0   

JurijVM @JurijVM 27. Jul 2008, 12:41

Pred dvema letoma sem že izvedel roadtrip po Skandinaviji, vendar sem nekaj točk pustil ne odkljukanih, tako da sem imel izgovor za letošnjo razširjeno reprizo smile

Začelo se je v sredo 18.6. s poletom iz Trevisa v Stockholm, kamor sem prispel okoli 1h zjutraj, ravno ko so Švedi pili iz razočaranja, Rusi pa od veselja, po medsebojnem srečanju za evropsko nogometno prventsvo 2008. Ulice so okupirali nogometni navijači oz. razgrajači, katerih vrste je občasno razredčila kakšna marica. Seveda smo zamudili zadnjo podzemno proti hostlu, tako da smo nekako našli nočni bus, kjer nas je prijazna šoferka popeljala kar brezplačno.
Prvi dan smo opravili hitri ogled starega mesta z glavnimi znamenitostmi...

Gamla Stan - staro mestoMenjava straže

...in se po kosilu odpravili vsak v svojo smer, jaz sem si ogledal mestno hišo, kjer je med drugim tudi slovesnost ob podelitvi Nobelovih nagrad:Pogled na Gamla Stan


Naslednji dan je bil petek, predvečer Midsommarja, najdaljšega dneva v letu in velika priložnost za vsesplošno žuranje. Načeloma petek ni praznik, ampak vsak pravi Šved vzame dopust, v soboto noben ne dela, ker se še ne sestavijo od popivanja prejšnjega večera, ker je naslednji dan itak nedelja, pa se praznovanje še malo zavleče smile
Lokalci se odpravijo praznovati na otoke in podeželje, večinoma z družinami ali prijatelji, jaz pa sem se odpravil v muzej na odprtem Skansen, kjer so priredili praznovanje za tiste, ki so ostali v mestu in turiste. V Skansenu so drugače zbrane hiške, cerkvice, šole, mlini, zvoniki itd. iz cele Švedske, prav tako imajo prikaze starih obrti, zbrane so divje živali (losi, medvedi, severni jeleni) in domače živali na kmetiji, za Midsommar pa je poudarek na dogajanju okoli mlaja oz. Midsommarstång-a.

Midsommarstång


Malo nas je zmotil dež, tako da smo se skrivali pod strehicami.


Najbolj zagreti so se pridružili v plesu ob tipični pesmi Små Grodorna (Small Frogs)

Sledil je zopet prikaz raznih tradicionalnih plesov:
V soboto je bil v planu shopping, ampak sem ugotovil že napisano, da se domačini še niso opomogli od prejšnjega večera in ni bilo trgovine, ki bi bila odprta, tako da sem se večinoma sprehajal po ne preveč obljudenih ulicah starega mesta:
V nedeljo sem se kot pravi domačin odpravil na kopanje na enega izmed 24.000 otokov v stockholmskem arhipelagu, otok Grinda, kjer sem se malo sončil, kmalu pa so me pregnali oblaki in sem se s trajektom vrnil v Vaxholm in se sprehajal po tem bivšem ribiškem mestecu:
V ponedeljek sem končno prišel na svoje s shoppingom (Tiger of Sweden rulez) in prijetno večerjico na Stortorgetu.

V torek je bil dan za transfer v Moro, mestece ob jezeru Siljan v pokrajini Dalarna. Mesto je znano po 90 km teku na smučeh Vasaloppet in hiši slikarja Andersa Zorna. Verjetno sem bil edini tuji turist, v hostlu sem bil sam, pokrajina je bila idilična, rdeče hiške ob jezeru obkroženim z gozdovi... dva dni čistega relaxa:

Bed & Breakfast, kamor sem hodil na zajtrk (leva stavba)


Spomenik Gustavu Vasi in v ozadju cilj teka Vasaloppet, ki se prireja njemu v čast.


Hiša Andersa Zorna, zelo lep muzej, priporočam ogled, če ne zaradi hiše same, pa zaradi receptorke smile

V sredo sem se z vlakom odpravil do druge strani jezera v mestece Rättvik, kjer sem si ogledal izredno dolg pomol na jezeru (628 m) in cerkvico, ki ima ohranjene stare štale, kjer so ljudje pustili konje, ko so prišli v cerkev:
V četrtek sem se preselil v Borlänge, kjer sem šel na Peace & Love festival, slik s koncertov Manu Chao, Mando Diao, The Hives, The Pigeon Detectives, The Wombats in mnogo ostalih nimam, ker sem SLRja pustil v hotelu in na koncertu predvsem užival:


Naslednji dan je sledila še zadnja etapa na Švedskem, Göteburg, mesto ki z arhitekturnega vidika nima ravno dosti za nuditi, s kulturnega in urbanega vidika pa je to pestro, odprto mesto s prepletajočimi se kulturami in živahnim dogajanjem:


V nedeljo smo se dobili s kolegi, ki so prilezli s kamperjem do severa in nadaljevali pot do Osla, kjer smo si ogledali muzeje na polotoku Bygdøy, kraljevo palačo, center mesta, Munchov muzej (končno sem videl Krik, prejšnjih je bil ukraden) itd.:

Ulični umetnik (?)

V torek popoldan smo se odpravili proti Bergnu, kamor vodi 500 km dolga ozka in vijugasta glavna cesta s tuneli brez kakršnekoli varnostne opreme, tako da smo prispeli v Bergen po 24h potovanja.

Razgled s počivališča kjer smo prespali

Bergen je drugo največje norveško mesto, nahaja se na zahodni obali, obkroženo je s 7 hribi in je izhodiščna točka za izlete po okolici in fjordih. Mesto je bila včasih postojanka nemških trgovcev (Hansa), ki so za seboj pustili lep in slikovit predel mesta Bryggen sestavljen iz lesenih hišk, ki se držijo ena druge in so ločene le z ozkimi prehodi:


Tržnica je tam več ali manj samo za turiste

Domačinke na izletu z "barčico"


Pogleda na mesto s Fløyena, na desni je Bryggen


Pogled na mesto z Ulrikena

Pot smo v soboto nadaljevali proti fjordom s postankom v Vossu, kjer smo po jutru v bolnici (en naš kolesar je zaključil aktivni del dopusta) odpravili z gondolo na bližnji hrib:


Pot nas je zvečer pripeljala do Flåma ob Sognefjordu, od koder smo šli na izlet z barkico po fjordu in z izredno strmo železnico Flåmsbana do Myrdala:Sledilo je brisanje aparata, objektivov...Po enodnevnem postanku v vasi Laerdal ob Sognefjordu smo se odpravili proti domu:

Prenočišče z razgledom na poti

Na poti nazaj smo se ustavili še 2 dni v Københavnu, kjer sem bil že len s sprožilcem, kogar zanima slika morske deklice naj si ogleda reportažo iz leta 2006 smile

Vsaka ladjica ima mornarko


Slikano 10.7., naslednji dan je prišel na trg iPhone 3G, največji navdušenci so taborili pred trgovino že dan prej


Po skoraj celemu mesecu pohajanja po severu pogrešam prijazne avtomobiliste, ki se ustavijo, ko želiš prečkati cesto na prehodu, branje časopisa ob 23h brez luči, pripravljene solate z raznimi prilogami (pašta, losos, piščanec...) za malico, le zakaj bi moral jesti sendvič ali kebab, ko lahko jem zdravo solato! Ne nazadnje, tamkajšnje prebivalke seveda grin
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 27. Jul 2008, 13:21

Kul.... lepo si pripravil, nekaj slik je res fascinantnih, toda smisel in kvaliteta reportaže je v celoti!
Je to na film?
[url=http://my.opera.com/Nikio/blog/][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Blog[/color:2222f2fe55][/url][/size:2222f2fe55] - [url=http://photo.net/photos/marjan][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Portfolio[/color:2222f2fe55][/url][/size
 0   

Jessie @Jessie 27. Jul 2008, 22:26

Tretja fotka ni menjava straže... grin
Drugače pa vsaka čast za lepe fotke in reportažo...
 0   

JurijVM @JurijVM 27. Jul 2008, 23:00

Nikio, ja, vse fotke so na film, še nisem razprl denarnice za kakšnega DSLRja. Drugače pa večinoma Reala, slike z Midsommarja in Peace & Love festivala pa so na Pro 160C.

Jessie, je menjava straže, samo pred stražo pride še banda, vse skupaj gleda milijon turistov, tako da se nisem uspel prebiti dovolj blizu, da bi ujel kakšno pametno fotko dejanske straže smile
 0   

Tomislav @tomaz_urh 28. Jul 2008, 08:34

prima fotke in reportaža
lp
tom
 0   

heroj @heroj 28. Jul 2008, 20:19

noro, čimprej moram spet iti nazaj na Švedsko. Čez dve leti bom moral itak poslovno iti, a matra me, da bi že naslednje leto gor skoču grin

Na Švedskem je veliko naravnih lepot, pa blond so
 0   

Miha Babnik @mbabnik 28. Jul 2008, 21:53

Dobra reportaža, sem takoj opazil, da fotke niso iz digitala in imajo nek svoj čar. Hmmm dekleta tam so pa res luštna, bo potrebno videti še v živo. Uni tip ki leži tam kot mrtev (mrtvo pijan?) je pa res faca.

MMG: a film skeniraš sam ali na Fuji Frontier mašini?

L.P.
Miha
 0   

JurijVM @JurijVM 29. Jul 2008, 08:02

Kar na Frontierju, za objavit na kakem forumu in Facebooku je popolnoma dovolj, za ostalo imam rajši sliko na papirju v lepem albumu kot sliko v bitih nekje na disku, kakšnih obdelav itak ne delam.

Jurij
 0   

martin @pikoli 29. Jul 2008, 19:50

Lepa reportaža!
 0   

nejc @nejce 2. Dec 2008, 15:09

pikoli je napisal/a:
Lepa reportaža!


Ja se strinjam in dodajam še Lepe fotke!!!!
:)Mens sana in corpore sano:)


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati