0   

Darja @Astroy 3. Jun 2008, 22:52

Mene pa zanima kakšna so pooblastila fotografa, če slika neko osebo, ki že vnaprej ve, da bodo slike uporabljene za razstavo, nato pa že po razstavljeni razstavi se odloči, da ti tega nebi dovolila in grozi s tožbo... Problem je, da gre v tem primeru za nekdanjo prijateljico, zato nisem nikoli pomislila na kakšen podpis soglašanja z objavo ali čim podobnim. Torej ali ima ona sploh kakšno pravno podlago za tožbo? Lahko mirno objavljam te fotografije ali pač ne smem?

Zelo bi bila hvaležna za kakšen odgovor smile
 0   

milosh @milosh 3. Jun 2008, 23:04

mislm da kr ti nimas nobene pravne podlage, ker nimas nc podpisano, ustni dogovor je pa zelo tezko dokazovat.
pac glede na to da sta bili prijateljici to razumem kot da sta se skregali. lepo jo prosi ce ti da dovoljenje ali pa jo probi nategnt, pa rec da rabs za en natecaj met tut zravn izjavo portretiranca, pa ce ti lahko podpise. mogoce ti pa bo
 0   

Jernej Lasič @Sviri 4. Jun 2008, 09:31

lepa beseda lepo mesto najde...

če se nista na smrt skregali jo probaj lepo prositi za dovoljenje, ker drugače si ti na slabšem. brez dovoljenja ne smeš razstavljati.

ampak če prav razumem, je razstava že mimo... malo čudno vse skupaj. povej kaj več grin
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Andrej @fotokaj 4. Jun 2008, 10:36

Čakajte malo; pa nikogar ne zanima, v kakšnih okoliščinah je fotografija nastala? Če gre za posnetek, spontan, ki je nastal na ulici, pol ni panike, ne rabiš nikogaršnjega privoljenja! Drugo je portret, nastal v zasebnem ali "kontroliranem" okolju.
Če oseba, portretiranec, ne more dokazat, da si s tem, ko si ga/jo fotografirala, vdrla v njegovo/njeno zasebnost, ni panike - in če se je s fotografiranjem sprva strinjala in je to tudi razvidno s same fotografije, ne gre za vdor v zasebnost in s tožbo nima šans!
Kakor moraš na drugi strani tudi ti dokazat, da fotografija in samo fotografiranje ni bilo sporno in da fotografija pade v kontekst nekega "javnega interesa".

Zdaj, zadeva gotovo ni tako hudo sporna, da bi bila potrebna tožba in če fotografija ni ravno hrbtenica razstave in nasploh nek hud fotografski do(pre)sežek, jo enostavno umakni in basta - bo tako najmanj težav.

Treba se je pa tudi zavedat, da nam kar vsako pezde s pet minutami cajta pa tud ne more grozit s tožbo; to ni Amerika, da bo kar vsakemu ratalo in kjer je lahko podlaga za tožbo še tako banalna, pa tožniku uspe.
Tudi odškodnine so pri nas take, da ti vsak odvetnik pobere trikrat toliko, kot bi kasiral če bi dobil tožbo zoper nekoga, ki je brez privoljenja javno objavil moj portret, tako da je že ideja o tožbi sama po sebi butasta. Jasno; odvisno od magnitude zadeve; kje, čigavo in kdo je posnel fotografijo, ki je domnevno sporna - sama fotografija ali njen nastanek.

Pač, "te bom tožil" je danes en tak izrek, že skorajda moderen; folk misli, da se da druge tožit za vsak drek in da je to kar tako, simpl ko pasulj. Prav gotovo, ja...
Tudi ustni dogovor nekaj velja; če je ustni dogovor obstajal in če je s stanja na sami fotografiji razvidno, da se je s fotografiranjem/portretiranjem dekle strinjalo, zdaj, torej kasneje, po nastanku posnetka pa se je vajin odnos spremenil in je tako portretiranka po fotografiranju v katerega je privolila, spremenila svoje prvotno mišljenje, ji tožba itak ne bo uspela.
Nekdo, ki se na fotografiji smeji od levega do desnega ušesa, bo sodniku težko govoril o duševnih bolečinah, nastalih zaradi vdora v zasebnost...

Moj nasvet? Pojdi o tej zadevi povprašat najbližjega odvetnika; najdi takega, ki prvo svetovanje nudi brezplačno - v nasprotju s splošnim prepričanjem je takih precej.

Nečesa sem se navadil, ko sem urednikoval na regijskem časopisu; na vsako, še tako majhno žuganje s tožbo in razne zahtevke po opravičilih, se je vedno odgovarjalo prek odvetnika, vedno!
Če sem dobil mejl, da je bila tam in takrat objavljena fotografija, na kateri se je nekdo prepoznal in objave ni dovolil; mi direktor ni dovolil na ta mejl odgovarjat, pa če je bilo še tako simpl. Ne, dvignil je telefon, poklical odvetnika in mu posredoval mejl. Odvetnik je spisal pravno mnenje, jaz pa sem ga poslal nazaj pošiljatelju. Nikdar, niti enkrat samkrat nisem na pravno mnenje dobil odgovora; čisto vsi so se usral, noben se ni več bunil!

Na grožnjo s tožbo se je treba resno odzvat, vsako grožnjo pa tudi resno vzeti!

Sam sem že večkrat v tiskanih al pa spletnih medijih objavil posnetek, na katerem je bila oseba, ki mi je rekla, da objave ne dovoli! No, vse je odvisno od okoliščin in če je posnetek nastal na javnem mestu, ni problema; podlage za tožbo ni. S tem, ko je oseba vstopila na javni prostor, se je zasebnosti odpovedala in tako tudi do vdora v to zasebnost ne more priti.

"Tožil te bom!"
"Ne, ne boš; lahko pa probaš!"
grin
 0   

Darja @Astroy 4. Jun 2008, 14:56

Gre se za projektno nalogo, ki jo imam v šoli(gimnazija) in ona je na vseh slikah razstave.... torej preprost umik fotografije pomeni tudi umik celotne razstave in s tem neizdelan letnik...

Fotografije so nasatale na prostem na javnih mestih ter v šoli, torej javna mesta.

Zakaj bi tožila? Ker misli da lahko in ker bi mi rada zagrenila življenje v kolikor je to le mogoče in v kolikor poznam njo(je že polnoleta) bi to defenitivno tudi izvedla tako da to niso bile le prazne grožnje, saj je z njimi že stopila do profesorjev, starši pa bi jo defenitivno podprli.

Tudi če se marsikomu zdi to preprost spor med dvema prijateljicama, je šlo to že preko vseh meja, ona stalno našteva svoje pravice, da če se ne strinja da objavljam njene fotografije(tudi na blogu sem jih objavila in je ona vedela za to pa je bilo vse vredu do sedaj).

No kakorkoli, odločila sem se, da sestaviva izjavo o strinjanju z objavo fotografij kjerkoli jih želim objaviti, mogoče bom celo njej pustila da objavlja moje fotografije(z mojim podpisom seveda) konec koncev obe želiva imeti nekaj od teh fotografij in niti pod razno ne želim odstopiti od trdega večmesečnega dela...

fotokaj, hvala za odgovor, nekoliko me je pomiril...če se ne bo dalo sporazumeti...pa do odvetnikov smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati