0   

Simke @Simke 4. Dec 2008, 00:54

Glede na to da si naštel tudi šport - bliske pri športu ne smeš UPROABLJATI. razen če je kak trening. Pa mislim da tudi rezultati z blisko ne vem če bi bili prepričljivi.
 0   

ogabe @ogabe 4. Dec 2008, 07:43

Simke je napisal/a:
bliske pri športu ne smeš UPROABLJATI.

Aja? Od kdaj pa to?
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Simke @Simke 4. Dec 2008, 07:50

Ne vem ravno če je zaželjeno da pri metu na koš enemu centru od spodaj z blisko svetiš ke v gobec. Če ja, potem ok! Sem pa bral ravno tukaj na forumu da naj se ne bi smela uporabljati. Pustimo če nisi v bližini igrišča
upset
 0   

ogabe @ogabe 4. Dec 2008, 08:48

To je larifari... tudi kosarko sem ze delal s flashem pa se ni se nihce pritozeval. To pametovanje komu kaj bliska pride od ljudi, ki niso nikoli nic delali... ne fotografirali, ne bili bili fotografirani... ali pa namesto, da bi resno tekmovali spilajo frajerje. Pa da se tu poskusam narediti temu konec, kar je sicer bolj kot ne utopicna ideja, ena kratka razlaga...
Za zacetek s sportnikovega pogleda (sam sem bil v vrhunskem sportu skoraj 20let, tako da eno majckeno o tem ze vem)... Ce stvari vzames tako kot jih moras, si skoncentriran na tisto kar delas. Tako te hrup, bliski in ne vem kaj se vse ne moti. Tvoj pogled je takrat osredotocen na tako majhno vidno polje pred seboj, da ne vidis nicesar drugega. Ce vidis ostale stvari ob progi/igriscu, potem imas drug problem, kot pa "nadlezne" fotografe, ceprav jih potem lahko hitro uporabis za izgovor zakaj si tako zanic, vendar pa ta izgovor nima nobene realne osnove. In ta problem je zgolj tvoj (sportnikov) problem, ne problem ljudi ob progi/igriscu, resitev pa je zgolj to, da pac stvari vzames malo bolj resno.
Edina stvar katera bi te motila je to, da ti direktno v tvoji smeri nekdo useka s flashem. Ampak to pomeni, da bi moral imeti pri kosarki flash na obrocu, pri recimo smucanju, pa bi moral stati direktno 2m pred teboj. Glede na to, da na obrocu nimas flasha, pri smucanju pa bi se direktno pred teboj postavil le enkrat, saj bi bil cez manj kot sekundo povozen, si lahko predstavljas, da taksnih motenj ni. Ce pa nekdo stoji 1m ob strani, pa lahko buta z ne vem kaksnim flashem, pa sportnik tega niti opazi ne... in to govorim iz svojih izkusenj.
Pa se s fotografovega stalisca... tam sem, da opravim svoje delo. Ce ne gre drugace pac s flashem. In sportniku je konec koncev v interesu, da gre njegova slika naprej. 99.9% sportnikov se tega zaveda, zato so tudi pripravljeni potrpeti kaksno stvar vec... konec koncev je (tudi) to del njegove (in moje) sluzbe.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

maks @mmax 30. Nov 2009, 10:53

Ker sem nabavil dotično bliskavico(rabljeno), imam nekaj vprašanj za vas.
Na forumu sem že tudi zasledil veliko tem, o raznih težavah s tem modelom.
Imam težavo, ki me jezi vendar me ne moti toliko. upset
Bliskavico uporabljam v kombinaciji z Nikon D90. Moti me namreč, da moram vedno biti pozoren na oddaljenost od kadra, ta pa je odvisna z odprtjem/zaprtjem zaslonke. Sprašujem če je to normalno, ker sem šele zadnje čase malo več začel uporabljati bliskavico.
Saj flash je super, samo da moram pred vsakim proženjem kontrolirati na flashu a sem preblizu al predaleč, pa potem korigirati z zaslonko, kar pa ni ravno vredu, če hočeš imeti pravo ostrino, pa je jeba.
Pri spreminjanju časa zaklopa, pa se mi na displayu ne spremeni nič, tako da ne vem, a bo posnetek vredu al ne bo.
Bog ne daj pa, da bi slikal z avtomatiko(česar se zelo izogibam), takrat so vse slike preosvetljene, zažgane, skoraj kot bel papir. V tem načinu se mi zaslonka zabetonira na f4, čas zaklopa pa na 1/60s. Tudi na ostalih prednastavljenih avto. programih so vse slike preosvetljene. sleep Bi ga moral nesti na servis??
V neki temi sem bral, da je bilo potrebno re-chip-anje, da je zadeva funkcionirala kot mora.
Parkrat sem prebral navodila o flashu in o nastavitvah na fotoaparatu, tako da ni ničesar več, kar ne bi mogel narediti.
Pa še nekaj je....po nekaj proženjih, začne display na flashu utripati, takrat vse zablokira, tako da moram ugasnit fotoaparat za 3-4sekunde, ga ponovno prižgem, spet dela par proženj, potem pa spet ponavljanje itd... confused
V baterijah ni problem.

Hvala za odgovore, če bo kakšen ki zadevo uporablja in pozna

LpMax
 0   

maks @mmax 30. Nov 2009, 19:27

Saj flash drugače deluje odlično, dosti močan, kaj močan, to je že skoraj kot kakšen koncertni reflektor bigrazz . Se pač ne bom poglabljal zakaj na avtomatiki ne deluje kot bi moralo, tako ali tako je ne uporabljam, bom slikal kot sem do zdaj biggrin

EDIT: Danes sem videl, da sem napisal v narobe temo, gre za DG 500 super
Nekaj me še muči, v navodilih sem prebral, da bliskavica spusti predblisk, da potem zračuna jakost pravilne osvetlitve
Jaz tega nisem opazil, tudi nikjer ne vidim možnosti nastavitve, ne v bliskavici, ne v fotoaparatu (D90) confused
 0   

Peter @MX_Peter 15. Dec 2009, 09:17

Bom izkoristil kar tole temo grin Ne dolgo nazaj sem se igral z nastavitvami te bliskavice in ugotovil, da jo lahko prožim tudi s svojo integrirano bliskavico na Canonu EOS350D. Sedaj imam vprašanje...na kakšni oddaljenosti še lahko pričakujem, da mi jo bo prožilo, če slikam zunaj v bolj temnih razmerah...rad bi poslikal motiv kolesarja ali motokrosista z telezoom objektivom 70-200 na oddaljenosti nekje 20m, tako da bi bil osvetljen samo on...primer si lahko pogledate spodaj. Bi šel testirat kam v gozd, pa mi žal zimske razmere to onemogočajo bigrazz, zato pa kar tukaj sprašujem :christmas:

http://3.bp.blogspot.com/_XhWfUMykOJc/SujD89jZcvI/AAAAAAAAB8s/31RZYe2ploQ/s1600-h/Foto-81.jpg
 0   

andreW @andrew99 20. Dec 2009, 13:28

trenutno izbiram med Sigmo EF-530 DG Super in EF-530 DG ST, DG super ima FP flash in Modeling Flash, kar DG ST nima vse ostale specifikacije so enake, ker nimam prevec denarja, me zanima ali ti dve funkciji odtehtata 80eur ali ne, vesel bi bil tudi ce bi vedel kaj pomeni FP flash.

PS- nekje na spletu sem zasledil da je Sigmo EF-530 DG Super mozno sproziti z bliskom?
 0   

Peter @MX_Peter 20. Dec 2009, 15:00

FP pomeni, da lahko hitrost zaklopa nastaviš na hitrejši čas kot je 1/200, vsaj tako sem jaz iz navodil razbral in tudi sprobal.

Jaz sem pa prožil 530 Super tudi z integriranim fleshom na EOS 350d. Samo nastavit sem moral na program C0 SL...kako daleč pa še proži, pa nisem imel možnosti stestirat, saj sem tudi sam spraševal tukaj, če kdo ve kaj o tem.

Lp, peter
 0   

andreW @andrew99 20. Dec 2009, 16:43

MX_Peter je napisal/a:
...kako daleč pa še proži, pa nisem imel možnosti stestirat, saj sem tudi sam spraševal tukaj, če kdo ve kaj o tem.

Lp, peter


Na mixiju pise da nese 53m

ali se splaca uzet DG super, ali je modeling flash uporabn in ce je mozno sprozit Sigmo EF-530 DG ST s flashom

lp
 0   

andreW @andrew99 22. Dec 2009, 15:52

prosim, kdo ve?
 0   

Peter @MX_Peter 28. Dec 2009, 08:59

andrew99 je napisal/a:

Na mixiju pise da nese 53m

ali se splaca uzet DG super, ali je modeling flash uporabn in ce je mozno sprozit Sigmo EF-530 DG ST s flashom

lp

Kolikor ti lahko pomagam ti bom...S to bliskavico je možno prožiti s flashom (tudi integriranim na EOS 350d), sem tudi sam že sprobal ampak na samo eni nastavitvo (S0 SL - poglej v navodila kako prideš do tega)

Kar se pa tiče modeling flasha, pa ga še nisem uporabljal.

Lp, Peter
 0   

Zelod @flambirana_oFca 28. Dec 2009, 23:33

Modeling flash se da na nekaterih bodyjih vklopiti že s pritiskom na eno tipko.
To je le funkcija, da flash za kakšno sekundo ali dve večkrat zaporedno na kratko utripa oziroma brli. Namenjeno je temu, da fotograf s pomočjo te svetlobe vidi kako se ustvarjajo sence, kje je preosvetljeno, kje premalo ipd.
Jaz ga uporabim, ko se vračam s kakšne prireditve in ne najdem ključavnice od avta. biggrin
 0   

Jure Horvat @triggy 26. Jan 2010, 13:28

Nisem bral komentov zato me ne pretepst ali vreč s foruma!

biggrinbiggrinbiggrin

Bosta:s sigmo ne boš razočaran...vsaj jaz nisem...vse štima!!
 0   

Tomislav @tomaz_urh 26. Jan 2010, 16:42

Ali mi raje priporočate Nikon SB-600?

moje mnjenje;
imel sem to bliskavico in mi je bila ok,
dokler nisem nabavil sb 800 in kasneje tudi sb 600,
vsaj meni velika razlika v korist nikona,
enostavno bolje" osvetljuje, vsak shot je v istih razmerah enak itd.


tako, da brez dvoma vzemi sb 600-ne bo ti žal, pa še bolje je za naprej!
lp
tom


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati