0   

Aleš Čadež @AlsCdz 29. Okt 2008, 18:20

Živjo!

Zanima me, kako vi po fotografiranju ko pridete domov shranjujete/obdelujete fotke, kako jih arhivirate torej splošno kak sistem imate za urejanje fotk.

lp!
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 29. Okt 2008, 22:06

Dva zunanja diska (ljubkovalno imenovana Primus in Secundus). Na Primusu je tekoče delo z rawi, Secundus je backup, ki ga prižgem in priklopim 1x mesečno, da se ne obrablja z obratovanjem.
Tiste najbolj pomembne slike so še na matičnem disku računalnika in po možnosti na skriti lokaciji na internetu, ter seveda razvite na papir grin
[url=http://my.opera.com/Nikio/blog/][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Blog[/color:2222f2fe55][/url][/size:2222f2fe55] - [url=http://photo.net/photos/marjan][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Portfolio[/color:2222f2fe55][/url][/size
 0   

Primož Govekar @gokky 11. Nov 2008, 14:57

Varnostna politika:

Prenos iz fotoaparata naredim na računalnik, na katerem imam podvojene diske. Do dodatnega kopiranja na enega izmed 3 diskov za varnostno kopiranje (ciklično kopiranje, vsak disk vsebuje eno ali dve kopiji), fotografij ne pobrišem s kartic.

Dodatno imam še en 2,5" disk, na katerega delam sinhronizacijo mape s fotografijami iz računalnika (uporabljam AlwaySync) in ga po potrebi priključim na prenosnika, ko sem na poti.

Dostop do domačega omrežja imam tudi preko VPN, vendar je prepočasen link, da bi se preveč igral.

Vlečenje fotografij iz fotoaparata:

Vse fotografije prispejo v osnovno mapo, ločene na datume. Številčenje fotografij izvaja Canonov program (ni enaka, kot v fotoaparatu). Če sta dva dogodka na isti dan, mapo razdelim na dve mapi (ali več). Če je en dogodek čez več dni, mape združim.

Če je dogodek fotografiran z vač fotoaparati, potem najprej poskrbim za post-festum sinhronizacijo, kot sem opisal na http://primoz.govekar.si/?id=85&fmod=1000 (ne pričakuj preveč, foto stran še nastaja).

Urejanje fotografij:

Prebiram mapo po mapo. Najprej pošljem v byte-heaven vse tehnično čisto neustrezne fotografije, torej tisto, kar nikoli več ne bom rabil.

Nato naredim podmapo BRISI, kamor vržem vse fotografije, ki se mi ne zdijo primerne za objavo. To mapo kasneje preselim na drugi računalnik in ne pade pod gornji sistem arhiviranja.

Hkrati z označevanjem za mapo BRISI, tudi sestavim recepturo za korekcijo posameznih slik in natona osnovi recepture generiram slike v JPG, ki jih označim s programom za označevanje po IPTC/XMP (zaenkrat Microsoft PhotoInfo).

Slike v JPG nato razdelim na tiste, ki odsevajo duha dogodka (največ 20 fotk, raje precej manj) in ostale žalujoče, ki so namenjene predvsem temu, da se ljudje na njih gledajo.

Na koncu fotke v RAW preselim na isto lokacijo, kot one pod BRISI. Izjema so tisti RAW, ki jih nameravam hraniti zaradi njihove posebnosti. Te priložim v mapo Negativ poleg mape Vec (razmišljam že o eni posebni mapi samo za negative, saj so imena tako ali tako jasna).

Iskanje fotografij:

Ker sem fotografije označil po IPTC/XMP, približno vsak teden enkrat generiram indeks z iTag ( http://www.itagsoftware.com/ ), ki ima relativno preprost sistem za iskanje. Čakam samo, da razvijalec naredi še inkrementalno generiranje baze in popravi hrošče/razliko pri zapisih v RAW.

Objava fotografij na spletu:

S pomočjo ImageMagick sem si naredil serijo procedur, s katerimi z desnim klikom pomanjšam vse fotografije v mapi in podmapah, naredim napis na fotki,... Samo kliknem in počakam.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati