0   

Saša Manojlovič @DrJotz 11. Avg 2008, 12:57

Pozdravljeni!

Zaradi specifične modrikaste svetlobe pri podvodni fotografiji sem se malo bolj posvetil izravnavi beline.

Tu pa sem naletel na nejasnost: raw konverterji imajo možnost nastavitve parametrov color temeperature in tint.

Prebral sem, da color temperature kompenzira za modro/rumen pridih,
tint pa zeleno/magenta pridih.

Ali sta ta dva parametra dovolj za nastavitev beline ali sem kaj spregledal?
Manjka mi namreč možnost nastavitve cian/rdeča, kot je to narejeno v Photoshopu - color balance.

Dejansko mi uspe nastaviti pravo barvo šele po konverziji v jpg in obdelavi s funkcijo color balance v Photoshopu, klub prednosti formata RAW pri nastavitvi barv.

Kakršenkoli nasvet dobrodošel,
Hvala!
 0   

Andrej @fotokaj 11. Avg 2008, 15:00

Ustrezno uravnana belina nima kaj dosti veze s "Color Balance" funkcijo v PS, čeprav na prvi pogled počneta podobne stvari.
Svetloba je sestavljena iz barv in vsaka od teh barv ima svojo temperaturo, ki jo imenujemo barvna temperatura ("Color Temperature").
Ta temperatura varira od tople do hladne in ne od modrih tonov proti rumenim. En precej "domač" primer: barve imajo nižjo temperaturo zjutraj in v senci, ter višjo popoldne in na soncu, zato boš denimo dobil senco na sicer s soncem osvetljenem motivu v modrikastih tonih.

Torej; ena stvar je "Color Temperature", ki jo uravnavaš bodisi k toplim ali h hladnim tonom.
Druga stvar je pa "Tint/Hue" nastavitev, pri kateri tonom, ki si jih določil z zgornjimi nastavitvami (Color Temperature), dodajaš ali odvzemaš "pridih" praktično vseh barvnih tonov, od zelenih do magenta/vijoličnih. V tem primeru gre za "korekcijo" rezultatov, dobljenih z predhodnim nastavljanjem barvne temperature.

Že prvi parameter, nastavljanje barvne temperature, je največkrat dovolj za pravilno nastavljeno belino, možnost obeh je toliko boljša, a vendarle mnogokrat nepotrebna.

Če ti ne uspe dobit ustrezne beline niti z nastavljanjem barvne temperature niti s "Tint/Hue" nastavitvijo, so možni naslednji vzroki:

- ne znaš,
- ne moreš,
- ne veš kako

Če temu vendarle ni tako, in resnično, kar dvomim, ne moreš dobit ustreznih barv, potem bo treba na aparatu belino nastavljat vsakič posebej, za vsako snemanje posebej; ponavadi se te nastvitve na aparatih imenujejo "Custom WB" ali "Preset WB" in podobno.

Se pa da tako ali drugače vse narest v enem dostojnem RAW pretvorniku, kot je denimo Lightroom; lahko nastavljaš barvno temperaturo, hue in še hue za vsako od naslednjih barv posebej ločeno; rdeča, oranžna, rumena, zelena, cyan/aqua, modra, roza, magenta ...
Izbire več kot preveč.

Mislim, da ti manjka osnova ali dve o barvnih zakonitostih v digitalni fotografiji nasploh. Maš o teh temah mnogo napisanega:

http://desktoppub.about.com/od/howcolorworks/l/aa_colorhues.htm

http://desktoppub.about.com/od/howcolorworks/l/aa_colorhues.htm

http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/white-balance.htm

http://www.photoxels.com/tutorial_white-balance.html

http://www.ppmag.com/web-exclusives/2007/11/white-balance-the-secret-weapo-1.html
 0   

Saša Manojlovič @DrJotz 11. Avg 2008, 15:49

uf, hvala za izčrpen odgovor, morda bi moral vprašanje zastaviti bolj specifično.

gre namreč za to, da voda hitro absorbira rdeče in rumene tone, zato jih je treba nekako restavrirat, hkrati pa voda ne sme izgledat zelena, kar se zgodi če celotno barvno temperaturo znižamo, se pravi otoplimo.

fizika in svetloba mi je kar jasna, smo mel na faksu. Zmedel me je Help na adobe-ovi strani:

"Tint: Sets the white balance to compensate for a green or magenta tint. Decrease Tint to add green to the image; increase Tint to add magenta."

fotokaj, iz tvojega odgovora sem razbral, da je v lightroomu možno editirati posamezne tone, bom sprobal.
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 11. Avg 2008, 16:10

Ja, možno je, in sicer v malo nižjem razdelku HSL (hue, saturation, lightness). Tam boš lahko potegnil ven tone po posameznih odtenkih.

Sicer pa je funkcija Tint dodana, vsaj po mojem razumevanju, zaradi neonskih in fluorescenčnih luči, ki sevajo po večini zeleno ali roza svetlobo in je iz praktičnih razlogov dobro imeti drsnik za te tone posebej. Sploh pri notranjih posnetkih brez flasha, je nepogrešljiva.
[url=http://my.opera.com/Nikio/blog/][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Blog[/color:2222f2fe55][/url][/size:2222f2fe55] - [url=http://photo.net/photos/marjan][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Portfolio[/color:2222f2fe55][/url][/size


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati