0   

črt @mici 15. Jun 2008, 08:50

Tule objavljam link nanj:
http://www.novitednik.com/foto_n.php


Naslov teme se glasi SVET JE LEEN. Pričakujemo popotniške fotografije iz različnih delov sveta, ki prikazujejo raznolikost ljudi, običajev in navad.
Pravila:
- Na natečaju lahko sodelujejo vsi državljani Republike Slovenije, razen zaposleni v podjetju NT & RC, d.o.o. Prepoved velja tudi za njihove najbližje sorodnike.
- Fotografije morajo temeljiti na strpnosti do drugačnosti. Avtorji morajo imeti dovoljenje portretiranca za objavo, kar potrdijo s podpisom na izjavi, ki jo pošljejo skupaj s fotografijami, oziroma s potrdilom na spletni strani, da se strinjajo s pravili foto natečaja, v primeru, da elektronsko oddajo fotografijo.
- Ocenjevali bomo tehnično dovršenost fotografije in izvirnost, vendar ne nujno v tem zaporedju.
- Zaželeno je, da se fotografije pošiljajo po elektronski pošti, a to ni pogoj. Fotografije v digitalni obliki naj bi bile velike vsaj 2544 x 1696 pikslov zaradi izdelave povečav za razstavo. Fotografije, poslane po pošti, morajo biti velike vsaj 13 x 18 cm. V primeru, da bo katera izbrana za objavo, je avtor kasneje dolžan dostaviti v uredništvo še povečavo za razstavo v velikosti vsaj 20 x 30 cm. Tako velike fotografije lahko oddate že na začetku. Število fotografij ni omejeno, vendar za poškodbe pri transportu ne odgovarjamo.
- Vsak teden bomo izbrali dve najboljši po oceni komisije, ki bosta objavljeni na zadnji strani in spletnih straneh Novega tednika. Natečaj bo trajal od junija do avgusta 2008. Zadnji rok oddaje del je torek, 25. avgust 2008, do 11. ure. Fotografije, ki bodo prispele v uredništvo kasneje, bo komisija izločila.
- Izbrane fotografije in materialne avtorske pravice preidejo v last organizatorja. Moralne avtorske pravice ostanejo avtorju.
Nagrade:
Vsak torek bomo objavili dve fotografiji na zadnji strani Novega tednika. Natečaj bo trajal do konca avgusta 2008. V septembru bomo med vsemi objavljenimi fotografijami podelile tri nagrade:
1. nagrada – bon v vrednosti 300 EUR
2. nagrada – bon v vrednosti 100 EUR
3. nagrada – bon v vrednosti 50 EUR
Za bone lahko v protivrednosti dobite material ali foto opremo v prodajalnah Foto Zooma, ne morete pa jih zamenjati za gotovino. Vse objavljene fotografije bodo na koncu tudi razstavljene. Kraj in čas razstave bo javljen naknadno.
Komisija v sestavi: odgovorna urednica Novega tednika Tatjana Cvirn ali njena namestnica Ivana Stamejčič, vodja foto službe Edi Einspieler in predstavnik pokrovitelja.
Fotografije s potrdilom pošiljajte na naslov: Novi tednik, Prešernova 19, 3000 Celje, s pripisom za FOTO NATEČAJ, ali na elektronski naslov tednik@nt-rc.si.
Obvezno k fotografijam dodajte izjavo, da se strinjate s pogoji razpisa.
Tedenski izbor fotografij boste našli v torkovem Novem tedniku in na spletni strani v rubriki Naše akcije.
 0   

Andrej @fotokaj 15. Jun 2008, 13:42

Zdaj... al je pravilno "Svet je le en", al pa jaz vendarle nisem tako pismen, kot sem mislil doslej?
 0   

Bostjan @Archie 15. Jun 2008, 14:36

Svetova sta dva (rdeči in rumen) in tako debata "le en" ali "leen" odpade devilish .
 0   

milosh @milosh 15. Jun 2008, 18:38

uf fotografije iz celega sveta in dovoljenje portretiranca lih ne gre skupi pomoje, saj jst nism mel nikol casa se unim razlagat zakaj hocm njihov podpis,...
 0   

jukk @jukk 15. Jun 2008, 20:09

milosh je napisal/a:
uf fotografije iz celega sveta in dovoljenje portretiranca lih ne gre skupi pomoje, saj jst nism mel nikol casa se unim razlagat zakaj hocm njihov podpis,...


Točno tako...
 0   

Andrej @fotokaj 15. Jun 2008, 20:56

mici je napisal/a:
...Avtorji morajo imeti dovoljenje portretiranca za objavo, kar potrdijo s podpisom na izjavi, ki jo pošljejo skupaj s fotografijami, oziroma s potrdilom na spletni strani, da se strinjajo s pravili foto natečaja, v primeru, da elektronsko oddajo fotografijo.


1. nejasnost: "Avtorji morajo imeti dovoljenje portretiranca za objavo, kar potrdijo s podpisom na izjavi, ki jo pošljejo skupaj s fotografijami...".
Če prav razumem, napišem izjavo da "spodaj podpisani Janez Trdkurc imam dovoljenje portretiranega da fotografije prosto objavljam", jo podpišem in to je to?

2. nejasnost: "...oziroma s potrdilom na spletni strani, da se strinjajo s pravili foto natečaja..."
Vse lepo in prav, le potrdila na spletni strani ni nikjer?

3. nejasnost: "Komisija v sestavi: odgovorna urednica Novega tednika Tatjana Cvirn ali njena namestnica Ivana Stamejčič, vodja foto službe Edi Einspieler in predstavnik pokrovitelja."
Iz tega stavka ne morem razbrat, kdo sploh bo v komisiji; za ziher vem le to, da bo Einspiler, za druge pa ne vem. Pri sestavi komisij namreč ni oz naj ne bi bilo "ali-ali" in nekih anonimnih predstavnikov raznih firm in podjetij, so le Janez, Jože in Magda.

Nemarna je tudi obravnava pravic organizatorja; ne da si organizator pridržuje pravico do uporabe prispelih fotografij v lastne namene, kot bi bilo pravilno, pošteno in smiselno, temveč organizator v razpisnih pravilih pravi, da "...materialne avtorske pravice preidejo v last organizatorja. Moralne avtorske pravice ostanejo avtorju." Se pravi da bo organizator zarad enga natečaja vse prispele fotografije kar "zaplenil", kar vzel za "svoje"?!
Pazte, še enkrat; ne gre za pravico do uporabe, torej deljene pravice - ne, gre za prenos pravic, praktično za "olastninjenje", za odvzem materialnih pravic avtorju izvirnika! To dejansko pomeni, da vi pošljete denimo 5 fotografij na natečaj, vam jih izberejo in/ali nagradijo, čez določen čas pa eno od teh objavite v galeriji Slo-foto portala; Novi tednik vas lahko toži, ker ste brez njihovega dovoljenja objavili svojo lastno fotografijo!

Jok brate, mene ne!

Nočem zganjat panike, to se najbrž itak ne bo zgodilo, pa vendarle; to ni način!

Na živce mi gredo zanikrni razpisi, ki so narejeni tako, da, namesto da bi razčistili in jasno podali info o "kaj in kako", delajo meglo in lahko organizatorji dobesedno plenijo fotografije. Pa ni point v tem, kaj bo Novi tednik s temi fotografijami počel, sploh ne; point je v tem, kaj takšen razpis dopušča, da se lahko zgodi.
Ne da ne pošiljam fotografij na razpise zato, ker vem da me bodo okradli, temveč jih ne pošiljam zato, ker so dopustili možnost, da me okradejo!

Resnično mi ni kul, da tu na forumu vedno sceframo kak razpis, kot da se borimo proti natečajem. Ampak yebomater - a sem jaz, a smo mi krivi, da so razpisi zanič in totalno nepravični do udeležencev?
Nismo. Zato nam pa ostane v odločanju bistvena določba razpisa; odločitev o sodelovanju.
 0   

Pentagor @Pentagor 16. Jun 2008, 09:25

Bravo Fotokaj! Tudi meni je zadeva strašno neprivlačna!
 0   

Matjaž Milharčič @MatH 16. Jun 2008, 09:51

Citiram:
Izbrane fotografije in materialne avtorske pravice preidejo v last organizatorja. Moralne avtorske pravice ostanejo avtorju.


Če sem prav razumel se materialnim pravicam odpovejo samo avtorji izbranih fotografij.
Pa tudi sicer ne vem, če si lahko kdo prilasti fotografijo samo zato, ker je prispela na njegov naslov. Brez podpisanega papirja po moje ne gre.
[size=10:ac19f3ba61]Kdor kadi sto let, dolgo živi.[/size:ac19f3ba61]
 0   

slavko @samotar1978 17. Jun 2008, 07:20

MatH je napisal/a:
Citiram:
Izbrane fotografije in materialne avtorske pravice preidejo v last organizatorja. Moralne avtorske pravice ostanejo avtorju.


Če sem prav razumel se materialnim pravicam odpovejo samo avtorji izbranih fotografij.
Pa tudi sicer ne vem, če si lahko kdo prilasti fotografijo samo zato, ker je prispela na njegov naslov. Brez podpisanega papirja po moje ne gre.


Seznanjen si z pogoji razpisa. In če se boš bunil ti mirne duše pokažejo pogoje, kjer to piše in sedaj pa delaj kar hočeš. Razpis je tako nejasno napisan da lahko se počne kar se hoče pa še ne veš ali je prav ali ne. No če si 1 in dobiš za fotografijo 300 € je v redu, kaj pa ostali?
 0   

ogabe @ogabe 17. Jun 2008, 11:33

mici je napisal/a:
- Izbrane fotografije in materialne avtorske pravice preidejo v last organizatorja. Moralne avtorske pravice ostanejo avtorju.

Tole je dovolj, da bi taksne "natecaje" (po domace povedano zbiranje zastonj fotografij) moral bojkotirati vsak, ki vsaj malenkost ceni sebe in svoj cas.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Jessie @Jessie 18. Jun 2008, 08:29

Mene ne bojo nategnli...banda pokvarjena! thumbsup
 0   

Andrej @Pophotnik 19. Jun 2008, 11:52

GO fotokaj!
Se pa seveda strinjam. Ni to način, pridobivati fotke s foto natečaji.
 0   

črt @mici 19. Jun 2008, 11:56

ojla. Huh je blo ene jeze:))
Jaz sem samo na prošnjo foto urednika NT dal tale natečaj gor preko mene, ki sem registriran na slo-foto. Kar se tiče natečaja pa ja. Se strinjam z nekaterimi zgoraj navedenimi trditvami. No, če bi jaz pisal natečaj ga vsekakor ne bi napisl takole.

zdej pa na pir: biere


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati