Jaz sem dosti razmišljal med sigmo, tamronom in nikkorjem 80-200.
In lahko rečem da največji problem tamrona je v tem, da ostri počasi in pa da je v primerjavi z ostalimi zelo glasen. Najbolj nerodna situacija postane v slabših svetlobnih pogojih kjer tamron rad zgreši ostrenje in se začne iskati. Takrat se ti zdi kot da te slišijo vsi in je ravno zaradi tega neroden pri kakšnih porokah itd.
Sigma ima tiho in hitro ostrenje in je vseeno bolj natančno kot pri tamronu, ampak je problem pri sigmi ta, da imajo večinoma vse nove leče front focus, zato je potrebno lečo poslati na kalibracijo. Ampak z kalibrirano lečo dobite odličen objektiv. Je malo slabši v primerjavi z tamronom v optiki, še posebej se pozna na 200mm in odprti zaslonki, ampak spet moraš biti pipetarski če hočeš te razlike opaziti.
Sam imam še nekaj časa za premislek do konca pomladi ali do začetka poletja ampak vseeno sem iz izbire že eliminiral tamrona ravno zaradi nekaj nerodnosti, ki odtehtajo tisto kvaliteto slike. Sam bom objektiv uporabljal za različne priložnosti in tudi kakšne poroke itd in ravno tukaj je tamron še posebej neroden.
Če bi moral določiti namen, bi rekel, da je sigma v veliko več namenih bolj primerna za uporabo kot tamron. Če kupuješ takšen objektiv boš verjetno od njega pričakoval da bo hiter kajne in da bo združeval hitrost z ostrenjem, kar pa za tamrona ne moremo reči da je.
Kvalitetno odličen objektiv je seveda tudi dobro imeti ampak ne pozabite da pri sigmi še vedno lahko kasneje sliko še kako drugače popraviš če je slučajno tako hudo in jo lahko še izostriš programsko, pri tamronu pa ne moreš nikoli več popravljati oz. urejati zamujen trenutek zaradi počasnega ostrenja in iskanja primerne fokusne točke.
Tako da pri meni sta ostala v igri še samo sigma in nikkor 80-200, med katerima se še pa ne morem odločiti.
Sigma je cenovno veliko ugodnejša, nikkor pa vseeno upravičuje ceno z malo hitrejšim predvsem pa natančnejšim ostrenjem. In izkušnjami ki jih omenja fotograff.
Trenutno se vseeno nagibam sigmi ampak še vseeno čakam na kakšen odočilni podatek , ki bo prevladal.
Za kakšnega hobi fotografa bi rekel da je trenutno sigma najbolj primeren objektiv v tem cenovnem rangu in tukaj ni dvoma.