0   

urosm @urosm 24. Feb 2009, 20:03

Kakšne imate (če kdo ima) izkušnje z M42 objektivi na Nikonih - konkretno me zanima uporaba na D80.

Saj po netu bereš marsikaj glede adapterjev - če ima optični element, ostri v neskončnost, pa je baje IQ zelo slab, ako pak tega elementa nima, pa ne ostri v neskončnost...

Skratka, teoretičnih razprav kolikor hočeš. Mene pa bolj zanimajo dejanske izkušnje iz prve roke.
 0   

Janez Šturm @jj65 25. Feb 2009, 11:09

Tako kot si napisal. Če ima adapter optični element potem ostri v neskončnost. Če imaš M42 objektiv in d80 (imam adapter) lahko poskusiva. Sem iz Celja. Lp j
 0   

urosm @urosm 25. Feb 2009, 15:03

OK, hvala. Če bo treba, te bom naprosil za testiranje.

Kakšna pa je kaj kvaliteta slik - predvidevam, da imaš takega z lečo?
 0   

Žiga @zcetrt 25. Feb 2009, 16:32

Do kam pa ostri, če ni leče?

Ker mene tudi zanima.

Mah, saj verjetno je brez veze, a vseeno. Imam pa M42 objektive 35 2.8, 50 2.8 in 200 4. Ampak, po drugi strani pa nove Nikkor 50 1.8, Sigma 70-200 2.8 in Nikkor 18-135 3.5-5.6.
 0   

urosm @urosm 25. Feb 2009, 18:04

Ne ostri v neskončnost. Poanta je v razdalji do senzorja, ki se pri Nikon in M42 namestitvi razlikuje za 1mm, če sem prav razumel, ko sem brskal glede te zadeve.
 0   

iztok @izo 25. Feb 2009, 19:13

m42 objektivi imajo goriščno fokalno razdaljo 45,5 mm. vse bajoneti (kamere, rapredelnica spodaj), ki imajo to razdaljo enako ali manjšo, bodo ostrili ok na neskončnosti prek adapterja. v nasptronem primeru se več ali manj objektiv obnaša kot makro objektiv, ki ostri v nekem omejenem območju precej bliu kamere (no odvisno od goriščnico objektiva ipd, ampak recimo, da posplošim).

Canon EOS 44.0 mm
Contarex 46.0 mm
Contax RTS 45.5 mm
Leica R 47.0 mm
Nikon 46.5 mm
Olympus OM 46.0 mm
Pentax K 45.5 mm
Pentax Screw (M42) 45.5 mm
Petri Bayonet 45.5 mm
Ricoh Bayonet 45.5 mm
T2 mount 55.0 mm
Yashica FR, FX 45.5 mm
Canon (FD and earlier) 42.0 mm
Fujica X Mount (bayonet) 43.5 mm
Konica F 40.5 mm
Minolta MD 43.5 mm
Miranda 41.5 mm

bom pa rekel tako čist dobronamerno: za nucat objektive prek adpepterjev so eos kamere daleč najbolj uporabne, z uvedbo liveview ipd pa sploh. tudi največ različnih adapterjev se dobi za ta navoj ipd..
 0   

Aleš @lial 25. Feb 2009, 19:52

In zanesljivo lahko dodaš na ta seznam tudi A-mount Minolta, torej vse KM in Sony aparate...

Preskušeno.
 0   

Miha @Fantocci 25. Feb 2009, 20:00

izo je napisal/a:


.
.
.
Pentax K 45.5 mm
.....

bom pa rekel tako čist dobronamerno: za nucat objektive prek adpepterjev so eos kamere daleč najbolj uporabne, z uvedbo liveview ipd pa sploh. tudi največ različnih adapterjev se dobi za ta navoj ipd..


Tu se ne morem strinjat s tabo
Definitvno je Pentax najbolj uporabna kamera za eksperimentiranje z m42. Zaradi enake razdalje do senzarja in zaradi elektronskega potrjevanja fokusa v iskalu.
 0   

iztok @izo 25. Feb 2009, 20:19

vsi adapterji imajo dodano tolk "mesa", da imaš pravilno razdaljo potem na canonu. potrjevanje fokusa? z liveview to postane samo spomin. sicer pa portjevanje fokusa pač dela tolk natačno, kolkr je af natančen, kar se večkrat pokaže nezanesljivo z zelo "svetlimi" objektivi. je ponavadi medlica z split fokus prizmo dosti bolj uporabna, pa ti no zraslo na mojem zelniku, ampak dejansko od uporabnikov, ki so probali oboje..
in potem je tu še merjenje svetlobe in definitvno večja izbira adapterjev za eos kamere. da ne omenjam ff senzorja in velike resolucije, kjer lahko res dobro izkoristiš kakšne stare kvalitetne objektive, ki so recimo kot rojeni za delo na stativu in liveview-jem ipd.
seveda je pentax še vedno zelo zelo dobro zadeva za takšne stavri, samo moreš prej pretehtat kaj rabiš in kaj ne..
 0   

Miha @Fantocci 26. Feb 2009, 06:52

Oba sva pozabila še na eno zelo pomembno stvar: na Pentaxu postanejo vsi ti zimzeleni objektivi še stabilizirani.
Live View ne more nadomestiti potrjevanja fokusa, ker ponavadi ne fotkamo kot uporabniki kompaktov - z iztegnjenimi rokami.
Sicer pa ima tudi K20D Liveview.
Split medlico pa lahko daš tudi na Pentaxa, če želiš.
 0   

Stane Crnjak @staneC 26. Feb 2009, 08:05

Mislim, da bo za M42 najbolj uporabna tista kamera, kateri ob live view tudi avtomatično meri svetlobo.

Je pa pri M42 treba biti potozren še na eno stvar. In sicer, za koliko se zadnje leče premaknejo nazaj pri objektivih z "rear fokusom" ( ob ostrenju se premikajo zadnje leče). Sploh na FF. Lahko ogledalce klepne po leči...
 0   

Aleš @lial 26. Feb 2009, 09:24

Čeprav je tema za Nikonaše, morda vseeno še dvoje dodatnih opozoril:
- ogledalce lahko tresne ne samo po leči (kakor piše Stane), temveč tudi po čepku zaslonke, ki pri nekaterih modelih precej 'štrli' iz najgloblje točke
- nekateri m42 se lahko 'srečajo' s kontakti na fotoaparatu, kar je precej stresna iskušnja ob vklopu

Imel pa sem tudi primer, ko se je objektiv naslonil na telo fotoaparata in ga celo malo poškodoval. Kombinacija je bila KM 5D+Rubinar 500/5,6, sicer zrcalni objektiv, vendar z zelo vabljivo zaslonko...

LP
 0   

Andrej @fotokaj 26. Feb 2009, 11:08

Se bom kar strinjal s Fantoccijem glede Pentaxa - za delat z M42 objektivi je zakon; Izota je najbrž zavedla prisotnost na trgu; Canonova je pač mnogokratnik Pentaxove. Realna Canonova prednost je zgolj v tem, da ima v svoji ponudbi FF aparate in lahko pač z njimi uporabljaš objektive s svojo "pravo" goriščnico.

Se pa da s frezanjem bajonetov na objektivih, ki to dopuščajo, dobit ostrenje na neskončnost tud na Nikonih.
 0   

Žiga @zcetrt 19. Mar 2009, 14:08

Preko ebaya sem nabavil Nikon-M42 adapter. Prvi testi so zelo nad pričakovanji.

Adapter ni najcenejši od možnih. Bil je 20 EUR, a ima vgrajen optični element, zraven pa sem dobil še pokrovček za zadnjo stran (nikon bajonet - plastičen, tak, kot je treba).

Objektivi ostrijo na neskončnost, ostrina je pa zelo solidna. Oz. presenetljiva.

Na NIKON D80 dela način M, dobiš pa tudi potrditev fokusa, če nimaš preveč zaprte zaslonke. Merjenje svetlobe ne deluja.

Ko bo lepše vreme in bo kaj za fotkat, lahko objavim še kakšen primer fotke.
 0   

urosm @urosm 19. Mar 2009, 14:19

Hvala za informacije. Fotke pa kar prilimat, da vidimo.

Lahko objaviš kakšno bolj točno oznako adapterja?
 0   

iztok @izo 19. Mar 2009, 14:26

višt, to je pri nikonu hec, ker ne dela merjenje svetlobe (poleg seveda ponavadi predolge back flange razdalje), glede na to kako zapreš blendo. mogoče lahko kaj pri pro seriji scumpraš z tistim jezičkem, da ga premakneš na pravo vrednost, vendar tega ne poznam dovolj. sicer pa s starimi nikkor manualci ni problem (spet, najbolje jih je nucat na pro bodiju), in ti so več ali manj vsi kvalitetni
samo še odgovor fotokaju:
se strinjam, pentax je super za manualce, sploh zaradi stebilizacije itd, vendar kot sem že omenil, največ obseg možnih različnih adapterjev je ponavadi najlažje dobit za ef bajonet, vsaj glede na ponudbe iz raznih ebaya in ostalih štacun, ki ponujajo to (po mojih izkušnjah, se pa mogoče to kaj spreminja zadnje čase).
največje škoda pa verjetno je, da ne moreš nucat stare fd optike na eosih brez dodatne leče, kot v primeru nikonov in m42 zgoraj.
20€ za adapter ni veliko, tisti res kvalitetni so tudi po cirka 100€ in več, npr. original canonov fd-eos adapter baje dosega višave po ebayu (ki ima verjetno med redkimi zadovoljivo kvalieteto optike, da bo res ostro še tudi kaj ostelega razen osrednjega dela slike, sploh na ff).
 0   

steppenwolf @steppenwolf 19. Mar 2009, 14:41

No ja,
mislim, da je na Olympusa oz. 4/3 možno "adaptirat" največ bajonetov (govorimo o DSLR) , vsaj takše informacije sem našel na spletu.
Jaz sem uporabljal M42 objektive in rezultati so bili precej dobri. Pa enega Hexanon-a (40) sem predelal za igračkanje. Olympusa daš na A in ti pravilno nastavlja čas. Nima pa potrditve fokusa. Se pa dobijo neki adapterji (dandelion) z dodatno elektroniko, ki aparat pretentajo, da potrdi fokus. Sedaj, koliko so uporabni takšni objektivi zaradi majhnih kukal, pa je stvar posameznika. Jaz sem na Olympusu E330 dobival dobre rezultate. Na novih z LV in vrtljivim zaslončkom (E3, E30 E620), pa zna biti zadeva sploh uporabna.

LP
 0   

iztok @izo 19. Mar 2009, 14:45

ja, olye tudi dost nucajo, samo kot praviš, okular ipd (ja pa to z pojavom liveviewa ipd malo lažje, mogoče je zato oly tudi to prvi ponudil, ker je bolj majhen okular ipd). je pa najbrž fajn 2x crop, če recimo dobiš 600mm ekvivalent z 300mm objektivom. najbrž znajo bit kr fouš tisti z ff, hehe.
za manualne širikokotnike je pa glih kontra, so jih pa ravno ff uporabniki veseli, recimo. nikdar prav biggrin
p.s. sicer za adaptirat ja, vedar dajensko ponudba je malo drugačna, kolk sem zasledil, nsaploh pri zalogah ipd, ponavadi za canona prj dobiš.
bo se pa počasi to začelo spreminjat, zdej je še panasonic vstopil v bolj pro video ipd, kjer bodo najbrž z velikim veseljem ponucali kakšno staro fd optiko ipd, ki seveda prek adapterja dela na 4/3 zadevah. v glavnem, hočem rečt, da se bo tudi industtrija adapterjev malo začela premikat, verjetno, ker navdušenje raste. to so včasih le redki nucali, imam občutek, pa nasploh ni bilo toiko dslr robe kot danes, verjetno.
 0   

Žiga @zcetrt 19. Mar 2009, 14:48

Evo... Na hitro. Objektiv je MIR 37mm 2.8

Če mi kdo zna povedat, kaj pomenijo oznake zaslonke, mu bom hvaležen. Pri 16 je namreč zaslohnka najbolj odprta, pri 2.8 pa zaprta. Zakaj, nimam pojma. Tak, kot je na fotografiji, je torej popolnoma odprta.

Na fotkah je objektiv z namežščenim konverterjem.

Fotka zaslonka odprta:


Fotka zaslonka priprta (ne vem, na koliko smile):


Fotografiji objektiva:

 0   

Andrej @fotokaj 19. Mar 2009, 14:48

Če koga resneje zanimajo manualci starejših izdelav in raznoraznih proizvajalcev oz. znamk (Porst, Weltblick, Vivitar, Quantaray, Spiratone, Komine, Kiron, Tomioka, Soligor ...), vam predlagam, da po spletu iščete objektive, ki majo univerzalni oz "preset" T bajonet, na katerega lahko navijete adapter za praktično katerikoli fotoaparat kateregakoli proizvajalca - ker ima fokalno razdaljo 55mm, ne bo nobenih problemov z ostrenjem na neskončnost.

T bajonet:
http://en.wikipedia.org/wiki/T-mount

Evo; Soligor 85/1.5 praktično zastonj; blendo na Fotomehaniki popravijo za par eur:
http://cgi.ebay.com/VINTAGE-SOLIGOR-85mm-f1-5-T-MOUNT-CAMERA-LENS-NIKON_W0QQitemZ330313078499QQcmdZViewItemQQptZCamera_Lenses?hash=item330313078499&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1234|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318|301%3A0|293%3A1|294%3A50


Spiratone 7/5.6 fisheye:
http://cgi.ebay.com/SPIRATONE-OLYMPUS-OM-T-MOUNT-7MM-F5-6-FISHEYE-LENS_W0QQitemZ370174339688QQcmdZViewItemQQptZCamera_Lenses?hash=item370174339688&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1234|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318|301%3A0|293%3A1|294%3A50

Mosler 35/2.8:
http://cgi.ebay.com/Mosler-35mm-camera-lens-w-T-mount-f2-8_W0QQitemZ300292398899QQcmdZViewItemQQptZCamera_Lenses?_trksid=p3286.m20.l1116

Zanimivi in nadvse uporabni objektivi za res male pare ...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati