0   

Oliver @tilol 5. Jun 2008, 18:55

Pozdravljeni.

Pred kratkim sem kupil EOS 450. in želel bi zamenjati objektiv, ki sem ga dobil v kitu.
Nagibam se Canon EF 24-105mm f/4.0 L IS USM, a žal berem, da to ni pravi objektiv za moj aparat??
Uporabljal ga bom zgol amatersko, bi pa želel imeti lepe in ostre slike. Če ima kdo kak drugi predlog ga bom z veseljem prebral ali celo upošteval.

Hvala vsem za odgovor.
 0   

chips @chips 5. Jun 2008, 19:07

S tem objektivom ne bos imel ostrih slik.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

iztok @izo 5. Jun 2008, 19:11

misliš 450d?
seveda bo 24-105 delal gor, morš pa vedet, da izgubiš široki kot zaradi manjšega senzorja, se pravi 24-105 objektiv postane cirka 39-168mm objektiv na tvojem fotiču. če ne rabiš širokega kota, ti bo čist ok..
 0   

Ime Priimek @dunda 6. Jun 2008, 03:45

Hec je v tem, da ta objektiv na FF aparate sede kot ata na mamo. Na tvojega sede prav tako dobro, le manjka nekaj širokega kota. Sicer je objektiv zelo cenjen in ga uporablja mnogo (tudi) zahtevnejših uporabnikov. Če ti je 24 mm na širokem kotu dovolj (kar sicer ni prav pogosto devilish), potem ga le vzemi. Sicer pa razmisli o kakšni bolj široki zadevi. O objektivu pa sicer ni prav veliko slabega.
 0   

simon @sipro 6. Jun 2008, 07:54

Rajši vzami neki širokega npr. sigmo 18-50 2.8 ali tamrona 17-50-2.8 optika je vrhunska za takšen keš.
Pol ti pa ostane še za 70-300 USM IS canona, ki je tudi glede ostrine in lečovja zelo dobro ocenjen.

če pa maš L-fetiš pol pa le nabavi, kr hitro ti bo žal, tudi sosed paše na mamico devilish

LP Simon
 0   

Oliver @tilol 6. Jun 2008, 16:33

Hvala za vaše odgovore thumbsup
Mislim da se bo treba odločiti med tema dvema:
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC Makro, Canon ali pa
Tamron 17-50mm F/2,8 XR Di II LD, Canon .

Oba veliko hvalite, in človek zellooo težko izbere pravo pot.

Še enkrat hvala vsem za odgovore in vaša mnenja... sunny
 0   

Ime Priimek @dunda 6. Jun 2008, 16:51

@tilol:
Če te zanima - lani sem naredil test Tamrona na blogu.
 0   

Peter @Focus 6. Jun 2008, 20:59

Kolikor vidim, bi ti hotel širši zoom in v tem primeru je za tebe najboljša in najcenejša rešitev, da vzameš Canon EF-S 17-85mm 4.0-5.6 IS USM.

Če pa misliš širiti "fotografske horizonte" znotraj APS-C pa prideta v poštev sledeča dva:
1. Canon EF-S 17-55mm 2.8 IS USM
2.Tamron 17-50mm F/2,8 XR Di II LD
 0   

Oliver @tilol 7. Jun 2008, 06:14

Tnx za informacije vsem, Focus to sta dva dobra objektiva a cenovno ful različna. Če kupim Canona je to nakup na dolgi rok, ali je Tamron brez (is) toliko slabši nakup. Sem pripravljen odšteti malo več za dobro sliko, saj le ta ostane celo življenje.. Mislim da nas je kar nekaj, ki imamo isti problem in potem tavamo od enega do drugega foruma. Žal pa največ pove slika, ki jo vidiš. , je stran, ki ti lahko veliko pokaže pri opisih posameznih slik je le redko tudi zaveden ali napisan objektiv, ali gre tu za skrivnost? kateri objektiv uporablja kdo, pa še nisem dognal. Si malo pomagam z tole stranjo: http://www.pbase.com/ tu lahko tudi dejansko vidim kako riše posamezni objektiv.
 0   

Peter @Focus 7. Jun 2008, 09:36

No jaz na IS ne dam veliko, posebno ne pri standardnem zoom-u. To da slika pove največ drži tako v pozitivnem, kakor tudi v negativnem smislu. Jaz sem vodil na tem forumu dolgo diskusijo o "dragulju" Canon EF 17-40 L USM in še vedno smatram, da je to odličen objektiv za vse semi-profi fotografe. Zakaj ga še vedno uporabljajo profi fotografi in niso kar takoj prešaltali na bolj ostri EF 16-35mm f/2.8L II USM? Še naprej ga uporabljata Durham Township in Bas Meelker. Slednji daje navedenega "dragulja" ob bok Canon EF 70-200mm f2.8 L IS inCanon EF 24-70mm f2.8 L in ima v fotografski malhi še Canon EF 300mm f4 L IS in Canon EF 500mm f4 L IS. Ubogi "dragulj mu lepo paše na najdražji body Canon EOS-1Ds Mark III, nekateri "Slovenceljni" pa pravijo, da je "dragulj" preslab celo za najcenejši canonov body EOS 400D !?

Zakaj tako dolgi uvod? Hotel sem le povedati, da je pri objektivu potrebno gledati širše in sicer; nasičenost barv (nikon in canon sta tu daleč pred drugimi), kromtska aberracija, vignettiranje, flare, depth of field, sperical aberration, dostortion, axial in lateral color.....

Ne moreš tudi primerjati slike "ki ti pove največ" če je bila ena posneta na čudoviti Antartiki, puščavi Namibije, toskansko hribovje ali jordanski Petri, druga pa na ptujskem polju (fotografija je risanje s vsetlobo, zato fotografi iščejo kraje z najboljšo svetlobo, da omogočijo najboljše" risanje" ). Velja torej isti aparat, isti motiv, ista goriščna razdalja, isti čas in zasloka.

Fotografija objavljena na pbase.com je lahko neki napotek, nikakor pa to ni referenca za nakup objektiva. Ojavljene fotografije so obdelane, pa ne mislim samo na PS (sam uporabljam DxO), lahko so različno nastavljeni parametri že v kameri. Sončni zahod fotografiram z WB nastavljenim na oblačno je čisto nekaj drugega kot če je isti motiv fotografiran z drugim objektivom pri nastavitvi WB na auto!

Pri canonovih objektivih ne gre spregledati odličnega delovanja AF (koliko križnih točk in kako kvalitetno in hitro se aktivirajo in posledično zabeležijo motiv.

Vedno bolj sovražim (čeprav sem v začetku bil sam nepobljšjivi pipetkar) pipetkarstvo, pri katerem neko stisnjeno WEB fotografijo max 2MB razširimo po "navadno slabem" LCD-ju (redki imajo LCD Eizo, ki sam stane preko 2000 EUR in je profesonalno barvno uravnotežen) in filozofiramo kateri objektiv je dober in kateri slab, pri tem pa se sploh ne zavedajo, koliko dinamičnega razpona je bilo zavrženega pri pretvorbi v web JPEG, da sploh ne govorimo o možnosti da fotografija ni bila posneta v RAW-u ampak v JPEG-ju in je šlo torej za dvojno stiskanje!

Sicer pa pri fotografiji je pomebno to, kar so zapisali že mnogi forumaši, naprej moraš vedeti, kaj hočeš fotografirati, kakšno opremo si lahko privoščiš (če na starega Yuga daš najboljše "felne" in najdražje gume, se bodo Yugoju za neko malenkost izboljšale vozne lastnosti, ampak zavedati se moraš, da je to še vedno Yugo).

Hočem povedati, da se z dobro usklajeno opremo (naprimer EOS 450D + Canon EF-S 17-85mm 4.0-5.6 IS USM) da narediti dobra in všečna fotografija. Pa tudi EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS je čisto v redu, posebno, če je bila fotografija narejena pri zaslonki F/8 ali f/16 !
 0   

Aleš @lial 7. Jun 2008, 10:00

...
 0   

Matej Galič @NeoN 7. Jun 2008, 10:54

lial je napisal/a:
...

točn tko Rofl

tolk nesmislov na kupu, da je brez veze razpravlat yes
 0   

Oliver @tilol 7. Jun 2008, 11:43

Focus hvala za izčrpno pisanje.
A žal ravno ta objektiv EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS mi je zagrenil življenje in voljo do SRL slikanja. Slika je razmazana in moj mobitel nardi bolj ostro sliko.
Skratka nekje sem zasledil, da se, da na delavnicah, ki jih organizirate razni (ki to stvar obvladate) veliko videti in preizkusiti. Žal ker tega ni v Novem mestu. Tam vidiš kaj potebuješ in kaj si lahko privoščiš.
No nismo vsi za vse eni znamo eno drugi drugo, je pa res, da se vedno učimo kot eni in kot drugi. Zato ne bodite jezni če vas kdo vpraša kako butasto vprašanje.

In morda še eno vprašanje?? Ne razumem ravno Canon-vega vračanja denarja ali je pogoj za vrnitev denarja nakup za 1400 €?? ali več??
 0   

Peter @Focus 7. Jun 2008, 13:58

Najboljši canonovi objektivi so označeni z črko L in so vsi EF. Najbolj se med zoom objektivi EF-S kvaliteti L približa Canon EF-S 17-55mm 2.8 IS USM .

Na EOS 450D pašejo objektivi EF in EF-S.

Glede preiskusa opreme se javi na kak tečaj preko e-Fotografije, kjer so nepogrešljivi nasveti Matjaža Intiharja.

Canonova akcija cashback pomeni, da ti za artikle iz akcijskega programa vrnejo nekaj denarja nazaj, če kupiš dražji akcijski artikel v principu dobiš več denarja nazaj.

L.P.
 0   

Ime Priimek @dunda 7. Jun 2008, 15:14

tilol je napisal/a:
Focus hvala za izčrpno pisanje.
A žal ravno ta objektiv EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS mi je zagrenil življenje in voljo do SRL slikanja. Slika je razmazana in moj mobitel nardi bolj ostro sliko.

Zanimivo - načeloma je bilo slišati precej pohval za nova Canonova kit objektiva (18-55 in 55-200) - seveda glede na to, da sta kit objektiva. In to tudi od malo bolj resnih recenzentov (od photozone.de naprej, pohvalil mi ga je tudi Oskar). Poglej podatke v EXIFu - kakšen čas in zaslonko si uporabil. Pri cenejših objektivih pa je poleg časa zelo pomembna zaslonka, saj je slika pri povsem odprti ali zaprti zaslonki kar nekaj slabša.
Sicer pa se strinjam s Focusom. Ljudje vse preveč ocenjujejo objektive glede na fotografije, ki jih vidijo. Vedeti je potrebno, da bi mojster (ki zaradi resnega hobija ali poklica pač uporablja dober/drag objektiv) naredil dobro fotografijo tudi s precej cenejšim objektivom. Poleg tega je danes praktično vsaka fotografija obdelana, kar lahko povsem spremeni lastnosti objektiva. Še najbolj realno je pogledati RAW posnetek (pri različnih zaslonkah, različnih razdaljah do objekta, različnih kotih, svetlobah ... veliko kombinacij). Skratka - za resen test gre zelo veliko časa, poleg tega pa tudi najboljši objektivi od primerka do primerka zelo variirajo, hkrati pa lahko tudi konkretni fotoaparat ni povsem "ukalibriran" z objektivom (zato front/back fokusiranje rešujejo na tvojem aparatu). Ampak je škoda časa za pipetkanje. Raje gremo na fotografiranje.

tilol je napisal/a:
In morda še eno vprašanje?? Ne razumem ravno Canon-vega vračanja denarja ali je pogoj za vrnitev denarja nakup za 1400 €?? ali več??

O Canonovem Cashbacku sem pisal na blogu (link sem prilepil malo višje v tej temi).
 0   

Oliver @tilol 7. Jun 2008, 21:58

Mislim da sem našel odgovor na moje težave. Kar veliko pišejo o EOS 450D da nima ostrino oziroma, da ne izmiri pravilno fokus. Če koga zanima : http://www.elitesecurity.org/t307467-7-Canon-EOS-novi-bestseler-ili-ne,
je kar pestra diskusija. In sdaj kaj lahko jaz naredim?? ali imam možnost to reklamirat??
 0   

Ime Priimek @dunda 8. Jun 2008, 06:51

@tilol:
Daj prilepi kakšno fotografijo, ki se ti zdi čudna ... še najbolje posneto s stojalom.
 0   

Oliver @tilol 8. Jun 2008, 09:42

bom počakal do ponedeljka, ko bom dobil več podatkov in potrjeno ali jaz delam, kaj narobe ali je dejansko to kar pišejo drugi...
 0   

Oliver @tilol 15. Jun 2008, 11:41

Zadevo sem prodal in kupil EOS 40 D. Razlika je očitna.
Ko nabavim boljši objektiv, vam pošljem slikco ali dve.

Hvala vsem, ki ste mi odgovorili .
 0   

Grega @pajo 16. Okt 2008, 14:49

Focus - Jaz sem vodil na tem forumu dolgo diskusijo o "dragulju" Canon EF 17-40 L USM in še vedno smatram, da je to odličen objektiv za vse semi-profi fotografe. Zakaj ga še vedno uporabljajo...


mi lahko prosim posljes link kjer si zagovarjal Canon EF 17-40 L USM
sem w dilemi pred nakupom in tale je eden ozjih kandidatov ta moment


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati