0   

Jože @Juli 30. Avg 2008, 13:04

Odločil sem se za nakup prvega DSLR fotoapata.
Doslej sem fotografiral z Nikon power shot A 530, ker pa bi rad ustvarjal več sem se odločil za nakup malo boljšega amaterskega fotoaparata.
Odločam se med Olympusom E-520 in Pentaxom K 200D. Slednji je cenejši, in trgovec zraven ponuja še objektiv Tamron 70-300mm.
Najbolj me skrbi zaradi tipala, ker je pri Olympusu veliko 4/3, pri Pentaxu pa 23.5 krat 5.7mm. Ne bi rad tega obžaloval.
Z ostalimi primerjavami bi se nekako strinjal, mogoče še razlika pri hitrosti zaklopa, Olympus 60 s, Pentax 30s. Pri Pentaxu mi je tudi všeč dodatni vrhnji zaslon, kar pa seveda ni nobena nujnost. Je tudi težji, kar se mi zdi, da omogoča večjo stabilnost v rokah.
Prosim vse, ki imate iskušnje, da mi svetujete glede nakupa.
Hvala!
 0   

Aleš @lial 30. Avg 2008, 13:27

Oba sta v redu aparata, tako da je odločitev morda res težka.
Olympus ima manjše tipalo od Pentaxa, kar pomeni nekoliko slabša kontrola nad globinsko ostrino. Ker je pri Pentax-u tipalo večje, je tudi gostota pikslov manjša, kar pa lahko pomeni boljšo sliko (povdarjam - lahko). Pentax omogoča uporabo tudi starih manualnih objektivov in celo potrjuje točko ostrine pri njih. Kolikor vem, tega pri Olympusu ni.
pri zaklopu si morda nekaj pomešal - s tistimi 60 in 30 sekundami je mišljena najdaljša ekspozicija, to je odprt zaklop, pri obeh pa je potem še možnost bulb, kjer pa čas ni več omejen. Tako da ta podatek nima velike teže.

Moj glas gre torej za Pentaxa.
 0   

David @dlicen 30. Avg 2008, 14:48

Vsekakor lahko z Olympusom lahko uporabljaš stare OM objektive (preko adapterja), nimaš pa potrjevanja fokusa (če se prav spomnim). Pentax nima LiveViewa, če se ne motim, ki v določenih situacija lahko pride prav.
Drugače pa en glas za Olympusa:).
 0   

Jože @Juli 3. Sep 2008, 15:48

Najlepša hvala za obe mnenji!
Se opravičujem,ker odgovarjam nekoliko pozno, ma sem kar precej zaposlen v lajfu. Upam, da bom imel čas za fotografijo...
Na podlagi tudi drugih informaciji, ki sem jih dobil se bom odločil za pentaxa.
Vsaj za začetnika kot sem jaz mi ga je priporočilo veliko ljudi, mene osebno je pa prepričalo še večje tipalo in dodatni objektiv, ki bi moral prej ali slej kar nekaj odšteti zanj. Že tako bo dosti ka r dragih stvari,ki jih bom moral dokupovat. Sčasoma tudi še večji objektiv.
Sem začetnik pri DSLR in mislim, da mi bo ta forum prišel še kako prav, zato se že v naprej priporočam vama in vsem ostalim za nasvete. Lep vikend želim pa obilico dobrih posnetkov.
Se javim, če ne prej ko dobim pentaxa(drug teden mislim).
Lep pozdrav Juli
 0   

David @dlicen 3. Sep 2008, 16:27

lepo.
verjamem, da boš vsekakor zadovoljen.
lp
 0   

David Jerič @Dawid 2. Okt 2008, 06:28

Pozdravljeni!

Da ne bom odpiral nove teme, bom kar v tej podal vprašanje. Upam da avtorja ne moti.

Torej odločam se za nakup mojega prvega DSL digitalnega fotoaparata.

S fotografijo že imam nekaj izkušenj, vendar sedaj bi se malce bolj resno začel ukvarjati s fotografijo itd.

Glede cene sem omejen nekje do 400€. V poštev pride, tudi kaj rabljenega, v kolikor kdo iz foruma prodaja kakšen dsl aparat.

Aparat bom tudi uporabljal za kakšna fotogrfiranja ob rojstnih dnevih pri sorodnikih, itd, medtem kot tudi za fotografiranje narave itd...

Malce sem se zagledal v nikon d40 s kit objektivom.

Kako je kaj s tem aparatom, če ga slučajno uporablja kdo.

Se priporočam če ima kdo kaj rabljenega za prodat.

Lep pozdrav, DavidP.S. Se opravičujem za OT.
 0   

Marko @alessy 2. Okt 2008, 06:41

Nikon D40 zelo hvalijo, vsaj tisti ko ga imajo ga ne menjajo za novejšega Nikona D40x ali pa D60 . Pač ima malo manj pixlov, 6 milionov ampak vseeno slika prfektna. Tudi jaz ti priporočam nakup rabljenega fotoaparata vsaj za začetek da kasneje veš kaj hočeš itd. Tako veliko manj izgubiš in več dobiš za denar.
Za prodajo fotoaparatov je najbolje pogledat na bolho ali pa v kakšen oglasnik.
Če pa boš kupoval novega pa malo poglej v internet trgovine pa boš našel dosti stvari.
 0   

David Jerič @Dawid 2. Okt 2008, 06:50

Ja saj to sem tudi sam opazil na forumu glede nikon d40.

Glede rabljenih in ostlaih aparatov pa se tudi strinjam, ampak bi rad dobil še kakšno dodatno informacijo, kaj se splača kupit in za kak dnar.

Vsekakor bi za začetek raje kupil kaj rabljenega, a vendar v normalno delujočem in nepoškodovanem stanju.

Lp, David
 0   

Bojan Stepancic @bododo 2. Okt 2008, 10:13

Mislim da je izbira med 520 olympusom in Pentaxom K200D močno na strani Pentaxa. Večje iskalo, zatesnjeno ohišje, zelo dober sistem proti stresanju posnetkov, AF sistem z 11točkami ostrenja od tega 9 križnih senzorjev, večje tipalo formata 2:3, ekranček na vrhu... iz fotografskega stališča je to boljša izbira.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati