0   

Dušan @zajamsek 3. Jul 2008, 22:07

Pozdravljeni

Danes sem prvič slikal v formatu RAW.

Prej sem pa hotel prenesti slike iz fotoaparata na računalnik, vendar ne gre. Imel sem gor še nekaj JPG slik, tiste sem lahko prenesel, ostalih RAW pa ne gre.

Sploh jih ne zazna, ko grem pa na fotoaparatu gledat, pa so.

Kako se znebim problema?
Hvala

lp
 0   

martin @pikoli 3. Jul 2008, 22:23

Raw fotografije imajo drugačno končnico kot jpg-ji. In preden jih boš lahko gledal na računalniku ljih boš moral še convertirati iz RAW v JPG. To lahko narediš s priloženim programom, ki si ga dobil na CD-ju poleg fotoaparata.
In napisal si da t i jih ne zazna. Kater program ti jih ne zazna? Preneseš jih lahko tudi z raziskovalcem.
 0   

alteredego @alteredego 3. Jul 2008, 23:20

pikoli je napisal/a:
...
In preden jih boš lahko gledal na računalniku ljih boš moral še convertirati iz RAW v JPG.
...

No, RAW datoteke se da ogledati z marsikaterim programom. Naj omenim le dva, brezplacna za domaco uporabo:

FastStone Image Viewer
IrfanView
 0   

Simon @partyzan10 4. Jul 2008, 06:58

Uporabi Adobe Bridge CS3 zelo dober za pregledovanje slik, lahko pa tud obdeluješ RAW fotografije v Camera Raw, ki je prav zato namenjen. Seveda moraš imeti poleg naložen tudi Adobe Photoshop CS3.
 0   

Boštjan @stipe 4. Jul 2008, 07:44

partyzan10 je napisal/a:
Uporabi Adobe Bridge CS3 zelo dober za pregledovanje slik, lahko pa tud obdeluješ RAW fotografije v Camera Raw, ki je prav zato namenjen. Seveda moraš imeti poleg naložen tudi Adobe Photoshop CS3.


Ne bo čisto držalo. RAW slike lahko obdeluješ v Bridge-u brez Photoshopa, le (brezplačni) vtičnik Camera Raw moraš imeti inštaliran - v Bridegu jih potem lahko tudi shraniš kot JPG.
 0   

Dušan @zajamsek 4. Jul 2008, 08:50

Še vedno ne gre. Raziskovalec ali kaj podobnega mi jih sploh ne zazna.

Do zdaj sem uporabljam microsoftov čarovnik za fotografije, in je deloval odlično za jpg slike. Zdaj mi pa teh RAW sploh ne zazna. Če slikam kakšno sliko v jpg načinu mi jo zazna ostalih RAW pa ne. Ko grem gledat pa na fotoaprat pa so gor.

Edino uspelo mi jih je najdit v photoshop bridgu. Vendar imajo vse slike zraven ključavnico?

Sem mogoče uporabil funkcijo protect ali kaj podobnega., ??

 0   

iztok @izo 4. Jul 2008, 09:18

zraven fotiča si ziher dobil tudi raw pretvornik na cd-ju, lahko si pa stakneš zadnjo verzijo z neta, ne glede na proizvajalca.
 0   

Dušan @zajamsek 4. Jul 2008, 13:49

Sem zrihtal.

Par sivih las več, pa bomo že preživeli.

Hvala vsem za pomoč.
 0   

decman99 @decman99 27. Jan 2013, 13:37

Zdravo,

mene pa zanima kako vi shranjujete raw datoteke. Namreč jaz sem jih sedaj pretvoril v jpeg ko sem v PS obdelal raw datoteke. Nastali sta mi 2 novi se pravi jpeg in xmp ter seveda raw še od prej. Sedaj pa bi rad jpegje shranil na računalnik, kar sem tudi že storil, xmp in pa raw datoteke pa bi dal na dvd oz. cd, če jih bom morda kasnjeje tudi še potreboval. Problem pa nastane pri nerotu, ker ko zapečem na dvd vse datoteke mi jih kasneje na dvdju ne zazna. Torej, kako se vi lotite teh shranjevanj datotek? =)

lp,
decman99
 1   

porkoja @porkoja 27. Jan 2013, 15:40

Jaz jih na CD/DVD zapečem s povsem preprosto metodo "ustvari podatkovni CD/DVD", v explorerju označim vse datoteke tipa .CR2 in .XMP in jih povlečem in spustim v Nero. Zapečem in to je to. Ko je CD/DVD končan, preverim znotraj Fast Stone Image Viewer-ja, če zazna thumbnaile in odpre nekaj naključno izbranih raw datotek in to je kvečjemu to. Do sedaj še nisem imel nikakršnih težav.
Da nisi mogoče pekel na CD/DVD prek kakšne druge metode kot so ustvari večpredstavni CD/DVD, ustvari slikovni CD/DVD.... ?
Poskusi zapečeni CD/DVD odpreti prek programa Fast Stone (če ga še nimaš, pride zelo prav, zatorej inštalacija ne bo odveč), saj lahko, da imaš zgolj pomešane t.i. "file associations" in noben program ne zna direktno brati raw fajlov.
V končni fazi lahko poskusiš zapeči isto vsebino s kakšnim drugim programom (Magic ISO, CD Burner XP ipd.) pa vidiš kaj se zgodi s temi zapečenimi fajli.
Zahvala: decman99
 0   

decman99 @decman99 27. Jan 2013, 16:53

hvala bom poskusil =)
 0   

decman99 @decman99 27. Jan 2013, 17:00

Drugače pa mislim da sem že prvič zapekel kot podatkovni CD/DVD ampak problem je v tem ker potem ko dam CD/DVD v računalnik mi ne zazna teh datotek (tudi v FastStone-u ne). Mogoče če mi znaš pri temu problemu pomagat? =)
 0   

porkoja @porkoja 27. Jan 2013, 17:36

CD/DVD si zaključil oziroma obljukal možnost "Finalize CD/DVD"? Sicer vem, da se je tako delalo pred leti in so bile najpogostejše napake branja, ker optični mediji niso bili zaključeni. Kako je sedaj s tem, pa res ne vem.
Očitno je tu neka težava, če ti podatkov na CD/DVD mediju ne pokaže.
Jaz bi se reševanja problema lotil sistematsko:
- zapečeš RAW datoteke s pomočjo Nero-ta,
- zapečeš RAW datoteke s pomočjo drugega programa (Magic ISO, CD Burner XP, vgrajeni Windows zapisovalnik...),
- zapečeš neke druge (ne RAW!) datoteke s pomočjo Nero-ta,
- zapečeš druge datoteke s pomočjo Magic ISO oziroma katerega drugega programa.
In še kot dodatek:
- omogočiš virtualni CD-ROM in RAW datoteke "zapečeš" v ISO datoteko
in potem ta "image" predvajaš s pomočjo virtualnega CD-ROM-a.

Res je takšno reševanje problema nekoliko dražje in dolgotrajno ampak jaz se servisiranja vsakršnih naprav lotevam po takšni poti in ponavadi problem odkrijem in rešim. Le pot je daljša in dražja. Je pa ziher in takšna, da se naučim kaj konkretno je bilo narobe. smile
 0   

decman99 @decman99 27. Jan 2013, 17:42

se pravi če prav razumem lahko probam tako da NE zaključim CD/DVD-a? =)
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 27. Jan 2013, 17:52

Xmp ni slikovna datoteka. Datoteka je Adobov nekakšen "stranski produkt" obdelave RAW-a, metadata...
Če jo pobrišeš, bo raw prikazan tak kot je original, brez popravkov.
 0   

decman99 @decman99 27. Jan 2013, 18:01

ja saj to vem..sej zato moram vrjetno zapeči kot data DVD ampak kot sklepam iz posta od @porkoja ne smem zaključit DVD-a?
 0   

skorpijoncek66 @skorpijoncek66 27. Jan 2013, 18:42

Datoteke, ki so zapečene na mediju, ne moreš spreminjat in shranjevat. Raw pa ob odpiranju avtomatsko hoče popraviti/posodobiti tudi XMP datoteko (če se ne motim)...
Ja, poskusi na način, ki ga je opisal porkoja, ali pa skopiraj raw in xmp datoteko na trdi disk in poskusi. Če bo delovalo, je to to.
Nisi pa napisal, če ti raw in xmp odpira normalno, ko so še na trdem disku... torej preden jih zapečeš.
 0   

decman99 @decman99 27. Jan 2013, 19:05

evo sem storil tudi tako da ne zaključim CD/DVD-a ampak ista težava. Datoteke xmp in raw mi odpira normalno v direktno v photoshop. Na DVD bi jih pa zapekel rad ravno zaradi tega da jih lahko na računalniku zbrišem ker sem jih že obdelal in convertal v jpeg sedaj pa z njimi do nadaljnega ne bom imel kaj početi ne bi pa jih rad zbrisal če bi kdaj mogoče še kaj popravil na določeni fotografiji. Na drugem trdem disku tudi dela vse normalno razen če dam na DVD mi jih sploh ne zazna, kot da DVD ni bil nikoli zapečen (pa ne snemam prvič) hehe
 0   

decman99 @decman99 27. Jan 2013, 19:14

fantje najlepša hvala biggrin..sem že rešil problem...naložil sem si stari nero 7 in v nero start smartu enostavno zapekel data dvd in to je to...kurc pa tehnologija hehehe bigrazz
 0   

skat @skat 27. Jan 2013, 19:23

Povej, kateri operacijski sistem imaš?

V kolikor imaš Win 7, v Raziskovalcu nastavi "Razvrsti po" na podrobnosti. Nato najdi tvoj DVD in poglej kaj imaš posneto na DVD-ju.

Šele nato ti lahko povemo kaj več, ko bomo vedeli kaj si sploh posnel.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati