0   

alja @aljalja 8. Nov 2008, 20:09

hej, še enkrat jst...kako se pa opazi, če je razvijalec pokvarjen oz. mu je potekel rok uporabe??
ker ne vem točno kateri je, ker mi je šel ovoj na flaši dol? prosim, če mi kdo lahka pove smile lp
 0   

Olaf @Olaf 8. Nov 2008, 21:43

Lepo odreži en košček filma (tisti del ki gleda iz kartuše) in ga daj v razvijalec za toliko časa, kolikor bi dala film. Potem pa daj ta košček še v fiksir in če košček filma ostane temen, potem bi moral biti razvijalec OK.
 0   

Miha @cedo 9. Nov 2008, 13:54

Aljalja,

če ne veš kateri razvijalec je, kako boš pa potem vedla kako razvit filme??

Vrzi ga stran in kupi novega.
 0   

alja @aljalja 9. Nov 2008, 15:10

hej, ja takle je...je razvijalc za papir, ne za filme smile pa me je tak firbec matru učeri, da se nism mogla zadržat pa sm šla mal razvijat pa je kr deloval smile bom pa itak novga kupla čimprej...

lp
 0   

sebastijan @smotko 4. Okt 2009, 09:56

če je razvijalec še svetel je še čisto OK, neglede na to, da mu je že pretekel rok. Če je razvijalec potemnel oz. počrnel ga je NUJNO potrebno menjat. Drugače imam sam ene 5 litrov nerazrečene raztopine in so vsi za razvijanje slik. Želel sem razvit film pa sem ga uničil, čeprav sem ga razredčil 0,5 razvijalca in 950 ml vode (skupaj 1L). Ali bi ga moral redčit kako drugače?

LP
 0   

Miha @cedo 4. Okt 2009, 11:07

smotko je napisal/a:
če je razvijalec še svetel je še čisto OK, neglede na to, da mu je že pretekel rok. Če je razvijalec potemnel oz. počrnel ga je NUJNO potrebno menjat. Drugače imam sam ene 5 litrov nerazrečene raztopine in so vsi za razvijanje slik. Želel sem razvit film pa sem ga uničil, čeprav sem ga razredčil 0,5 razvijalca in 950 ml vode (skupaj 1L). Ali bi ga moral redčit kako drugače?

LP


Kateri razvijalec? Kakšna temperatura? Koliko časa si razvijal?
 0   

sebastijan @smotko 4. Okt 2009, 12:39

Ilford PQ univerzal. Razvijal? Mislim da pod 5 minut (okol 3,5 min) kot drugače pa pri 20C.
 0   

Miha @cedo 4. Okt 2009, 13:01

PQ universal je razvijalec za papir. Teoretično je uporaben za velikoformatne filme in razvijanje v tankih.

Za filme pač moraš uporabit razvijalec za filme
. Časi razvijanj pod 6 minut so nepriporočljivi, saj težko nadziraš razvijanje (agitacija, točen čas,..)

Vsak razvijalec zahteva točno določeno mešanje z vodo (možnih je več razmerij za posamezen razvijalec), vsak film pa zahteva glede na razvijalec (in njegovo razredčenost) točen čas razvijanja. Tu ne gre nič od "oka"

V spodnjem linku imaš zbrane praktično vse filme, razvijalce in razvijalne čase

http://www.digitaltruth.com/devchart.php
 0   

sebastijan @smotko 4. Okt 2009, 17:48

hvala za trud. Mene sam to matra ko sem v osnovni šoli začel s fotografijo in smo takrat uporabljali EFKE materijal. Potem nekaj časa nič. Tam je bilo razmerje 1+9 itd,... tudi na Ilfurdo je, zato uporabljam enak čas, čeprav uporabljam različne filme od 8 DIN do 3200. Ker sem zaj.... film sem si zmešal kemikalije v prahu EFKE in potem je bilo vse OK. Torej bi bilo najbolje da nabavim kemikalije ki so samo za filme in ta PQ UNIVERZAL ki naj bi bil praktično za vse uporabljam sam za slike?


LP
 0   

Miha @cedo 4. Okt 2009, 19:28

Ja, PQ je samo za papir, zelo podoben je Ilford Multigrade razvijalec. Če ostanem pri Ilfordu (drugega pri nas niti ne dobiš), imaš za film naslednje razvijalce:

ID 11 je standardni in zelo dober razvijalec v prahu. Uporabiš ga nerazredčenega (1 L za ca 10 filmov), lahko ga pa redčiš v razmerju 1+1 ali 1+3. V tem primeru ga uporabljaš samo enkrat.

Microphen je podoben, namenjen predvsem puš razvijanju, dober tudi kot standardni razvijalec. Redčiš ga enako kot ID-11.

Ilfotec HC je tekoč razvijalec (gost kot sirup), ki ga redčiš v razmerju 1+31. Je zelo dober in moj standardni razvijalec. Je nekoliko dražji, ampak lahko z 1 dcl razviješ 12 filmov.

Ko razvijalec v prhu zmešaš z vodo, je uporaben 6 mesecev, ne dlje (tudi, če ne potemni!). HC je bolj trpežen, posebno, če ga pretočiš v manjše stekleničke.

Za fiksiranje papirja in filma pa uporabljaš isti fiksir. Le redčiš ga za film nekoliko manj.

Sicer pa vse to piše na embalaži.
 0   

sebastijan @smotko 5. Okt 2009, 13:21

hvala, ko me naslednjič nese pot v ljubljano zavijem v trgovine foto Tivoli in si nabavim enega od imenovanih razvijalcev in poskusim z njim. Če me bo še kaj v tej smeri zanimalo se obrnem. Zaenkrat hvala za trud in odgovore


LP


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati