0   

Irenej @LiquidEssence 30. Okt 2008, 17:55

Pozdrav,

Trenutno razvijem filme formata 6x6 in ko delam povečave me, ob dajanju filma v masko-nosilec-carrier, skrbi, da le tega ne bi opraskal. Nosilec sta dva kosa plastike, ki gresta skupaj, na sredini je pa 6x7 maska (okej, sej ni tk slab ko se sliši- je Kaiser povečevalnik, sm pač da ga opišem smile. Zdej, ker plastika pritisne na negativ ob straneh me skrbi, da se ne bi le-ta poškodoval. še posebej je problem, ker je včasih treba popravljati negativ potem, ko je že vstavljen v masko (v masko vstavim trake 3 negativov, tako so razrezani, da se prilegajo v zaščitno srajčko).

Kolega, mi je svetoval, naj negative sploh ne vzemam iz srajčk in jih kar skupaj z njimi vstavim v nosilec. Kaj mi svetujete vi?
 0   

Andrej @fotokaj 30. Okt 2008, 18:03

Al delaj tako, kot ti je svetoval kolega, al pa sam mal masko predelaj; zrihtaj si dva kosa tankega stekla in jih prlimaj na zg. in sp. del maske; tako boš film stisnil med dvoje stekel in ga ne boš imel s čim opraskat.
Ima pa tudi tole s steklom svoje slabosti; jaz mam tako masko na svojem Durstu in je treba bit res pazljiv s prahom in prstnimi odtisi, ker kar je na steklu, je pol tud na povečav ...
 0   

Irenej @LiquidEssence 30. Okt 2008, 18:16

Maske si ne morm predelta, ker na žalost ni moj povečevalnik, ampak od nekoga, ki ga je posodil fotoklubu smile

To s steklom sem že razmišljal, imamo nekaj zamaznih kosov stekla tudi v naši temnici, vendar pa ne vem, če bo potem nosilec šel v povečevalnik, ker je že zdej tako, da gre bolj tko tko smile

Drugače me ne skrbi me za negativ, ki ga bom uporabil za povečavo- skrbi me za tiste negative, ki so zraven in jih stisne rob maske.
Če pri povečevanju uporabim srajčko (kar pa ima spet svoje slabosti, ker se tam prah tud kr dost nabira in ga je kr težko spravit ven), ali bo to imelo kakšno posledico na ostrino povečave?
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 30. Okt 2008, 18:26

Seveda bo posledica.
Če prav razumem sem imel soroden problem, rešil sem ga pa tako, da sem ob straneh na masko nalimal 3 plasti selotejpa, tako da maska s stekli ne stisne čisto skupaj in ostane negativ malo v luftu.
Mogoče lahko poslikaš situacijo, da si lažje predstavljam-o.
[url=http://my.opera.com/Nikio/blog/][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Blog[/color:2222f2fe55][/url][/size:2222f2fe55] - [url=http://photo.net/photos/marjan][size=11:2222f2fe55][color=darkred:2222f2fe55]Portfolio[/color:2222f2fe55][/url][/size
 0   

Irenej @LiquidEssence 30. Okt 2008, 18:43

BOm probal poslikat, sm ne vem če bom še ta teden lahk v temnici. Je pa zadeva dokaj preprosta- na obeh robovih je samo gladka plastika in ko masko zapreš ta dva kosa plastike stisneta skupaj in preprečita, da bi se negativ gibal- zdej glavni problem vidim samo v tem, če bi popravljal pozicijo negativa (ker ga je težko popolno vstaviti) in bi kljub temu, da rahlo dvignem masko, popraskal negativ.

Ko si govoril o selotejpu... mogoče bi lahko s selotejpom na rob prilepil kakšen tanek kos blaga ali česa podobnega, da bi preprečil morebitno poškodbo negativa.
 0   

Miha @cedo 30. Okt 2008, 20:08

Imam enak povečevalnik in masko (ok, je 6x6, a le vložek, maska je enaka) pa nimam zaradi tega nikoli spraskanih negativov. Moj postopek je takle: masko vzamem iz povečevalnika, kolikor se da natančno vstavim film (emulzija navzol), z eno roko držim masko skupaj, z drugo pa s stisnjenim zrakom (npr. Kenair) spiham prah z negativa. Masko, med tem jo trdno držim skupaj, vstavim v povečevalnik. Korekture ponavadi niso potrebne Če pa so, pa se maska, ko je že v povečevalniku, avtomatsko razpre za nekaj mm, ko z vzvodom dvigneš glavo. Film lahko opraskaš le, če film vstavljaš ali jemlješ iz maske, in to na hitro, ko je maska v povečavalniku. Za vstavljat kakšna stekla v masko (razen original, namesto plastičnega vložka) pa v Kaiserju ni prostora - maska se zelo stisne.

Lp
 0   

Irenej @LiquidEssence 30. Okt 2008, 20:12

Okej, najlepša hvala za informacijo thumbsup


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati