največ za dnar dobiš pri tamronu 28-75/2.8 (po mojem), sploh pri kakšnem rabljenem, ki ga dobiš za drobiž. tega bom tudi sam verjetno nabavil, če bo kdaj ff kamera pri bajti. 2.8 blenda (z kombinacijo lepega bokeha in tukaj je tamron pred sigmo, vsaj po mojih izkušnjah) je vredna več kot vsi is-ji ipd.
itak so ti zumi za bolj splošno rabo, ne vem zakaj bi tolk danrja dal recimo za L kravo, za bolj resno delo itak vzemeš kaj fiksnega, kjer imaš boljšo kvaliteto slike, dosti manjšo težo in velikost, večjo blendo itd.
eh, popotniški objektiv-tega koncepta ne štekam glih najbolje. kupiš super duper body, potem pa nek povprečen super zum gor natakneš, ki ziher ima ogromno distorzije, abracije itd itd, prek fizike pač ne gre. za sebe ziher vem, da če bi hodil po kakšnih lepih krajih, bi hotel imet najboljšo osnovo za opsnet tisto fotko, za katero je veliko varjetnost, da je bom naredil prvič in zadnjič. ok, je malo več teže, mogoče res, ampak za turistično fotkanje je potem kakšen kompakt z ultra zumomo ravno takod dober, ne vem, če bo res toliko razlike na fotkah.
no, 25-105 je še vedno čist spodoben objektiv, da ne bo nesporazumov, govoril sem o kakšnih 18-200 ipd variantah (praktično prej 18-135, ampak pustimo to..)