logiki: ko bi fotko povečal nazaj na 10mpix, bi občutek šuma bi eank kot pri 10mpix fotki, le zblurani detajli bi bi bili. tako da mislim,d a ne pomaga, lahko pa probaš.
boljša primerjava bi bila z dejansko kamero, ki ima 6 in druga, ki ima 10mpix. obe z enako vrsto in velikostjo senzorja, procesiranjem, obdelavo šuma, lečami ipd. edian razlika bi bila velikost pixla. kot pravim, na majhnem senzorju (kjer zarat interference fotonov in vem česa še, pa ne me za jezik držat, ne poznam tega) bi po teorji moral dobit već šuma na večji gostoti oz manjšem pixlu gledano v celoti.
sicer pa je tukaj še ogromno ostalih delavnikov, kot toplota, napetost itd itd

če se ti da brat..
http://www.clarkvision.com/imagedetail/digital.signal.to.noise/
http://www.canon.co.jp/imaging/cmos/technology-e/noise_reduction.html
www.pco.de/download/?url=%2Fdata%2Fpco_cooKe_kb_noise_general_0504.pdf
www.cookecorp.com/download/?url=%2Fdata%2Fpco_cooKe_kb_snr_0504.pdf
http://grb.fuw.edu.pl/pi/papers/wilga05/kasprowicz2222.pdf


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati