0   

Friedrich Nietzsche @Egotrip123 23. Avg 2008, 12:14

Živijo, sem začetnik v DSLR fotografiranju, trenutno imam moj prvi DSLR fotoaparat, ki pa je: Nikon D60 18-55 II Kit
Nikon D60
AF-S DX Zoom - Nikkor 18-55 mm f/3.5 - 5.6G ED II
Zdaj pa sledijo vprašanja:
1. Ta komplet so mi priporočali v trgovini, je vredu? V kolikor sem bral, tukaj zelo hvalite ta nikon D60.
2. vprašanje pa je, če mi mogoče znate priporočati par knjig, mogoče kakšen članek, glede funkcij, fotografiranja ipd. Navodila sem prebral vsa, kar so bila zraven, samo meni manjkajo osnove, vem npr. kaj je ISO, vendar ne vem kaj točno je D-ligtning, kako se uporablja zaklop zaslonke ipd. Je kakšna takšna knjiga na trgu, ki bi to obrazložila?
Se Vam že vnaprej zahvaljujem za odgvor.

lp EgOtRiP
 0   

Žiga @zcetrt 24. Avg 2008, 11:56

D-lightning je v Nikona vgrajen algoritem, ki spremeni že posneto fotografijo tako, da posvetli temne dele in potemni svetle (v grobem). Enako, le z več svobode in nadzora lahko postoriš tudi sam na računalniku v primernem programu (denimo Photoshop).

Kaj je zaklop zaslonke, ne vem. Večkrat namreč prihaja do zmede zaradi menjave pojmov zaklopa in zaslonke. Zaklop je mehanski sklop aparata, nekakšna zavesa, ki se odpre le za čas ekspozicije. Torej omogoča padec svetlobe na tipalo (ali film), sicer pa ga zakriva. Čas ekspozicije torej pomeni, kako dolgo bo svetloba padala na tipalo = kako dolgo bo zaklop odprt.

Zaslonka pa je sklop lističev, ki oblikujejo krožno odprtino znotraj objektiva in nadzirajo svetlobno prepustnost objektiva. Tako lahko zaslonko bolj zapreš, s čimer pomanjšaš odprtino, skozi katero bodo potovali žarki svetlobe na tipalo. S tem nadziraš svetlost in globinsko ostrino. O tem imaš nekaj napisanega tudi v samih navodilih fotoaparata.

Idealno osvetlitev fotografije torej nadziraš z zaklopom in zaslonko. Bolj kot je zaprta zaslonka, daljši čas mora biti odprt zaklop.

Še en povzetek: Pri zaklopu govorimo o dolžini odprtja (časovno), pri zaslonki pa "ploskovnem odprtju" (debelina "cevi").
 0   

slavko @samotar1978 24. Avg 2008, 18:57

Velika knjiga o fotografiji pa ABC fotografije. Probaj s tem 2 knjigama. Sedaj berem ABC pa mi je ful smotana, čeprav vem za kaj se gre. Avtor pač meša teme, pa malo stara je... ampak tehnika je važna, ne pa s katerim fotoaprat0m je narejena.
 0   

iztok @izo 24. Avg 2008, 20:46

hja, no, meni je abc fotografije še vedno ena boljših, kar sem jih imel priliko videt (oz, jo imam že kr nekaj časa). te nove se vs ebolj neka posplošena navodila za uporabo, se mi zdi (čeprav se najdejo izjeme, samo je kr treba bit vztrajen, sploh pri nas).
 0   

Friedrich Nietzsche @Egotrip123 25. Avg 2008, 13:34

Hvala za vso pomoč, vendar trenutno sem si nabral knjige:
- E-fotografija od Matjaža Intiharja
- The Art of Digital Photography od John Hedgecoe
- Shoot Like a Pro! Digital Photography Techniques od Julie Adair King
- Digital SLR cameras and photography for dummies
- Digital Art photography for dummies
- Digital Photography All-In-One Desk Reference For Dummies
- Digital Photography Pocket Guide
-Tole je to, kar imam trenutno.
Hvala za trenutno pomoč.
lp EgOtRiP
 0   

Lenart @Lenxyx 26. Avg 2008, 13:35

fnt veselo branje želim =)


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati