0   

white @white 16. Jun 2008, 14:05

Mogoče neumno vprašanje, vendar me zanima v čem se kaže razlika (prednosti) med vgrajeno bliskavico (npr. na NIKON D50) ter dodatno (npr SB 600).

Razlika v moči mi je seveda jasna, vendar mi za slikanje po stanovanju ipd. z vgrajeno ni bil problem. Pogrešam le možnost, da bi jo obračal (za bolj enakomerno osvetlitev).

Nekje na forumu so pisali, da so slike celo bolj ostre ter da fotoaparat bolje fokusira? (ob uporabi zunanje bliskavice) Ali je to res? Ni mi ravno logično.
 0   

milosh @milosh 16. Jun 2008, 14:24

bolj ostre niso, ker to nima nc veze z bliskavico, lahko pa bolje fokusira oz hitree samo zato, ker vecino zunanih bliskavic po polpritisku na sprozilec poslejo rdeco mrezo na objekt pred fotoaparatom in tako fotoaparat v temi lahko hitreje sfokusira.
prednost zunanjih bliskavic je predvsem v tem da so mocnejse in jih lahko obracas v strop, da so viske od objektiva in tako manj moznosti za rdece oci oz vecinoma jih ni, da snop usmerjajo in razprsijo glede na zaslonko, ker so visje od objektiva tako vecji objektivi niso v napoto svetlobi in ne pada senca na spodnji del fotografije,pa se kej bi se najdl
 0   

andyz @andyz 16. Jun 2008, 14:50

Bistveno bolj naravna osvetlitev in nanje lahko natakneš difuzor in odbojnik, ki da še bolj naravno svetlobo.
Fotke z vgrajeno bliskavico itak niso za nobeno rabo - edino, za kar je vgrajena b. uporabna, je za dosvetljevanje.
 0   

j @sikoj 16. Jun 2008, 15:14

Kaj pa bi bilo uporabno nabaviti oz. dati na bliskavico za fotkanje v zaprtih prostorih, kjer strop ni bel(recimo lesen strop) pa še raven ni oziroma na splošno v zaprtih prostorih, kjer nimaš možnosti odboja? Kolikor sem seznanjen, navadni omni bounce difuzor pri direktnem flashu ne pomaga... Imam 430ex.
 0   

Miha @mauss 16. Jun 2008, 15:38

če niso niti stene bele, potem ni veliko opcij, malenkost pomaga softbox za na fleš, vsaj za delo na blizu, v kombinaciji z off_shoe kablom lahko super improviziraš, če tega nimaš, se da skor isto narest z blendo, ki ti jo nekdo drži...
aja, obstaja še nastavek imenovan 'Lightsphere' za katerega izumitelj&prodajalec Gary Fong pravi, da je takoj za toplo vodo in narezanim kruhom. bojda ga imajo tudi pri nas.
...
 0   

Miha @Fantocci 18. Jun 2008, 09:29

Tole si naredi in natakni gor:
https://www.slo-foto.net/ftopict-11407.html

Omembe vredno bolje ne bo z nobeno kupljeno zadevo (Lumiquest itd.)


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati