0   

Lovro @okton 17. Jul 2008, 08:05

Zdravo,

zanima me kaj bi mi priporočali da nabavim. Sedaj imam PowerShot G7 kar je sicer hobi ampak sedaj bi rad imel malo bolj ornek zadevico. Denar, ki bi ga bil pripralvjen dati, je cca. 1500 do 1800 EUR tam nekje... Odvisno koliko je pač finančne razliek do naslednjega boljšega modela itd.

Ker dam rajši 200EUR več in pač nabavim razred višje kot pa da se potem tolčem po glavi... Ker le ni malo denarja..

Lp in hvala
 0   

Jessie @Jessie 17. Jul 2008, 08:24

Najprej napiši kaj bi želel fotografirat? Kaj te veseli? grin
 0   

Lovro @okton 17. Jul 2008, 09:09

Hmmm ja, se mi je zdelo da sem mal preskop z informacijami smile

Ubistvu v štartu bolj hobi al kako bi rekel temu. Več al manj pa narava kak rojstni dan, kaka prireditev, slikanje po potovanjih ipd. Seveda z tem s enebi bavil profesionalno da bi tudi kaj zaslužil itd. Sice rne izključujem te možnosti aampak za enkrat zagotovo ne...

Mal čudno sme napisal ampak drugače neznam opisat smile V glavnem, v štaru bi imel bolj za svojo dušo in pa seveda kar se da profi slike oz. za ta denar spodobno mašino.
 0   

Matej Ružič @mat 17. Jul 2008, 09:20

Hja najbolj primeren se mi zdi spet stari nasvet: pojdi kpo trgovinah in sprobaj vse aparate.
Vsi proizvajalci imajo dobre aparate in pri nobenem ne boš zgrešil.
Nekoliko višji razred s ceno okoli 700-1000€ samo za body so trenutno Canon 40D, sony @700, Nikon D80 in pentax K20D. Nikon D300 in Olympus E3 sta cenovno še precej višje...
Kateregakoli od naštetih boš kupil ne boš zgrešil.

Bi pa mogoče bilo za razmislit o kakšnem bodiju za 500€ in ostalega 1000-aka vložit v res dobre objektive...boš imel več od tega...

V ceno pa ne pozabi vračunat še kakšen boljši računalnik, morebiti software za obdelavo fotografij, kalibrator za monitor je tudi nepogrešljiva zadeva....pa še marsikaj bi se našlo....
To sem napisal zato ker si rekel da bi rad "profi" slike, kar koli že naj bi to pomenilo...

Za hobi fotografa je pa za začetek že kakšen dvojni kit za 600€ dober, da sploh ugotoviš, kaj te zanima, in kasneje pol dokupuješ željene objektive.

Lp Matej
 0   

Lovro @okton 17. Jul 2008, 09:42

Kar se nasveta tiče ima tudi namen tako naredit ampak vseeno pač rajši slišim izkušnje in nasvete še od malo bolj izkušenih.

Kar se tiče profi slik. Mogoče sem vzel narobno besedo. Pač rad pogledam lepo sliko še rajši pa sliko ki ni nič obedlana in ima neko kakovost. Neznam razložit smile

Kako to misliš kaj te zanima? A so pač različni fotoaparati če slikaš naravo ali pa prireditve? Primer...

Nebi rad vrglen nekaj keša stran in potem čez leto dni spet kupoval kaj novega in tisto staro zadevo prodajal in je tudi nebi prodal oz. če bi jo že bi pa pač bila neka nizka cena in bi pač vrgel denar stran v roku enega leta.

Ko sam malce spremljam vidim da sta nikon in canon v spici oz. vecina ljudi posega po teh znamkah. Kaj pa recimo Olympus ipd. ko si omenil. Je tudi kvaliteta ali veliko šepa za nikon-om in canon-om recimo?

Nisme profi, sem pač "navaden" smrtnik, in bi rad nabavil zadevico za vsaj 5 let naprej da mi nebo treba menjati na vsake dve leti smile Res pa je da pa nevem kaj vleiko o tem kako hitro ta tehnologija napreduje.

Mam pa še eno splošno vprašanje. Ko pride ven nov model nekega proizvajalca oz. proizvajalca katerega ste pristaši, ali fotografi takoj nabavite novi model ali še vedno ustanete na starem in čakate na še novejšo ipd.? To je bolj vprašanje za prfoije oz. tisti ki služijo z tem.
 0   

Matej Ružič @mat 17. Jul 2008, 10:11

Glej slike iz DSLR-ja je treba praviloma naknadno vsaj malo obdelat, še posebej če hočeš njihovo kvaliteto dvignit oz. jo prilagoditi svojim željam.

Seveda se da že sam aparat tako naštimat, da ti vrže ven super ostre slike s kričečimi barvami, ampak to se s primerno obdelavo na računalniku da narediti še precej bolje.

Glede tega kaj te zanima:
Jaz sem na začetku konkretno kupil pentax K100D z dvema kit objektivoma. Po nekaj mesecih sem tele objektiv 50-200 prodal, ker ga enostavno nisem uporabljal, in sem za tisti denar raje kupil bliskavico, kar je bila moja najboljša naložba do zdaj.
To mislim s tem da ugotoviš, kaj te zanima-da pogruntaš, kaj za svoje potrebe rabiš in temu primerno prilagodiš opremo.

Glede aparata je po mojem mnenju dost vseeno, kaj kupiš, saj je za posamezno zvrst fotografije bolj pomemben objektiv in bliskavica. (za makro rabiš makro objektiv, za portrete je fajn kakšen svetlobno močan fiksni, za šport kakšen zelo hiter...)

Koliko denarja boš vrgel ven je odvisno od tebe. lahko da boš zadovoljen z ohišjem, npr. Nikona D40, lahko da ne... Spet moj primer: pred mesecm se mi je ponudila dobra priložnost za nakup modela Pentax K10D in sem danes zelo vesel da sem jo izkoristil, ker mi je že samo izboljšanje v rokovanju vredno več denarja.
Nekateri so pa pač zadovoljni z vstopnim aparatom...vsakemu svoje.

Zakaj nekdo kupi Canona, nekdo pa Sonijy ali Pentaxa ali... ti ne znam povedat. Jaz sem kupil Pentaxa zato, ker mi daleč najbolje leži v roki in ker mi je enostavnok všeč (v nasprotju s Canonm in Nikonom).
Torej to so popolnoma subjektivne odločitve, ki jih je po testu v živu veliko lažje sprejet.


Glede menjavanja:
Opremo lahko seveda menjaš vsako leto ko pride nov model ven, vendar pa je to večinoma nesmiselno in potrata denarja.
Ponavadi se hitreje menjajo bodiji, medtem ko se dober objektiv ne menja.
Bi ti migiče celo predlagal, da kupiš kakšen rabljen body Canon 30(prejšnji model a dober)/40D, Nikon D80, Pentax K10D...s kakšnim kit objektivom in ti bo tako ostalo več denarja za objektive, ki jih boš kupil NAKNADNO-ne pa takoj zagonit ves denar in boš pol ugotovil, da si narobe kupil.

Lp Matej.
 0   

Lovro @okton 17. Jul 2008, 10:27

Ok, super. Najlepša hvala za izčrpne odgovore.

Vsekakor nebom zagonil ves denar na enkrat oz. v štartu. Amapk nebi se pa že v štartu rad "nategnil" in zato mi pride vsak nasvet zelo prav. Še enkrat hvala!

Če ima še kdo kaj za pripomnit, kar z besedo na dan grin

Lp


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati