Sem ravno pregooglal in pregledal strobistovo stran, ampak nisem našel nič pametnega, glede raznih nastavkov, zanima me predvsem lonec+grid (satovje). Ali to sploh obstaja? Vem da se, da s tistimi slamicami, samo to ni to, mene zanima širši snop za fotkanje ljudi (glavna luč). Torej večje luknje in najbrž sama velikost lonca tudi doda kar nekaj. Sam nimam nobenih izkušenj s tem do zdaj, ker sem vedno vse delal le s studijskimi lučmi (če sem že uporabljal umetno osvetlitev). Vem tudi da se veliko ljudi s tem ukvarja, ne samo z uporabo hot shoe flešev na terenu in impro studiih, ampak tudi s homemade zadevami (beauty dishi in ring flashi so najbolj popularni). Tako da se pač priporočam za mnenja, linke, nasvete.
Nekje sem tudi zasledil, da se da navadne fleše prožiti tudi s pocket wizardom (samo ne najdem več strani). To bi bilo res super, ker ne rabiš kabla. Sicer bi bil IR najbrž čez glavo zame, ker nikoli ne fotkam okoli ovinkov, ampak vseeno, tako za firbec.
Malo razmišljam zadnje čase o tem, ker bi bila pač investicija minimalna. Potreboval bi le stativ, kabel in lonec z gridom. Najbrž še marelo (softboxev itak ni - v pravem pomenu besede), čeprav ne maram te osvetlitve, bi pa za kaj komercialnega prav prišlo. Itak bi vse kupil rabljeno. Kar je tudi pomembno je to, da za studijske fleše rabiš drage in težke akumulatorje, pravzaprav je vse skupaj precej neprenosljivo, štroma pa na dobrih lokacijah navadno ni. Velike moči pa itak ne rabim, ker itak delam vse z odprto (nikdar nad f4) blendo. Dodaten plus je da ne rabiš (nujno) asistenta, tako kot za odbojnik. Aja, še svetlomer sem pozabil. To je itak najdražje od vsega.
In rabil bi le en fleš, skupin ne fotkam, poleg tega preferiram trdo osvetlitev. Če rabiš backlight ga je pa itak ambientalno dovolj (problem je le, če rabiš spot). Sicer pa za kaj zahtevnejšega in ponavadi komercialnega itak najameš studio. To bi bilo bolj za manj kompleksne zadeve in kakšne fotke za naslovke itd.
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]