0   

sebastijan @smotko 14. Dec 2008, 12:06

Zanima me, kako postavit oz. opremit temnico? Kje more bit rdeča luč in na kaki višini (oddaljenost od povečevalnika) in ali je primerno da je nad banjicami in na kakšni višini? Če ima kdo to vrstno znanje naj sporoči.


Hvala in lep pozdrav
 0   

Miha @cedo 14. Dec 2008, 12:25

@smotko,

postavitev temnice je odvisna od prostora, ki ti je na voljo. Če ga imaš dovolj, je najboljše, da jo razdeliš na t.i. suhi del, kjer imaš povečevalnik in papir , tukaj imaš tudi električne vtičnice in vse tisto kar ne sme priti v stik za vodo. Drug del je t.i. mokri, kjer imaš banjice, lijak itd....

Temnična luč naj bo 15w. Koliko naj bo oddaljena od banjic navadno piše v priloženih navodilih pri papirju, običajno pa vsaj 1 m. Sicer jo pa preizkusi tako, da na papir postaviš par kovancev, ga pustiš izpostavljenga temnični luči 10 minut, razviješ in če je popolnoma bel, je luč OK.

Je pa redeča luč najbolj utrujajoča za oči. Če boš uporabljal Ilfordov papir, lahko delaš pri rumeno-zeleni luči, ki je svetlejša in manj naporna. Foma, Forte ipd. papirji pa so slepi le za rdečo luč. Vsekakor preberi navodila.

Če te zanima še kaj, vprašaj.

Lp
 0   

sebastijan @smotko 14. Dec 2008, 13:01

Hvala za odgovor. Temnica je velika 3x3 metre in sem že razmišljal o tej smeri mokro suho. Najbolj sem skeptičen okoli rdeče luči ker ne vem kam jo montirat? na strop da je vse rdečo ali nad banjice za razvijanje. Bojim se senc ki padajo.
 0   

Miha @cedo 14. Dec 2008, 13:16

Luč rabiš tudi, ko manipuliraš s povečevalnikom. Tako je luč na stropu smotrna. Senc pa ni nobenih, saj je 15w rdeča luč. Kupi pravo luč za temnico (npr. Narva) in ne kake novoletne rdeče žarnice! In kot sem ti napisal že prej, razmisli o rumeno-zeleni žarnici ali filtru. Svetloba je prijetnejša, saj se delo v temnici ponavadi zavleče pozno v noč smile

Sicer pa preizkusi sam in se odloči kaj ti je najbolj všeč.

Lp
 0   

brane4 @brane4 14. Dec 2008, 16:03

nesmiselno se mi zdi "izumljat" kolo, bolje ,da se nanj usedeš in odpelješ z digitalom (tudi sam sem imel temnico) - samo moje mnenje..

če pa že, si omisli tudi haljo, ker tistih madežev od razvijalca, fiksirja za hud*** ne boš spravil stran...
 0   

iztok @izo 14. Dec 2008, 16:03

ev, sem se potrudil in poskeniral skico, treba podpirat vsako namero proti analogni fotografiji.


vir: Koshofer, Gert, (1990), ABC fotografije, Mladinska knjiga, Lj
 0   

Miha @cedo 14. Dec 2008, 16:11

@izo,

pozabil si navesti vir: Koshofer, Gert, (1990), ABC fotografije, Mladinska knjiga, Lj

Se pa strinjam, ni ga čez vonj po fiksirju thumbsup
 0   

iztok @izo 14. Dec 2008, 16:16

hvala, cedo, sem dopolnil.

še kakšen link
http://www.photolinks.com/resources.html?p_page=cg_darkroom.html
http://www.photosig.com/go/forums/read?id=230146
 0   

sebastijan @smotko 14. Dec 2008, 16:39

vsakega odgovora ali kritike sem vesel saj sem se drugače ukvarjal s fotografijo v osnovni šoli. Potem sem nekako prišel na video in snemal za medijske hiše. Ni tok zanimivo. Imam dva digitalca olympus E-300 in Canon 300D. Tudi to ni to. Kalsična fotografija je zakon. Kot je že nekdo omenil "vonj po fiksirju" in madeži. To je nekaj kar človk s časom postane odvisen, tako kot drugi od cigaret itd.... No po dolgem času sem si umislil da bi vse ponovno obudil si nabavil manjkajočo opremo in bolj resno začel delat na ČB fotografiji. Te dni dobim prostor v najem v velikosti 3x3 metre, in eni manjšim kjer si bom uredil film laboratori, zato sedaj poizvedujem po opremi in postavitvi temnice. Prav tako, če ima kdo kaj od opreme odveč in je ne potrebuje.


Hvala vsem in dobro luč še naprej
 0   

sebastijan @smotko 26. Sep 2009, 18:48

Temnica postavljena in opremljena. Imam pa problem okol rdeče temnične luči, in sicer: zdi se mi presvetla! Imam 25W žarnico in original rdeč filter. Prostor kateri je širok 180cm in dolg 200 cm je (pre) svetel čeprav je luč montirana na dober meter višine? Kaj narediti ob takem?
 0   

Miha @cedo 27. Sep 2009, 14:51

Če se ti zdi temnična luč presvetla, ni nujno, da tudi je. Si naredil test s kovanci? Sicer pa žarnico zamenjaj s 15-vatno.
 0   

sebastijan @smotko 27. Sep 2009, 20:26

sem poskusil ja, pa je po nekem času papir postal vijolčn. Odstranil sem filter in žarnico pa not vstavil 25w rdečo. Zdej je, sam grdo zgleda ko ni filtra. Bom kupil 15w žarnico oz. nekaj drugega pogruntal. Hvala za pomoč


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati