0   

Irenej @LiquidEssence 30. Avg 2008, 14:51

Pozdrav!
Stvar je taka, da imam star fotoaparat sreednjega formata (Lubitel). Samo razvijanje filmov ni problem, se mi p azdi, da bi lahko stvari kot so kontrasti in tonske vrednosti dosti lažje urejal na raćunalniških programih. Slikal bom predvsem ČB filme.
Ker so namenski skenerji za 120 zelo redki in rpedvsem fuuul dragi, sem gledal flatbed skenerje (Epson ali pa Canon) in brskal po forumih, kjer pa so različni uporabniki pisali, da s takimi skenerji praktično zabrišeš vso kvaliteto, ki jo pridobiš prek slikanja v srednjem formatu. Kako je zdaj s tem? Od vsega tega iskanja po netu in raznih Ebayih me skoraj že boli glava:). Kaj mislite? Ali se splača sploh vložiti v nakup skenerja (kupil bom najverjetneje rabljenega), ali pa naj lepo slikam z mojim Nikonom D 60?

Hvala za odgovore!
 0   

iztok @izo 30. Avg 2008, 15:50

za srednji format so ploski skenerji ok, za leica format pa je boljš imet nameski film skener.
epson ima največ modelov in verjetno je naboljša izbira za to. drgač se da dobit poceni tudi kakšen bobenski skener, vendar je s tem orenk dela in priprav, verjetno preveč za enga, ki je vajen usb-ja, win xp in še ostalih plug n play zadev. preveč cajta porabiš za vse ksupaj, si pa res skeni vrhunski, če sevda zadevo obvladaš, ni samo vstavi film in pritisni sken.
definitvno sprobaj film, sploh srednji format, ker digital ne bo nikoli isto.
 0   

Irenej @LiquidEssence 30. Avg 2008, 16:00

Ja drum scannerjev sploh ne gledam, ker so predragi- gledal sem predvsem epson 4490 ali pa 4990- pač odvisno katerega bom prej našel rabljenega- rad bi imel rpedvsem nekaj takega, da lahko poskeniram in dobim zadovoljive rezultate, ki bi opravičili ukvarjanje s filmom (ki vzame dosti več časa kot pa digitalec).
Katerega bi vi prioročili?
 0   

iztok @izo 30. Avg 2008, 16:11

rajš 4990, al pa tudi tist starejši 4850 al kaj je že bil, ker neke razlike v praksi ni, tudi v primerjavi z kakšnim v700 modelom.
jst ima model 3200 phot, ki je predhodnik teh serij in je bil že v osnovi zelo dober glede na ostale ploske, so pa ti novejši modeli še bolj dodelani in zmogljivi.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati