0   

Martin @Mart1 19. Jul 2008, 22:04

Lep pozdrav! No odločil sem se kupit nekaj filtrov in me zanima za začetek katere je fajn met čist tiste osnovne ker že po vprašanju vidte, da nisem nek fotograf ampak se o vsej stvari še učim smile . Do zdej so mi predlagal nd400 in nd64.
 0   

Anže @AlienW 19. Jul 2008, 22:48

Zakaj kupuješ filtre, če ne veš zakaj jih potrebuješ?
 0   

Martin @Mart1 19. Jul 2008, 22:59

Potrebujem jih takrat ko čas zaklopa velik če mam prav ane. Uporabljal bi jih predvsem za slikanje morja tam pa je ponavadi veliko sonca če se ne motim in da slika ni čist bela se mi zdi da rabim filter popravi me če se motim.
 0   

Peter Atanackov @Geo 19. Jul 2008, 23:38

rabis filter, ki bi ti preprecil preosvetljenost neba? Pol rabis gradiente ND filtre.
Hoces imet dolge dolg čas eksponiranja? Pol rabis ND filter in tudi polarizator pomaga.

Hoces nasplosno, da je manj preosvetljenih predelov? Polarizatorja rabis.

Tako, to je cisto na kratko, ce te kaj vec zanima, vprasaj.
 0   

David @dlicen 20. Jul 2008, 10:18

Najprej si kupi kakšen priročnik o fotografiji (cenejši te bo stal isto kot kakšen filter), ali pa temeljito poglej po spletu. In ko boš imel razjasnjene vsaj osnovne pojme (npr. kaj je "zaklopka" smile ), pojdi v nabavo opreme, če jo boš sploh rabil.
 0   

Martin @Mart1 20. Jul 2008, 14:03

Ok, vidim da na forumu amaterji nimajo kaj iskat tudi pomoči vidim da tukaj ne dobiš prav pogosto. Prebral sem veliko stvari o fotografiji in fotoaparatih in se želim nekaj naučit res pa je da sem šele začetnik. In če nočete in niste pripravljeni pomagat povejte. Ne pa mi nekaj srat z nekimi priročniki. Vem zakaj se ti filtri uporabljajo vem pa tudi da jih je kar precej in me zanimajo kaj pomenijo oznake recimo nd2x filter, nd4x ali pa nd64... Kakšno vlogo ima to oz kaj pomeni in kot npr. ali je to da ti zmanjša vpadnost svetlobe za 1zaslonko ali pa za 2 dosti pri močni svetlobi sonca ali ne. Da ne bom potem kupil filtra in nastavil na čas zaklopa 20s potem bo pa slika čisto bela ali pa taka da se skoraj ne bo nič vidlo gor.
 0   

Matic Kos @MaticK 21. Jul 2008, 07:25

@Mart1

Ne bit hud, samo isto ti bom napisal, kot vecina ostalih. Najprej temeljito osvoji osnove, potem pa pojdi v nakup po dodatke, drugace te bo drago stalo ce boš kupoval napacno robo.
Tudi ce si se odlocil slikat morje in bi se rad znebil odseva, bo bolj koristno malo pogooglat za primernimi clanki, se naucit kaj in kako, kot pa spraševati na forumih kaj kupiti ne da bi poznal osnove.

V osnovi ti je ze Geo odgovoril. Glede ND filtrov imaš pa prav, številke oznacujejo propustnost svetlobe oz. višja kot je številka, temnejši je filter in posledicno zgubiš vec svetlobe. Sam uporabljam ND3 in ND6, ki zmanjšata svetlobo za 3 oz 6 zaslonk. Samo ND ti bo potemnil sliko oz omogocil daljšo ekspozicijo, idealno npr za slikanje tekoce vode ali v mocnem soncu. Ce bi se rad znebil odsevov pa je primeren polarizacijski filter.
Še nasvet ce boš kupoval, kupi 77mm filtre in step-up obrocke. Tako bodo uporabni na "vseh" tvojih objektivih.
 0   

kras @kras 21. Jul 2008, 11:01

MaticK je napisal/a:
Sam uporabljam ND3 in ND6, ki zmanjšata svetlobo za 3 oz 6 zaslonk.
Za kaj takega še nisem slišal. Običajno so ND (neutral density) filtri z oznakami ND2, ND4, ND8, ND64...
S tem da ND4 zmanjša svetlobo za 2 zaslonki, ND8 za 3, ND64 pa za 6. Treba pa je še vedet da pri ND64 filter ni več nevtralen ampak že vpliva na barve. Skozi ND64 pride namreč skozi več rdeče barve kot drugih, zato pride na fotografiji več toplih tonov.

Mart1 je napisal/a:
Kakšno vlogo ima to oz kaj pomeni in kot npr. ali je to da ti zmanjša vpadnost svetlobe za 1zaslonko ali pa za 2 dosti pri močni svetlobi sonca ali ne. Da ne bom potem kupil filtra in nastavil na čas zaklopa 20s potem bo pa slika čisto bela ali pa taka da se skoraj ne bo nič vidlo gor.
Če hočeš podaljšat čase in s tem "zgladit" vodo ali pa v močnejši svetlobi odpret zaslonko do konca, potem potrebuješ ND filtre. Večja kot je ND številka manj svetlobe prepustijo skozi. Običajno se uporabljajo ND4 ali ND8, redkeje pa ND64.
Čez dan oz. v normalni svetlobi pa ne boš mogel nastavit 20 sekund. V tem času pride tudi z najbolj temnim filtrom preveč svetlobe skozi in fotografija bo res bela. Večinoma ti bo ND8 čisto dovolj, v bolj svetlih ali sončnih delih pa bi mogoče potreboval že ND64.Ne pozabi pa da ti filtri zatemnijo vse, ne samo svetlih delov. Če boš slikal morje, potem lahko pogledaš še graduated ND filtre, ki zatemni le polovico fotografije. Ker je horizont na morju raven bo takšen filter ravno prav. Za neravne horizonte pa takšni filtri po mojem mnenju niso najboljši.

Lp
 0   

Matic Kos @MaticK 21. Jul 2008, 11:24

[quote="kras"]
MaticK je napisal/a:
Za kaj takega še nisem slišal. Običajno so ND (neutral density) filtri z oznakami ND2, ND4, ND8, ND64...
S tem da ND4 zmanjša svetlobo za 2 zaslonki, ND8 za 3, ND64 pa za 6. Treba pa je še vedet da pri ND64 filter ni več nevtralen ampak že vpliva na barve. Skozi ND64 pride namreč skozi več rdeče barve kot drugih, zato pride na fotografiji več toplih tonov..

Joj, še osnovni point filtrov mu ni jasen, ne pa to poimenovanje. Ja, oznake so ND4 oz. ND4X (Hoya, BW, Cokin,..) oz Grade 0.6ND (Lee, Tiffen) vse pa daje 2-stopa redukcije.. 0.9 in 1.8 pa dajeta 3 oz. 6 korakov redukcije..
Pri nas nekaterim trgovcem velikokrat ni jasno kaj je kaj in mu šele razlaga, da rabiš ND filter z 3x redukcijo, razjasni kaj sploh zeliš..


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati