0   

Milan Mendaš @bliskavica 30. Okt 2008, 10:42

Kupil sem nov računalnik in LCD Monitor- Samsung 2253BW, ki ga je takrat prodajalec oglaševal kot odličen monitor za oblikovanje (sedaj je ta del teksta umaknil) , vendar ga nikakor ne morem dobro skalibrirati (Samsung sicer ponuja nekaj pripomočkov: Magic Tune..). Za normalno delo je sicer odličen, a fotografije izgledajo ne preveč dobro-pravzaprav za obdelavo fotografij neuporabno (barve). Mi lahko kdo pomaga s kakšnim nasvetom kako kalibrirati LCD monitor.
 0   

iztok @izo 30. Okt 2008, 12:54

lej, navite (všečne) barve na monitorju niso primerne za resno delo (ali grafika ali foto), ker zgubljaš dr. če hočeš imet "pravilne" barve, je kalibrator nujen, žal. noben softwer res ne more vedet, kakšne so dejanske barve na površini zaslona in opraqvlja kalibracijo zgloj tako, da se zanaš na tvoje oči, da potem tiste slajderje za gammo in rgb kanale premikaš. to je narobe, ker je vid subjektiven in preveč odvisen od trenutne svetlobe v prostore itd.
torej, samo monitor je najbrž čist ok, le malo se je treba pozanimat o rečeh preh in sprobat kakšno zadevo za kalibracijo ipd. kot sem rekel, lepo v štacuno po kalibrator (recimo kakšen spyder 3 ali pa eyeone zadeve), pa bo. ni poceni, vendar ta strošek bi moral že vsak tak, ki se resno ukvarja s temi rečmi, prištat zraven že takoj na začetku. pravtako tudi za kalibrator za tiskalnik, če misli resno z printi itd, ampak to je spet druga štorija..
 0   

Milan Mendaš @bliskavica 31. Okt 2008, 13:15

hvala izo za nasvet. sem v colorfoto prebiral nekaj o kalibratorjih, izgleda da ga bo treba res nabavit.
 0   

Boštjan @stipe 31. Okt 2008, 16:14

Se povsem strinjam z izo-jem. Sam sem ga nabavil ravno včeraj (sicer je le Spyder2Pro, vendar meni povsem zadostuje) in moram reči, da sem šokiran nad tem, kako "skrižana" sem imel oba monitorja doslej (glede na primerjavo prej/potem) confused


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati