0   

Gaber @Bagi 20. Jan 2009, 21:16

Lep pozdrav

mogoče kdo ve kje se da v naši bližini kupit adapterje za starejše minolta objektive::
Minolta MD navoj na NIKON
in pa minolta MD navoj na minolta konica oziroma sony mislim da ja A navoj???

Če ima kdo kašne koristne informacije bi bil zelo vesel ali pa če ima kdo kašnega odveč doma smile

Hvala za info!


Lp
 0   

Miha @cedo 20. Jan 2009, 22:02

Izgleda, da pri nas teh adapterjev ni naprodaj.

Ne vem pa zakaj jih hočeš. Minoltinih objektivov z adapterjem na Nikon aparatih ne boš mogel izostriti na "neskončno". (Kako pa delujejo na Sonyjih pa nisem siguren, mislim pa, de je isti problem).

Seveda izgubiš tudi vse avtomatike in odvisno od aparata, tudi merjenje svetlobe.
 0   

Gaber @Bagi 20. Jan 2009, 23:12

sm gledu po ebayu in obstajajo tudi taki adapterji, ki ostrijo na neskoncno in imajo tudi potrditev za fokus (po slikah sodece imajo kontakte) ne vam pa koliko se jih splaca kupiti zato pa sprasujem za nasvete smile
 0   

Miha @cedo 21. Jan 2009, 07:39

Bagi je napisal/a:
sm gledu po ebayu in obstajajo tudi taki adapterji, ki ostrijo na neskoncno in imajo tudi potrditev za fokus (po slikah sodece imajo kontakte) ne vam pa koliko se jih splaca kupiti zato pa sprasujem za nasvete smile


Samo stran od njih. Ti adapterji imajo zato, da objektiv lahko ostri na neskončno vgrajeno dodatno lečo (beri: poceni lečo), ki močno zmanjša optične lastnosti objektiva, ki ga uporabiš!
 0   

Gaber @Bagi 21. Jan 2009, 14:09

ja to se nekako strinjam da bo kakovost verjetno slabsa a pri adapterju MD na A ni nikakrsne lece vmes samo zmanjsan je premer za navoj! tko da mislim da tukaj ni problema!
Glede adapterja jza nikon pa je mogoce res vprasanje smile

mogoce pa je za probat?
 0   

Miha @cedo 21. Jan 2009, 14:50

Bagi je napisal/a:
pri adapterju MD na A ni nikakrsne lece vmes samo zmanjsan je premer za navoj! tko da mislim da tukaj ni problema!


Nimaš prav! Sem preveril. Tud Sonyji imajo predolg register in so zato uporabni samo adapterji z lečo. Tisti brez pridejo prav samo pri makro objektivih, kjer ostrenja na neskončnost (če seveda slikaš samo v makro območju) ne potrebuješ. Adapter brez leče deluje v bistvu kot običajni vmesni obroček.

Zdaj pa povej kaj bi rad. Kolkor je razbrati iz tvojih postov, imaš par starih MD objektivov in kupuješ prvi DSLR. Če je tako, svetujem, da zraven kupiš tud primeren objektiv.
 0   

Gaber @Bagi 21. Jan 2009, 15:43

hvala za informacije!
kot zgleda se to potlej ne splaca!

Imam MD objektive in minolta SLR pa bi rad malo pokoristil
imam pa tudi DSLR nikon pa me je zanimalo kako je s tem!
Bi blo pa vseen fino kje sprobat kako je s tem v praksi!

lp
 0   

Aleš @lial 21. Jan 2009, 17:18

Glede adapterja iz starih Minolta objektivov na Sony A imam sicer le eno izkušnjo, ki pa je nekoliko drugačna od opisanega.
Težko je sicer reči, ali je fotka slabša z adapterjem, ker se brez ne da preskusiti, kljub temu pa je bila 'še kar' v redu. Nekaj več CA-ja, vendar zopet ne morem reči, kje je krivda - v adapterju ali v objektivu. Do neskončnosti je šlo pa brez problema.

Da bi obstajal adapter iz MD na Nikon, še nisem zasledil, vendar 'nikoli ne reci nikoli'...

Tole pa je čudo, ki sem ga imel na probi, skupaj s ponujenimi objektivi (ki so vseeno ostali lastniku): http://haodascreen.com/minoltaMDAF.aspx

LP
 0   

Janez Šturm @jj65 22. Jan 2009, 13:04

Adapter MD objektiv na Nikon F bajonet sem iskal že pred časom a ga žal nisem našel. Nikon ima razdaljo od fima/senzorja do bajoneta večjo kot je to pri MD. Je pa še ena ne nezamerljiva podrobnost: večina teh starih objektivov (ne samo MD) je optično slabših od kasneje predstavljenih. Legendarni Nikkor 2.8/20 se sedaj na digitalu kar zgubi, Minoltin 1.4/50 je po sredini še nekako, po robovih pa ne,... Velika večina ima zelo izrazit CA. Včasih na filmu pač nismo uspeli toliko pipetkat.
Moj predlog: kupi nekaj (dobesedno nekaj) v kitu/kompletu in začni znova sestavljati sistem. V digitalni dobi se ohišja menjajo tudi hitreje kot na dve leti, optika pa malenkost počasneje (vsaj upam). Upati je človeško.
Lp j


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati