0   

Robert @buick71 15. Jun 2008, 13:04

V kratkem odhajam na potovanje, kjer bom veliko fotografiral. Tik pred tem si bom nabavil cirkularni pola filter, torej ne bom imel nič časa zadevo preizkusiti.
Sedaj pa me zanima iz vaših izkušenj kdaj naj na potovanju uporabljam polarizator?
Vem, da se ga absolutno splača uporabljati ob sončnem vremenu, ob vodi, pa nebo, nasploh narava... ne pa ponoči in v zaprtih prostorih. Kaj pa recimo ob oblačnem vremenu? Ga je bolje sneti ali ni potrebno? Malce nerodno je namreč zadevo kar naprej snemat s fotoaparata in navijat nazaj.
V glavnem torej zanima me ali lahko imam zadevo v bistvu zunaj ves čas gor ne glede na sončne pogoje brez bojazni, da pokvarim fotke!?
Ne bi namreč niti slučajno rad pokvaril kopico popotniških fotografij, zato raje sprašujem tole vas, ker s tem sam zaenkrat nimam izkušenj.
Pa hvala.

Ja, pa kako je že s tistim kotom fotografiranja glede na sonce?
 0   

Matej Galič @NeoN 16. Jun 2008, 12:50

Tudi sam čakam, da kakšen bolj fotografsko tehnično razgledan odgovori.

Sam sem mnenja, da ni pač nič narobe, če ga imaš skos gor. Samo veliko dela boš imel, ker ga boš moral skos obračat in lahko ti kakšen trenutek tudi uide. Če pa pogojev ni, pa filter itak nima pravega učinka. Morda ga snameš, ko boš imel prekratke ekspozicije..
Bral sem, da ima največji učinek, ko imaš sonce pod kotom 90°glede na objektiv. Torej na svoji desni/levi.

No sej, mogoče sm kakšen nesmisel napisal - naj me kdo popravi. Sem nov v svetu polarizacije grin.

lp, Matej
 0   

Matej Gazvoda @MatejG 16. Jun 2008, 13:32

Polarizator vsekakor ni dobro imeti vedno gor, že zaradi tega, ker ti pobere za skoraj dve blendi svetlobe kar je veliko... Sam ga uporabljam izključno za pokrajinsko fotografijo, fotografiranje avtov in fotke, kjer je velik del kadra zapolnjen z "vodo".

Moraš vedeti tudi, da vsaka dodatno steklo pred objektivom ne vpliva ravno najboljše na optično kvaliteto slike, tudi tisti boljši. Sam imam od B&W za 150€, pa se opazi manjša razlika v ostrini...

V temnih pogojih in notranjih prostorih nikakor, na potovanju ga uporabljal ob sončnem vremenu v mestih in pri pokrajinskih fotkah, za drugo odsvetujem...
 0   

misfits @misfits 16. Jun 2008, 13:38

Sem naredil primerjavo s Sigma filtrom in razlike v ostrini ni.
 0   

iztok @izo 16. Jun 2008, 14:05

najboljše efekt ima polarizator 90stopinj glede na sonce oz izvor svetlobe, če prav vem.
za šfoh svetlobo so ti že povedali, da ga je bolj dal dat, ker ni tolk efekta in ker pobere kakšno blendo (2 glih ne, po mojem, je pa možno).
tudi ob oblačnem vremenu ga ja fajn sprobat, saj zna lepo poudarit nebo oz oblake, ampak to mislim na delno oblačnost, seveda.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati