0   

Peter Zakrajšek @FotoPritisk 16. Sep 2008, 08:33

Vedno več se pojavlja samo oklicanih poročnih fotografov na slovenskem tržišču!

Me pa zanima kaj vi ponujate kot svojo posebnost pri fotografiranju porok. Kaj ljudi v Slo pritegne, kakšen način dela jim je všeč, koliko lahko uporabite svoj ekstremni pristop pri fotografiranju in ali si upate narediti fotografijo ki je sicer tehnično zahtevna, ampak je pa "dobra".

Pred vsakim fotografiranjem poroke sem v dilemi, koliko so naročniki pripravljeni narediti za to, da dobijo kvaliteten izdelek?
 0   

Borut @laborutory 16. Sep 2008, 09:19

Pozdravljen,

kaj boš ponudil in koliko si upaš odstopati od klasične poročne fotografije je čisto odvisno od odštekanosti para, če mu nekonvencionalen stil fotk ustreza. Tukaj boljše, da ne iščeš tople vode, ker se lahka kmal zajebeš, čeprav si naredil vrhunske fotke, pa jim zaradi kake njima nenavadne perspektive ne bodo všeč smile Držiš se klasike, če pa imaš kaj časa, pa lahko narediš nore stvari, seveda pri tem držiš par v navdušenju, da bosta zgledala noro zaljubljena in pritiskaš smile

Je pa res zanimivo tole zadnje vprašanje, koliko so naročniki pripravljeni narediti za kvaliteten izdelek - najprej so pripravljeni dobro plačati in s tem v podzavesti bodo v dežju tekali naokoli kot mali otroci (čeprav meni para v to ni uspelo prepričati tole soboto, ko je na Otočcu deževalo, pa še "časovna stiska" je bila, ker se je mudilo na večerjo), plezali na drevesa ali pa kake stene in se vlačili po grmovju, vse za dobre fotke smile Tako, da jaz kar namučim ljudi, če si želijo kaj bolj nenavadnega.

Se pa vedno pojavlja ta problem, da ljudje mislijo, da res dober izdelek lahko nastane kar v enem dnevu - dober izdelek za moje pojme nastane tako, da si vzameš čas za fotografije in če je mogoče narediš tiste pozerske na kak lep dan prej, ker na dan poroke za to ni toliko časa, kot bi si ga želel, pa še ponavadi dežuje smile Sicer pa če imaš malo domišljije, lahko kjerkoli narediš lepe fotografije.

Te pa še moram vprašat, kaj je zate samooklicani fotograf?

hvala

Bor
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Peter Zakrajšek @FotoPritisk 16. Sep 2008, 09:24

Ja smola, da nisi imel več časa in seveda, para, ki bi bil pripravljen v nekaj posebnega! Pa drugič!

Nisem mislil na splošno samooklicane fotografe ampak isključno Poročne fotografe! Včasih dobim občutek da se vsak ki pofotografira dve poroki že imenuje za pro poročnega fotografa! Cena fotografije pa z idelkom pada. Ljudje so pa na koncu zadovolnji z vsem kar dobijo ker pač drugega ni!!

Hvala

Peter
 0   

abo01 @abo01 16. Sep 2008, 09:32

Misliš, da cena pada? Zakaj pa je recimo Miloš Horvat tako uspešen in si ceno le še zvišuje?
 0   

Borut @laborutory 16. Sep 2008, 09:37

Jap, mene tudi mal ***, ker Otočec je pa le Otočec in ambient je zakon, ampak ja, bo pa drugič Trontelj dal lepo vreme smile

Sej vidiš kaj imejo za pokazat taki samooklicani poročni fotografi, potem se pa odločiš ali mu boš zaupal ali ne. Jaz sem že spoznal ljudi, ki na vrhunskih krajih po Sloveniji fotografirajo (ne bom rekel kdo in kaj) poroke, njihov portfolio zgleda tako dober, da bi si tudi sam želel, da fotografirajo mojo poroko, ampak sam izdelek, ki ga potem naredijo je pa bleda senca tistega, kar prej vidiš. To pa mene dvigne. Daj tisto, kar ponujaš. Saj razumem, da so na vsaki poroki drugačne okoliščine, ampak taka odstopanja pri izdelkih, kot pa so, ne bi smela biti. Sedaj pa se lahko vprašamo o verodostojnosti tistih fotografij, ki so na portfolijih takih samooklicanih fotografov. Kaj pa vem, jaz ljudem pokažem fotografije in albume iz prejšnjih porok in se potem odločijo.

Glede padanja cene fotografije pa takole, da če si res dober se nimaš kaj bat, ker te kak blefer ne bo izrinil.

Kaj se ti je pa zgodilo, da sprašujej o tem? Si doživel kak napad smile

Bor
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Borut @laborutory 16. Sep 2008, 09:44

Ja, Horvat je pa razred zase, jaz sam gledam. Prav zares me zanima, na kakšen način se loti dela tako v živo. Tudi Grega Šajn dela lepo in Marinšek in še cel kup lepih portfolijev imamo. Tem cena res ne bo padla smile

Bor
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Peter Zakrajšek @FotoPritisk 16. Sep 2008, 09:46

abo01 je napisal/a:
Misliš, da cena pada? Zakaj pa je recimo Miloš Horvat tako uspešen in si ceno le še zvišuje?


Ne mislim, da cena pada nasplošno. V povezavi s kvaliteto in s tem kaj vse ljudje kupijo pa seveda vse skupaj malo upada.

Je pa res da se v določenih krogih za to ni potrebno bati! Veš nakateri so pač pripravljeni plačati samo da je fotografija pa ni potrebno kakšna je!

Drugih fotografov ne morem komentirati! Sem bil včeraj na predavanju Miloša Horvata.
 0   

Borut @laborutory 16. Sep 2008, 09:51

Kaj tudi predava? In kako to zgleda, pove kaj "skrivnosti" smile

Bor
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Peter Zakrajšek @FotoPritisk 16. Sep 2008, 09:58

laborutory:

Ne nič posebnega se mi ni zgodilo, samo rad bi dobil občutek kaj ostali iz foruma mislijo o poročni fotografiji, njihov pristop...

Imam kar nekaj zanimivih prigod iz različnih porok. In nobena ni negativna!

Zadnjo poroko sem fotografiral na Krasu, moram rečt da sem prau užival pa čeprav sem imel za vse skupaj samo 3 ure časa. Pomembni so ljudje za katere delaš!!!
 0   

Borut @laborutory 16. Sep 2008, 10:05

To pa itak, najboljše je, če je mlad in noro zaljubljen par, za primorce se pa itak ve, da so veseljaki, pa dolenjci, pa štajerci, pa prekmurci, ostali se mi pa še morjo dokazat smile

Bor
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Peter Bernik @Noob 16. Sep 2008, 10:12

Grrr kako sem jezen, da sem včeraj pozabil na predavanje. Je bilo zanimivo, je izdal kakšno drobno skrivnost in opisal potek dela (in obdelavi, dodatnih storitvah), morda tudi kaj o samem pridobivanju strank? Ali je je na splošno razložil in so se v ozadju vrteli slideu, ki jih je pokomentiral? Ponavadi, če je zastonj je bolj malo muzike (se tolažim, ker sem zamudil hehe).


Sicer pa ja, vem o čem govoriš. Obstajajo res taki, ki z najetimi modeli in ob celodnevnem fotkanju na neki izredni lokaciji naredijo dobre fotke. Ali pa le povprečne. Potem pa dejansko naročniki dobijo v najboljšem primeru povprečne ali pa celo take, ko je ob poljubih in natikanjih prstana zgrešen fokus, ko se cela poroka, tudi romantične fotka s flešem (po možnosti na avtomatiki), ko gledaš fotke, vidiš da ta "fotograf" sploh ne ve kaj je kompozicija, kaj pomeni ujeti trenutek in izpostaviti recimo najboljše strani neveste (ja nevesta more vedno izpasti lepa, to je praktično najpomembneje). Ampak tako je, ti "fotografi" pač znajo nategniti stranke ali pa imajo morda od prej ustvarjeno ime in ljudje padajo na to, slepi za njegovo izredno fotografsko nekakovost. Marsikdaj z "gobcem" nadoknadiš znanje in kakovost. Pa saj tako je povsod. V poslu nasploh, kjer mrgoli nategunov, v glasbi, kjer vsaka bivša missica že žvrgoli itd.

Fotografija je totalno razvrednotena. Top fotografi kot je Brownie itd bodo vedno plačani za svoje delo kot je treba. Ostali se bomo gnali za drobižke, ker je v tej naši lepi deželi toliko bedakov, ki delajo zastonj za medije, le zato da so podpisani, fotografirajo poroke za 100-200 eur, "booke" za 50 eur itd. Potem naročniki primerjajo cene in ker so Slovenci pregovorno škrti je to ponavadi glavno merilo. Kdor ima denar in okus in je zahteven, bo pa itak najel Miloša za poroko biggrin (in prav je tako, zasluženo). Poleg tega je stock fotografija še dokončno zbila vrednost fotografiji. 1$ za fotko! Lepo vas prosim. Revije (samo aktualne zadeve so še pofotkane s strani fotografov) in oglaševalci večinoma kupujejo stock fotke. Jasno, so skoraj zastonj. Ampak kar je je. Zdj se lahko le priključimo toku, ker se spremeniti ne da nič. Saj se da tudi z 1 $ na fotko zaslužiti ogromno - pač zaradi masovne prodaje.
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Peter Zakrajšek @FotoPritisk 16. Sep 2008, 10:16

V knižnici Otona Župančiča je bilo predavanje e-fotografije. Miloš nima skrivnosti, je povedal zelo preprosto, ima dodelan sistem in mi je šele sedaj jasno zakaj tak uspeh!
 0   

Peter Bernik @Noob 16. Sep 2008, 10:28

Zdaj se bom pa res požrl da me ni bilo! Res ne vem zakaj imam opomnike v telefonu, če jih ne uporabljam vedno upset .
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Borut @laborutory 16. Sep 2008, 10:30

Kak je to dodelan sistem? Mislim sej pa se ve kak bo poroka laufala, al kaj je mislil s tem?

Bor
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Peter Bernik @Noob 16. Sep 2008, 10:38

Najbrž vse priprave, poštudirano koliko časa za kaj rabi, koliko časa čemu posveti, kje potrebuje asistenta, kje 2. fotografa (kolikor vem ima to vlogo njegova žena) itd. Slišal sem, da si rezervira extra dan za romantične fotke. V tiste pol ure ali ponavadi še manj kolikor imaš ponavadi časa, res ne moreš čudežev delat (enega ali dva že če si res dober in če je par res dober).
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

Borut @laborutory 16. Sep 2008, 10:49

Ja Noob, tule se pa čist strinjam, eni pričakujejo čudež v petnajstih minutah, kar je nemogoče upset Najboljše bi seveda bilo, če bi si vsi rezervirali en dan za tiste pozerske in romantične, potem bi vsa poroka na slikah izpadla veliko boljša, kot pa le dokumentirano poročno dogajanje. Je pa tudi res, da če imaš občutek lahko poroko dokumentiraš, kot se to spodobi.

Se pa vidi na kakšni fotki tudi njegova žena, drugi fotograf ja.

Tukaj jaz ne vidim druge, da če ljudje želijo fotografije, ki bodo izstopale, bodo morali en dan posvetiti za romantične fotografije, pa še to se bo moralo iziti tako, da bo tisti dan lep.

Bor
You don`t have to be a freakon to use Nikon.
 0   

Matic @pretkanidigic 16. Sep 2008, 21:23

Strinjam se, mislim da je v večini primerov problem v naročnikih, ki mislijo da boš za 200€ in v 10 minutah naredil čudeže. Seveda je to tudi posledica "fotografov" ki rastejo kot gobe po dežju. Najbrž za vsakogar ki ga vidijo z SLR-om, rečejo ja sej človek zna slikat al pa si mislijo, sej to ni lih zajeban, mal prtiskaš pa je.

Zato sem pred nekaj urami prejel mail, v katerem piše da so mi že sprejeto ponudbo zavrnili in bo slikal nekdo od družine. Mogoče ker sem malo dvignil ceno, ker za drobiž se nemorem manj potrudit po načelu mal dnarja mal muske, če se dela se gre na zmago dokonca al pa raj ne začnem.Le ceno lahko malo dvignem.
Sicer pa nisem poročni fotograf smile
 0   

Elvis @NaKarpoV 18. Sep 2008, 22:22

Odkar sm začel raziskovati fotografijo so mi za poročno fotografijo vedno bili favoriti: Yervant, Joe Bussink, Marcus Bell in Jerry Ghonis. Imam tudi par DVD-jev o poročno fotografiji med katerimi so tudi zgoraj našteti. Potek dela, čas ki si ga vzamejo in končni izdelek je res neverjeten.

Ko gledam njihov nivo in nivo kateri je v SLO-poročnih albumih, imam občutek da smo v SLO še v praveku, pa nobenih zamer prosim.

Moje mnenje je da se tem fotografom lahko le Miloš pridružu, vsaj sodeč po fotografijah.
 0   

Lenart @Lenxyx 19. Sep 2008, 14:58

Ja ful fajn je biu predavanje. Miloš ma res ful prednost, ker se z ženo na porokah res dobro usklajujeta! thumbsup drugače pa slika v rawu pa obdeluje fotke v C1 pa ma naštimane une actionse na kompu in pride v 45 min cez use fotke. Stranki pa odda od 300 do 700 fotk in izda album z izborom yes Drgac glede fotk pa svaka mu čast ane biggrin
 0   

roman @romeno 19. Sep 2008, 23:49

kateri dvd-ji so to? a lahko poveš naslov?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati