pred tremi meseci sem kupil Nikon D40 fotoaparat. Kmalu po začetnem spoznavanju fotoaparata sem uvidel, da bi bilo imeti tudi kakšnen objektiv z večjo goriščno razdaljo. Pa me zanima sledeče: a se da z 300 evri dobiti objektiv z goriščnico tam do 200/300mm, ki je dovolj dober za neprofesionalno rabo? Ali naj raje še malo počakam in kupim potem kaj dražjega?
Za silo lahko kupiš Nikona 55-200, malo boljša izbira je 55-200VR, zelo dobra rešitev je pa 70-300VR. Zadnjega bi lahko rabljenega dobil že za okoli 400€, in verjetno bi bila to najboljša/trajna rešitev.
Na D40 ti bodo delale le Sigme, ki imajo oznako HSM oziroma novi tamroni, ki imajo vgrajen motorček (ne vem oznake ki jo nosijo). Mislim, da nobena od teh dveh firm nima 70-300 objektiva z motorčkom.
Edit: Kakšna pa je razlika v kvaliteti teh objektivov (mislim razliko med različnimi proizvajalci)? A je razlika na fotografijah očitna, ali morajo biti "vešče" oči, da sploh opazijo razliko?
Uporabljam sigmine objektive ... in jim čist nič ne manjka.
Imam sigmo 17-70 ki je ostra in kvalitetna.
Kot poceni komplet lepo paše zraven še sigma 70-300 APO.
Tamrona sem zaenkrat mel u roki sam 18-250 ki mi je deloval preveč plastično.
Bolj zanimiva mi je pa 28-75mm f/2.8
Tisti spisek, na katerega sem dal link zgoraj, mi je malo sumljiv. Ne vem zakaj je na njem npr.Sigma 70-300, ker gotovo ni HSM. Pa recimo 80-400 tudi ne. Tako da, bolje preveriti pred nakupom.