0   

Andrej @fotokaj 20. Avg 2008, 15:30

Danes sem dobil v kaslc novo revijo Fotografija (št. 35, 36/08) in na straneh 66 ter 67 prebral zanimiv članek avtorja Jurija Puca z naslovom "Kmalu visokošolski študij fotografije na VIST".

Naj najprej opozorim, da zadeve ne gre mešat s študijem fotografije ter oblikovanja materialov na Visokošolskem središču Sežana (VIVISS)! Torej gre za novico o novem študiju, ki naj bi potekal v Ljubljani; zato v naslovu teme "NOVO!".

Point je v tem, da gre za ornk študij, torej gre v nasprotju s "tečajem" v Sežani za "pravi" visokošolski študij, usklajen z bolonjsko reformo.

Par citatov iz članka g. Puca:
"Na višji šoli Visoka šola za storitve v Ljubljani (VIST) se napoveduje skorajšnji začetek izvajanja visokošolskega študija fotografije. Visokošolski študijski program fotografije, ki ga je VIST vložila v postopek akreditacije na Svet RS za visoko šolstvo, je pripravljen v skladu z bolonjsko reformo kot triletni študij prve bolonjske stopnje. Predmeti so ovrednoteni po mednarodnem kreditnem sistemu ECTS (European Credit Transfer System), ki omogoča prenosljivost oz. prehajanje med različnimi študijskimi programi in vključevanje šole v medvisokošolsko oz. mednarodno izmenjavo študentov.
Študijski program je zasnovan tako, da omogoča dve obliki študija: enovit triletni študij fotografije, ki se konča z visokošolsko diplomo, ali pa izpopolnjevanje v modulih."

"... V skladu s cilji, da šola ponudi kar najboljše, bodo nosilci predmetov, med katerimi sta Arne Hodalič in Borut Furlan, za posamezne specifične vsebine v okviru predmetov povabili k sodelovanju najboljše domače in tuje strokovnjake za posamezne vsebine.
Obeta se torej sodoben in zanimiv študij. Po napovedih bo VIST začela izvajati ta študij najpozneje v študijskem letu 2009/2010, morda, če bo postopek akreditacije pravočasno končan, pa že prej."

Več o VIST in tem študiju najdete na spodnji povezavi:
http://www.vist.si/fotografija/index.htm

Zanimivo, ni kaj; vse, kar manjka študiju na VIVISS, temu ne. Če kdo razmišlja o študiju fotografije, zna bit "Ljubljana" bistveno boljša izbira od "Sežane".
 0   

Miha @cedo 20. Avg 2008, 15:52

Ne vem kje je smisel visokošolske diplome iz fotografije. Verjetno ni poceni, konkurenčnosti pa ne prinaša. Odlično je seveda, če ti predavajo omenjeni fotografi, vendar se lahko za manj denarja udeležih njihovih workshopov. Skoraj nihče od uveljavljenih slovenskih ali svetovnih fotografov nima formalne fotografske izobrazbe; Arne Hodalič je npr. diplomirani biolog, Sebastio Salgado pa dr. ekonomije...
 0   

Andrej @fotokaj 20. Avg 2008, 16:01

Pač za cedota sem bil prepozen, vsem ostalim (s podobnim razmišljanjem) pa svetujem, naj se vzdržijo debilnih postov in naj raje še naprej berejo primerjave 5D in D700 ali denimo D300 in 40D.

Hvala.
 0   

Miha @cedo 20. Avg 2008, 16:03

Popravek: Salgado je mag. ekonomije.
 0   

Miha @cedo 20. Avg 2008, 16:08

Ne vem zakaj je moje razmišljanje debilno? Vsekakor bi jaz zate lahko rekel, da si z izbiro besed nesramen.

Tebi se očitno zdi tak študij smiseln, meni ne.

P.s. Imam enega nikončka D40, sicer pa slikam še vse na film 135 in 120
 0   

Andrej @fotokaj 20. Avg 2008, 16:18

To, da sem nesramen, ni nič novega; to mi večkrat rečejo tisti, rojeni kak mesec, dva prezgodaj in tisti, ki majo raje mamice kot očije in imajo svoje premičkane želodčke malček preobčutljive. Nič hudega, bo že minilo.

To, da je tvoje razmišljanje debilno praviš ti, ne jaz; jaz sem za debilnega označil le tvoj post. Torej sklepam, da je nekaj že na tem.

V Sloveniji doslej študija fotografije ni bilo, zdaj skorajda istočasno startata dva različna študija. Zanimanje je veliko; tudi med fotografi, ki se s fotografijo preživljajo že leta. Novica bo zanimiva za marsikoga.

Otročje mnenje, da je študij nesmiseln, je butasto. Zakaj obstaja denimo študij lesarstva, ko pa je dovolj malček ročnih spretnosti in veselje do dela z lesom?

Kot pravim; vzdrži se sodelovanja v temah, ki so tebi nesmiselne in te ne zanimajo.
 0   

Andrej @Pophotnik 20. Avg 2008, 16:27

Obeta očitno veliko, samo da ni to podoben začetek kot pri Sežanskem Viviss-u, ki se ga je dejansko omenjalo že vsaj pet let prej, preden je stvar bila zrealizirana. Bomo videli, "informativc" pa je v Sežani res, kot si že povedal, obetal tečajni študij...
 0   

Miha @cedo 20. Avg 2008, 16:31

Fotkaj, hvala za tvojo izčrpno psihoanalizo in insajderske informacije o potencialnih interesentih za nov študij.

Zdaj mi je jasno, če se s postom strinjaš napišeš nekaj v smislu: Super, krasna ideja, se pridružujem. Če se pač ne strinjaš, je zaželjeno, da molčiš.

Lep dan tudi tebi.
 0   

heroj @heroj 20. Avg 2008, 16:41

Lepo se sliši, a dejansko kvalitetnega študija si bodo lahko privoščili samo ob kar velikem denarnem vložku. Trenutno premalo informacij, da bi si lahko naredil pametno sliko ali je ta študij kvaliteten. Je pa vsekakor študij velika pridobitev za fotografsko srenjo. Kot sem opazil je več vrst modulov, ki bi za določene ljudi prišli zelo prav kot izpopolnitev znanja.

Fotokaj, a te mika ta študij ?
 0   

Andrej @Pophotnik 20. Avg 2008, 16:49

cedo je napisal/a:
Ne vem kje je smisel visokošolske diplome iz fotografije. Verjetno ni poceni, konkurenčnosti pa ne prinaša.


Seveda, v Sežani recimo, je razpisanih 60+1 mest v rednem študiju, ki ga financira nihče drug kot naš davkoplačevalski denar in 45 mest za izredni študij, ki se ga poslužujejo tisti, ki ne izpolnjujejo pogojev za vpis v redni študij.

cedo je napisal/a:
Odlično je seveda, če ti predavajo omenjeni fotografi, vendar se lahko za manj denarja udeležih njihovih workshopov.


Ti imaš očitno hude veze v fotografski srenji, dobiš delavnice kjerkoli, kadarkoli in za hudo ceneje kot ostali, ki se jih ueležijo. Običajno študij traja 3-4 leta. Povprašaj pri vezah, koliko bi te prišlo toliko let "workshopov".

cedo je napisal/a:
Ne vem zakaj je moje razmišljanje debilno?


Ker si to kar si.

LP
 0   

Andrej @fotokaj 20. Avg 2008, 16:52

cedo je napisal/a:
Fotkaj, hvala za tvojo izčrpno psihoanalizo in insajderske informacije o potencialnih interesentih za nov študij.

Zdaj mi je jasno, če se s postom strinjaš napišeš nekaj v smislu: Super, krasna ideja, se pridružujem. Če se pač ne strinjaš, je zaželjeno, da molčiš.

Lep dan tudi tebi.


Ja, res si žrtev medijskega umora, ni kaj ...

heroj je napisal/a:
Fotokaj, a te mika ta študij ?

Ja, me; sem bil tudi na info dnevu v Sežani, a me je vse skup pustilo nekako ... nenavdušenega, če lahko tako rečem.
Zame osebno pri študiju fotografije ni vprašanje ALI BI, temveč KDAJ BOM.
 0   

Andrej @Pophotnik 20. Avg 2008, 17:02

Sem vpisal info. prijavo, pa da vidimo kako bo stvar tekla...
 0   

Miha @cedo 20. Avg 2008, 17:06

Tu pri vas na Petelinjem je pa res zabavno!

Da bom čim krajši: Nikogar ne odvračam od študija fotografije. Le naziv diplomirani fotograf pri naročnikih verjetno ne prinaša nikakršne prednosti (žal je to danes največkrat cena).

Da bi pa fotografijo študiral iz ljubezni, mi pa ni nikoli padlo na pamet; sem raje doštuiral nekaj bolj koristnega.

Ponavljam: gornje vrstice so izključno moje mnenje
 0   

Andrej @Pophotnik 20. Avg 2008, 17:20

cedo je napisal/a:
Da bom čim krajši: Nikogar ne odvračam od študija fotografije. Le naziv diplomirani fotograf pri naročnikih verjetno ne prinaša nikakršne prednosti (žal je to danes največkrat cena).


Seveda na koncu šteje material, položen na mizo pred naročnika, ampak kaj misliš, kako najhitreje priti do čimveč kvalitetnega tehničnega znanja, izkušenj, odnosa do naročnikov, itd...??


cedo je napisal/a:
Da bi pa fotografijo študiral iz ljubezni, mi pa ni nikoli padlo na pamet; sem raje doštuiral nekaj bolj koristnega.


Vidiš, tu pa delaš napako. Si bolj omejen in tako tudi zelo podrejen materialistično-kapitalistični družbi. Če do tistega kar študeraš čutiš ljubezen, kot praviš, potem uspeh in ostalo pride slej ko prej samo, razen če si totalen moron (če si moron v bistvu sploh ne moreš študerati iz ljubezni.)

cedo je napisal/a:
Ponavljam: gornje vrstice so izključno moje mnenje.


Tega ti naslednjič ni treba ponavljat, ker verjamem da vsi vemo, da najbrž ne pišeš mnenj disfunkcionalne družine s sosednjega balkona.
 0   

Miha @cedo 20. Avg 2008, 17:27

Pophotnik,

kaj bi brez sanjačev, kot si ti?!
 0   

Andrej @Pophotnik 20. Avg 2008, 17:32

cedo je napisal/a:
Pophotnik,

kaj bi brez sanjačev, kot si ti?!


Čeprav se nimam za sanjača, ti povem kakšen bi bil svet brez takšnih kot sem jaz. Vsi bi brezglavo sledili in ugajali vsemu, kar bi prišlo "od zgoraj", od tistih ki imajo več. Kot konji vpreženi v konjski voz, ki vidijo samo naravnost (se je najbrž hudo za bat) bodo očitno to kmalu vsi s teboj vred (mislim da bi znal biti celo nekje na čelu kolone...) tudi počeli.

P.S. brez mene osebno pa bi svet bil to kar je. Jaz ne prinašam veliko novega in (najbrž) ne bom hudo spremenil usode človeštva.
 0   

Miha @cedo 20. Avg 2008, 17:37

Pophotnik,

nisem vedel. da se že od nekje poznava!
 0   

Andrej @Pophotnik 20. Avg 2008, 17:42

cedo je napisal/a:
Pophotnik,

nisem vedel. da se že od nekje poznava!


Tvoja mentaliteta je hudo omejena, tako da dvomim da se Sploh s kom poznaš, še manj pa mislim, da se boš v prihodnosti SPLOH še s kom spoznal. Končujem s teboj in se vračam na prvotno temo.
 0   

Peter Atanackov @Geo 20. Avg 2008, 17:55

Ej ne morem verjet, kolk pogosto se vam tu gor uspe skregat! Ne vem no, jaz bi na mestu moderatorjev zaklenil to temo ali pa saj dal opozorilo, ker tole nima več smisla, pogovori sploh ne tečejo več v smeri fotografskega študija temveč ste se osredotočili na izpostavljanje namišljenih negativnih lastnost drug drugega. Ne vem no, mene bi blo sram na vašem mestu.
 0   

Miha @cedo 20. Avg 2008, 18:02

Tudi mene je sram,

z nečim se človek ne strinja in to pove na javnem forumu, pa ga označijo za debila, kapitalista, disfunkcionalneža in omejenca!

zaključujem tudi jaz.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati