0   

Tomaž Jagar @jegr 6. Dec 2008, 22:32

Pozdrav,

odločam se za nakup novega kompakta višjega ranga, in po daljšem iskanju se odločam med dvema modeloma: Canon Powershot SX1 IS in Olympus SP-570 UZ. Ker dosti slikam na terenu v naravi, kjer nikoli ne veš na kaj boš naletel, mi je možnost makro in tele fotografije v enem fotoaparatu neprecenljiva, tako da DSLR aparati zaenkrat ne pridejo v poštev (tudi zaradi cene ohišja + objektivi).
Oba aparata (Canon in Olympus) imata zelo podobne osnovne specifikacije, vendar imata vsak svoje pluse pred drugim, tudi če so majhni.

Canon SX1 IS:
- CMOS senzor
- vrtljiv ekran
- možnost snemanja v HD
- SuperMakro 0 cm (Olympus 1cm)
- možnost SD/SDHC kartice do 16Gb (Olympus xD kartica do 2Gb)
- bolj robusten? (vsaj deluje mi tako)

Olympus SP-570:
- hitrejše zaporedno slikanje (13.5 fps pri 3MP, Canon 4 fps pri 10MP)
- RAW format slik
- možnost dodatnega telekonverterja x1.7
- 2 leti garancije (Canon 1)
- krajša goriščnica (26-520mm, Canon 28-560/29-580mm)

Še povezavi do uradnih strani:
http://www.canon-europe.com/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_SX1_IS/index.asp?specs=1

http://www.olympus.si/consumer/29_digital_camera_sp-570uz_prod_specifications_18515.htm

Oba sta podobnega cenovnega ranga (Olympus je 60€ cenejši), vendar to pri aparatu za 500€ ne igra takšne vloge.
Zanima me, za katerega in na podlagi česa bi se ostali odločili, čeprav vem da sta oba fotoaparata nova in praktično nepreizkušena. Sam se sicer bolj nagibam proti Canonu zaradi vrtljivega ekrana (sedaj imam S3 IS in je takšen ekran zlata vreden).

Lp, Tomaž
 0   

klemen @soled 7. Dec 2008, 10:24

Kompakt je kompakt..bil višjega al nižjega ranga ima še vedno malo tipalo, ki potrebuje najboljšo svetlobo, da je sploh kaj z njim.
imel sem 550 uz in bil z njim zelo zadovoljen(zelo vzdršljiv in dobro narejen, imel pa je probleme z wb...belino..), za resno fotko pa to ni.
predlagam ti, da si kupiš rabljen dslr komplet in ga daš na auto...pa poglej razliko v sliki.
in šele potem se odločaj o nakupu kompakta.
edina prednost kompakta je da gre v žep...
 0   

Aleš @lial 7. Dec 2008, 10:40

@soled: človek je jasno zapisal, zakaj noče DSLR-ja...

@jegr: ker sem sam tudi nekaj let dokaj uspešno slikal v naravi s kompaktom (HP945) bi se na tvojem mestu prej odločil za Canon-a
Tudi Olympus ni slab, vendar lahko vsaj dve stvari, ki si jih navedel v njegov plus odmisliš - RAW in predleče. RAW je obupno počasen pri shranjevanju, iz njega pa ne 'potegneš' nič več od tega, kar naredi v jpg, predleče pa imaš lahko tudi na Canonu (nisem čisto prepričan, vendar ker ima navoj...)

LP
 0   

zvone @zvonen 7. Dec 2008, 13:55

Tudi sam sem (že kar nekaj) časa v dilemi, kaj kupiti. Razumem prednosti (in pomankljivosti), ki jih lahko prinese uporaba DSLR aparata, vendar se nekateri pač no moremo odločiti za njega, za kar imamo tudi dobre razloge, ki smo jih večkrat skrbno pretehtali. Jaz sem se odločil za Canon-a s SX1, čeprav konkretnega testa še nisem videl. Pretehtal je med drugim gibljiv zaslon, pa tudi njegova hitrost, ki je (po besedah tistih, ki so preizkusili na Photokini) precej izbojšana glede na predhonika S5. Ravno pri hitrosti gre največ zamer 570 UZ. Tudi konverterji bodo na voljo (0,7 in 1,7) kakor pri predhodnikih. Prednost je tudi (ker sem amaterski ljubitelski "fotograf") uporaba AA baterij ter tudi priložen daljinski upravljalec. Verjamem, da je Canon s tem aparatom poskušal zmanjšati vrzel med kompakti in DSLR aparati, seveda pa je to pri zrnatosti fotografij (mali senzor) in pri svetlobni vrednosti objektiva (velik razpon gorišnic) težje. Vendar je vsak nakup digitalnega fotoaparata nekakšen kompromis, kjer po mojem mnenju največ odtehtajo želje in specifičnost uporabe vsakega fotografa posebej. Dober kompakt pri meni zadovolji veliko večino želja.
Lp
 0   

klemen @soled 7. Dec 2008, 17:06

lial je napisal/a:
@soled: človek je jasno zapisal, zakaj noče DSLR-ja...

@jegr: ker sem sam tudi nekaj let dokaj uspešno slikal v naravi s kompaktom (HP945) bi se na tvojem mestu prej odločil za Canon-a
Tudi Olympus ni slab, vendar lahko vsaj dve stvari, ki si jih navedel v njegov plus odmisliš - RAW in predleče. RAW je obupno počasen pri shranjevanju, iz njega pa ne 'potegneš' nič več od tega, kar naredi v jpg, predleče pa imaš lahko tudi na Canonu (nisem čisto prepričan, vendar ker ima navoj...)

LP


ja vem lial...sam so mene kompakti res razočaral...zato sem mu moral povedat.
bi se pa popolnoma strinjal glede raw-a pri oympusu, je tako počasen, da lahko popiješ kavo medtem ko se nalaga.popravljat se je pa kar dal...tu se ne bi strinjal z oceno, da ni z njim nič.
sem pa imel tudi telekonverter tcon-17 z nastavkom cla-10 na olympusu in moram reči, da je dal zelo kvalitetno sliko, za kompakta seveda.
pripomnil bi tudi, da je za tako veliko tipalo že 7 milj. pixlov preveč(stresel sem pol slik(, kaj šele deset).
in 550 uz je mel wb v r......, zoom razpon pa božanski.
 0   

Tomaž Jagar @jegr 21. Dec 2008, 13:08

Hvala lepa za odgovor.

Konec koncev sem kljub nasvetom naredil spet nekaj po svoje in izbral čisto tretjo stvar: kupil sem novega Pentaxa K200D z kit objektivom 18-55 in objektivom Tamron 70-300 biggrin Zaenkrat presrečen z izbranim, samo še Raynox DCR-250 makro še dokupim, pa imam uporabni razpon skoraj takšen kakršnega mi nudi kompakt smile

Tako da še enkrat hvala za trud smile
 0   

milosh @milosh 21. Dec 2008, 14:01

panasonic lumix lx-3 kolega ga ma in men je cista zmaga. kar je najbl pomembno je da ma ful sirok kot za kompakte, 24mm je suprca, snema HD filmcke in flash gre kr visok nad objektiv, pa se zmer je ful mejhn. men je res suprca. ko bo kes ga kupm za poleg 5d mark II kadar nocm velke skatle okol nost
 0   

Miša @Michelle 17. Jan 2009, 18:11

No da ne bom odpirala n-te nove teme o kompaktih, si bom drznla kr tukej postavit svoje vprašanje..smile

Tudi sama iščem kompakt, recimo da višjega razreda, tam nekje od 200-350 eur, rada pa bi 'best buy' za ta cenovni razred. Uporabljan bo predvsem kot 'travel camera', zato mi je precej pomemben širokokotni objektiv (ekviv. 35mm največ 28mm), optični zoom naj bi bil vsaj 5x, kakšnih HD filmčkov niti ne rabim, ravno tako ni treba da je fotič ultra kompakt, saj ga ne mislim tlačit v hlačni žep:) Moja prva izbira bi sicer bil Pannyjev Lumix dcm-lx3, ampak rahlo presega moj budget, še posebej zato, ker je mojega Sonyja pokončala portugalska mivka, ki je prišla v aparat in bi bla res škoda, če bi lumixa dočakala kakšna podobna usoda..

Zaenkrat sem na podlagi najrazličnejših ocen na ožji seznam vključila naslednje kompakte:

Fuji f100fd (+dober performans pri visokih iso vrednostih, -slike s flashom se mi ne zdijo ravno najboljše, vsaj ne na auto mode-u, ker aparat sam zbere visok iso: http://a.img-dpreview.com/reviews/Q408premiumgroup/samples/realword/flash/fujif100fd_ISO800-6.JPG)
Panasonic TZ5 (+10x zoom, -slabša kvaliteta slik?)
Panasonic TZ4 (pride v upoštev zato, ker ne rabim HD filmčkov, druge razlike med tem in tz5 pa ni, ali pač?)
Panasonic FX35 (+25mm, -precej šuma tudi pri nižjih iso)
Canon Ixus 870 IS (+dobra kvaliteta slik, -samo 4x optični zoom)

Kakšno je vaše mnenje, katerega izmed teh priporočate? Sm mogoče kakšnega spregledala?
 0   

MATJAŽ KOTNIK @PIPI22 19. Jan 2009, 08:48

Če že razmišljaš o nakupu kompakta, kako to, da se ne odločiš za Panasonica DMC-FZ 28. Imel sem 15 dni na preiskušnji Canona SX1 IS, venar z njim nisem bil zadovoljen, saj rabiš pol ure za nastavljanje komand, da končno dobiš zadovoljiv posnetek. Vrtljivi gumb za kontrolo že nov ne dela natančno. ISO tolče med 250 in 800 in večina slik je zrnatih. Je težak in žre baterije.MOj prvi je bil Panasonic DMC-FZ5, bil prima, vendar sem hotel več. Canon me žal ni navdušil, ker je tako obupno naroden za upravljanje. In sedaj sem se vrnil na panasonica DMC-FZ28. Aparat je špica po kvaliteti slike in enostavnosti uporabe. Vsi uradni testi ga ocenjujejo z 10. Resno premisli, kaj od aparata sploh pričakuješ, ali res lepo sliko ali čimveč funkcij. Nakup bo tvoj. thumbsup
 0   

steppenwolf @steppenwolf 19. Jan 2009, 10:28

uporabljal panasonic fx500 in je baje še bolj šumeča slika kot pri fx-35.
No, ampak verjetno teh fotografij itak ne planiraš tiskati v velik format? Ker potem se tisti hudi šum kar nekam izgubi in so fotografije na zaslonu (če gledaš celo fotko, ne 100%) ali 10x15 popolnoma ok.
Sem pa opazil, da je objektiv pri 125mm precej neoster proti 25mm.
Drugače fajn aparatek! Le baterija bi lahko več zdržala, no saj dodatna neoriginalna ni draga, pa vendar...

LP
 0   

iztok @izo 19. Jan 2009, 11:32

kolkr sem sam gledal za ta zadeve, so trenutno na meniju več ali manj ti kompakti, če hočeš malo boljše sliko (vrstni red je naključen, da ne bo pomote):
-canon g10
-panasonic lx3
-ricoh gx200
ipd

nimajo razpona, ampak to se itak ve, da z večanjem zuma izgubljaš na kvaliteti slike..

p.s.
v to kategorijo bi (vsaj po velikosti) sodila tudi sigma dp1/dp2, kjer pa je kvaliteta slike seveda na nivoju dslr-jev.
 0   

Miša @Michelle 19. Jan 2009, 22:10

Pipi22: od aparata pričakujem predvsem kvaliteto slik, raznorazni Smile Shutterji me ne ganejo.. Sem si ogledala FZ28, zgleda zelo zanimiv, ampak tut kr precej velik za kompakta. Lahko pa da samo zgleda tko na slikah? Morm še mal youtube počekirat. Drugač pa hvala, sm dodala še enega na svoj seznam..

stepenwolf: maš prou ja, brez 'pixel-peepinga' se najbrž šuma niti ne opazi smile Samo večino slik gledam na ekranu, ne v obliki malih printov in ko malenkost približam, sliko nekega sicer noro lepega kraja, pokvari ravno ta šum.. confused Mogoče bi se mogla tega odvadt biggrin

izo :Lx3 thumbsup Glede na to kar sem prebrala in slike, ki sem jih vidla, res odličen fotoaparat..
 0   

AL @bluedeep 21. Jan 2009, 22:37

jaz bi se odločil brez razmisleka za Canon, čeprav nisem njegov pristaš, zaradi tega ker ima prvi CMOS senzor, hitrost posnetkov pri velikosti 3 MP pri Olympusu in 10 MP pri Canonu pa sploh ni primerljivo, ker ima njegov brat Canon SX10 z isto resolucijo vendar tipalom CCD samo 1,4 posnetka na sekundo. Glede telekonverterja pri 20x povečavi mislim, da je odveč, ker bodo slike neuporabne.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati