0   

Sharpshooter @Sharpshooter 8. Feb 2009, 19:47

Pozdravljeni!
Zanima me v cem so diasi sploh boljsi od negativov? Barve? Kontrast? Dinamicni razpon imajo boljsi negativi, ce se ne motim. Ja vem da lahko diase gledas, takoj, ko so razviti in vidis dejanske barve, ampak kaj je se?
Lp,
Sharpshooter
 0   

Luka @lukas123 8. Feb 2009, 21:32

Kakor jaz vem je zelo odvisno tudi od skenerja, npr. najboljši dinamični razpon boš dosegel z bobenskem skenerjem.
 0   

Sharpshooter @Sharpshooter 9. Feb 2009, 15:07

No mislil sem bolj na splošno, ne zdaj kakšen skener uporabljaš za skeniranje. Preprosto zanima me zakaj (so) proji večinoma uporabljajo/li diase. Okej, nasičenost barv-to lahko narediš v računalniku. Hvala vnaprej za odgovore
 0   

Miha @cedo 9. Feb 2009, 15:23

Dia film ima boljši dinamični razpon le kadar ga projiciraš na dobro platno. Skeniran film ali povečava na papir pa ima dinamičnega razpona le še toliko kot ga ima sam skener ali papir (ne glede na vrsto filma). Ima pa dia film veliko manj tolerance pri pod ali preosvetlitvi.

Zakaj so proji uporabljali diase? Saj jih niso vsi. Poročni in press nikoli. Zavisi za kaj se končni produkt uporablja. Je bil pa dias nekaj časa bolj popularen saj se lažje skenira, poleg tega pa je tisti, ki je skeniral lažje presojal barve, saj se je lahko orientiral direktno po diasu.

Ne vem, taka akademska vprašanja je najboljš razčistit tako, da kupiš eno sensio in eno superio in probaš...
 0   

iztok @izo 9. Feb 2009, 15:49

kot povedano, izbiraš glede na temo fotkanja, npr. portretni filmi ipd so večinoma negativ (kjer pač rabiš srednje tone). tudi za splošno fotkanje so večinoma namenjeni negativ filmi, saj dopuščajo precej manj natančnosti pri osvetlitvi ipd, ne pa dosegajo tako nasičenih in globokih barv kot recimo pro dia filmi.
vendar, kot je bilo že tudi povedano, je potem zelo odvisno, kako lahko to prednost pro filmi izkoristiš pri skeniranju. slab skener ne bo nikoli izkoristil te prednosti.
se pa ne strinjam, da je dias lažji za skeniranje, glede tega so negativ filmi dosti manj zahtevni. za dia filme je potrebno imet dober skener (predvsem, da je sposoben dobit informacijo iz temnih tonov- tukaj večina tudi malce dražje skenerjerv ne opravi zadovoljivo skeniranja, veliko pa je odvisno tudi od softwerja).
pr filmih je torej treba poznat njihov namen. vsak film je tudi kemično tako "nastavljen", tudi kar se tiče barv ipd. vsi vemo, da velvia butne ven zeleno, modro, vijolično ipd , se pravi idealno, za landscape ipd. spet kakšen kodak ima bolj natur, tople barve, portretni film zelo lepo prikaže barve kože, splošni ne-pro film (že omenjeno) so recimo nastavljeni na neko povprečje in dobro latitudo srednjih tonov, kar je nasplošno lastnost negativ filmov. dia za razliko "pobira" v celotnem območju (no, to je bolj kmečka razlaga, ki ne drži čist 100%, je pa najbrž dost ok za prvo informacijo). zato pravijo, da je dia bolj podoben digitalu, kjer je treba bit pazljiv na merjenje svetlobe ipd.
 0   

Miha @cedo 9. Feb 2009, 16:17

izo je napisal/a:

se pa ne strinjam, da je dias lažji za skeniranje, glede tega so negativ filmi dosti manj zahtevni. za dia filme je potrebno imet dober skener (predvsem, da je sposoben dobit informacijo iz temnih tonov- tukaj večina tudi malce dražje skenerjerv ne opravi zadovoljivo skeniranja, veliko pa je odvisno tudi od softwerja).


To drži, ampak pod lažje skeniranje sem jaz mislil enostavnejšo reprodukcijo in ne koliko je kateri film na amaterskih skenerjih bolj "user friendly" Pred digitalom se je ves revialni, kataloški, reklamni,...tisk, kjer je natančna reprodukcija barv prvi pogoj, slikal na dia. Razlog sem pa že povedal.
 0   

iztok @izo 9. Feb 2009, 16:21

no, problem barv pri skeniranju rešijo profili, tako za dia kot negativ film. brez skalibriranega skanerja itak nimaš pri resni reprodukciji kaj delat.
 0   

Miha @cedo 9. Feb 2009, 16:30

izo je napisal/a:
no, problem barv pri skeniranju rešijo profili, tako za dia kot negativ film. brez skalibriranega skanerja itak nimaš pri resni reprodukciji kaj delat.


že, že, samo jaz govorim o previlni barvni reprodukciji. Če skeniraš dia format 120, se lahko glede barv orientiraš po "originalu", pri skeniranju negatva, pa zaradi oranžne maske, ne. Razen, če nima vsak posnetek zraven še barvne karte grin
 0   

iztok @izo 9. Feb 2009, 16:49

ja itak, da brez kart in profilov ne gre, mogoče se prej nisem dobro izrazil. no, tisto o oranžni "maski" se ni bi spuščal, vsak film ima svoj štih, tako kot tudi vsak snezor na digitalu oz d/a procesor, ki obdela barve. ampak to je štorija za katero drugo temo..
 0   

Miha @cedo 9. Feb 2009, 17:07

Oranžna maska ni štih filma, ampak karakteristika vseh neg filmov. Kot veš, je razvit neg film oranžne barve. Dejanskih barv tako ni mogoče presojati tako, da enostavno pogledaš negative. Za razliko od dia filma.
 0   

iztok @izo 9. Feb 2009, 18:16

to vse ve, sem tako vedel, da so bož zapiknil v to. vse to se da rešit, vendar ne bomo zdej o tem.
za res točno reprodukcijo barv je obvezna pravilna kontrolirana osvetlitev, barvna skala, skalibriran input (skener ali pa digi camera), processing (monitor) in tudi output (izhodna naprava, se pravi mašina ali printer).
 0   

Miha @cedo 9. Feb 2009, 20:23

logično, da je potrebna ustrezna kalibracija celotne verige, ampak tu sem izpostavil pravilno reprodukcijo barv pri neg vs dia filmu, ko se le-ta digitalizira.

Da ponazorim bolj plastično za specifičnen primer:

recimo, da te Narodna galerija najame, da jim za katalog fotografiraš Ivano Kobilico. Ker si profi prineseš svojega Linhofa ali pa vsaj Hasselblada + macro planar + broncolor fleše + Kodak EPN (ker si profi, ti Gossen colormaster pove, da natakni še kak Wratten filter) in pošklocaš. Razvite filme daš poskenirat na super-duper Heidelberg drum. Ker se skenerist ne spozna najbolje na slovenske impresioniste, mogoče olja Ivane Kobilice še videl ni v živo, mu bo, ko hotel iz skena dobite barve, ki bodo originalu čim bolj ustrezale ostalo dvoje: a) pokliče v narodno galerijo in prosi, da mu prinesejo dotično sliko, da bo lahko ocenil ali se barve na monitorju ujemajo, ali b) da 4x5 / 120 dia na svetlobni pult 5500K in presodil, če je tistu kar vidi na pultu enako tistemu kar vidi na LCD. Če boš šklocal na neg film, skenristu ostane točka a) al pa, da zaupa barvnim profilom skenerja za tvoj film in rata kar rata.
 0   

iztok @izo 9. Feb 2009, 20:45

sem vedel, da gre za slikarije, hehe. dej rajš odpro drugo temo, ker se lahko razvleče..
profil nardiš za vsak skener posebej z diasom (dobro, pri neagtivu je malo drugače, kot si omeni, ampka se da po enaki analogiji isto naredit, kar bom opisal), ki je narejen seveda iz te vrste filma in kjer je poslikana barvna tarča pod ustrezno osvetlitvijo ipd. recimo nekaj v tem stilu
http://blog.slo-foto.net/izotov/files/profiling-box-web.jpg
s tem rešiš "štih" filma (pri digitalcu ta korak recimo odpade z wb nastavitvijo). za popolno barvno ujemanje bi recimo ponucal še barvno karto, ki je daš pred sliko in nardiš posnetek z in brez te karte. rgb vrednosti barv (kvadratkov) dobiš tudi v informaciji o rgb kanalih (ali pa izmeriš iz karte z barvnim analizatorjem, kar seveda lahko narediš tudi na sliki), kater potem v programu probaš dobiti čimboljši približek.
to je potem res dobre barvna reprodukcija slike. v nasprotnem primeru se barve nanašajo na osvetlitev, pod katero je bila slika (pa čeprav pravilno z nevtralno umetno svetlobo), medetem, ko je bila slikana.
 0   

Miha @cedo 9. Feb 2009, 20:53

izo je napisal/a:
sem vedel, da gre za slikarije, hehe. dej rajš odpro drugo temo, ker se lahko razvleče..


Po moje je naslov te teme kar primeren. Ne vem, če bi nova imela smisel, saj večina forumašev ni še nikoli (in verjetno tudi ne bo) slikala na film. Sicer je pa pohvalno, da ima Slo-foto sploh temo o analogni fotografiji, da se eni lahko mal razpišemo... grin
 0   

iztok @izo 9. Feb 2009, 20:58

no, je kr nekaj ljudi, ki so precej kompetetni za razlago o analogni fotografiji ipd, le mogoče niso tako aktivni tukaj, ampak fotkajo,hehe.
sej tolk o filmu res nimam tolk pojma, glede kalibracij, barv ipd pa sem si dokaj dobro (upam) razjasnil pojme, oz. sem potegnil zaključek iz prakse po prebrani teoriji, ki se ne ujema čist vsakič z prakso. in v tem primeru praksa skoraj bolj šteje, se mi zdi.
 0   

iztok @izo 10. Feb 2009, 07:14

evo primerjave barvnih filmov, da ne bom samo nakladal..
http://www.popphoto.com/assets/download/7222003125937.pdf


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati