0   

alja @aljalja 8. Nov 2008, 18:18

zdravo, nekaj me zanima..in sicer, kako dolgo je razvijalec uporaben. jaz sem nazadnje odprla steklenico kake 2 leti nazaj, ko sem bla v temnici, pa me zanima al je to še za kej al ne? smile je bla sicer zaprta...
in pa ali se razvijalec večinoma vedno meša v razmerju 1:7, ker mi mal ni jasno?
In danes sem kupila nov razvijalec za papir (v prahu, ker niso mel drugega) pa gor piše ilford for processing b&w films..pol se je verjetn ženskica tam mal zmotla in ga verjetno ne smem uporabljat za razvijanje slik (in ne filma) kar je moj namen...
Se zahvaljujem za odgovor že vnaprej. smile
 0   

Miha @cedo 8. Nov 2008, 18:36

Če razvijalec ni Ilford Ilfotec HC, Kodak HC-110 ali Agfa Rodinal, je fuč! Razvijalci se z vodo mešajo v različnih razmerjih, nekateri tudi 1+7.

Ja, kupila si razvijalec za film, verjetno ID-11 ali microphen, in ta za papir ni dober.

Lp
 0   

Olaf @Olaf 8. Nov 2008, 21:31

cedo je napisal/a:
...nekateri tudi 1+7...

Jaz HC-110 redno uporabljam tudi pri razmerju 1:100 grin
Drugače pa kot je Cedo napisal - ko se plastenka enkrat odpre, ima večina razvijalcev rok uporabe nekaj mesecev. Ko je narejena mešanica pa ta čas ponavadi pade na nekaj dni. Za točne informacije si preberi etiketo oz. pogoglaj - na netu je ogromno informacij.
Imaš pa nekaj izjem in med njimi je tudi razvijalec HC-110, ki je nekakšen koncentriran sirup. In ravno zaradi tega ga uporabljam sam, saj se razvijanja lotim 2-3x na leto in če bi moral vsakič kupovati nove kemikalije bi izgubil veselje. Tako mi pa 2+ leti star HC-110 še vedno daje super rezultate (no, meni so super).


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati