0   

Sašo @sgyergyek 30. Jun 2008, 12:44

Po kalibraciji (Spyder) LCD zaslona na prenosniku IBM, so se pojavile težave z rumeno barvo. Na večini fotk je ogromno rumene. Pri raznem zelenju je že kar moteče oz. se vidi, da je nenaravno rumenkasto. ŠE posebej pa je izrazito pri koži, torej na obrazih se vidijo cele rumene lise. Če je fotkano v senci je še kar, ob direktni osvetljenosti s soncem pa je absolutno preveč rumene. Tudi rdeča je rahlo premočna. A lahko kdo pomaga? Aja, to sem opazil takoj po kalibraciji in tudi na starih fotkah, tako, da ni povezano s fotoaparatom. Prosim za nasvet.
 0   

Peter Bernik @Noob 30. Jun 2008, 14:24

Sem imel iste težave s spyder 2 in 3 in tudi precej drugih, ki sem jim ga posodil oz so ga oni meni so jih imeli. Pravilno je skalibrial le 1/3 monitorjev.

Tudi s hueyem nisem imel sreče. Po mojih izkušnjah so teli kalibratorji bolj bv.
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Sašo @sgyergyek 30. Jun 2008, 15:18

in kako si pol spedenal?
 0   

Bostjan @Archie 30. Jun 2008, 15:33

Najboljša metoda je takrat, ko vidiš, da kalibrator nikakor ne dela, še vedno tista osnovna - na uč! Pofotkaš kakšno barvno tablico (pri ustrezni izravnavi beline oziroma temperaturi barve), pa fotko na ekran, barvno tablico zraven ekrana in štimaš dokler ne ispade +/- glih.
 0   

Andrej @fotokaj 30. Jun 2008, 15:46

Meni se je zgodilo isto! Kako sem rešil? Simpl; prodal monitor in kupil novega...

Sem zadnjič Spyder 2 PRO posodil znancu in evo; isto. Kako je rešil? Odklopil monitor, deinstaliral na monitor vezano programje, priklopil monitor, nazaj instaliral programje, probal še enkrat skalibrirat in evo, špilalo.

Cheap monitorji niso niti narjeni za kalibrirat in čeprav ne trdim, da je tvoj cheap, je najbrž točno to, žal.
Monitorje na prenosnikih se s Spyderjem da kalibrirat, ni pa to postopek, za katerega je bil Spyder narejen; prvenstveno za kalibracijo samostojnih monitorjev. Zato je na začetku kalibracije tudi treba določit kaj kalibriraš; CRT, LCD, ali zaslon na prenosniku.

Spyder je za kalibriranje simpl, neke tople vode niti ne moreš odkrit. Probaj še s kakim drugim kalibratorjem, sicer pa obupaj in se sprijazni z dejstvom, da pač ne bo šlo.
 0   

Sašo @sgyergyek 30. Jun 2008, 16:04

Archie je napisal/a:
Najboljša metoda je takrat, ko vidiš, da kalibrator nikakor ne dela, še vedno tista osnovna - na uč! Pofotkaš kakšno barvno tablico (pri ustrezni izravnavi beline oziroma temperaturi barve), pa fotko na ekran, barvno tablico zraven ekrana in štimaš dokler ne ispade +/- glih.


Kje se pa najde barvna tablica?
 0   

Matej Mišvelj @matej_m 30. Jun 2008, 17:12

Včasih je obstajal nek postopek, da skalibriraš monitor z uporabo digitalnega fotoaparata. bil je pdf, jaz ga nikjer ne najdem. če ga kdo še ima, se priporočam

LP
 0   

iztok @izo 30. Jun 2008, 17:24

monitorji na prenosnikih (razen na kakšnih precej dražjih modelih) so žal bolj tako in tudi s kalibratorjem ni nujno, da bo vse ok. bodo pa barve v grobem poštimane na nek skupen standard, tako da je manj odstopanja na drugih sistemih, če je že res nuja obdelat fotko na prenosniku.
tist z barvno tablico je precej poenostavljeno. barvne tarče niso za kalibracijo monitorja, ampak fotiča ali skenerja ipd.
 0   

Bostjan @Archie 30. Jun 2008, 19:13

Se strinjam z izom, da filing ni to, kar bi moralo bit, ampak če tehnika odpove...
Lahko si pomagate vsej približno tudi s kakšnimi spletnimi stranmi:

http://www.tomislavdekovic.iz.hr/kalibracija.html

http://www.photofriday.com/calibrate.php

http://www.hex2bit.com/products/product_mcw.asp

http://www.aim-dtp.net/aim/calibration/index.htm

Seveda pa vizualna kalibracija nikoli ni tisto pravo. Na prenosnikih pa vsa zadeva pogosto sukcs, ker je vidni kot običajno premajhen in movneš mal glavo, pa so barve drugačne. Se opravičujem tistim, ki imate s-ips matriko na prenosnikih grin .

Da vizaulno ni tisto pavo in kako nas oči jeb**** se pa lepo vidi tukaj:

http://web.mit.edu/persci/people/adelson/checkershadow_proof.html


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati