0   

MILKO LINEC @SEPIA 1. Mar 2009, 18:54

Poizkusil sem snemati z IR filtrom 850nm na paratu Nikon d60. Pogoji: sončno, sonce po kotom cca 45° na objekt snemanja. Pred snemanjem sem nastavil WB, aparat na stativ, zaslonko odprl na 5,3 (maksimalno), čas 20 sek, preklopil na M in izostril posnetek, namestil IR filter (pazil da nisem premaknil obročka metraže) na iskalo namestil masko za zatemnitev in eksponiral.
Rezultat: porpurno siva slika. Problem: mehka - neostra slika. Zanima me kje je napaka? Ali je mogoče da bi bilo potrebno metražni obroček kaj zamaknit? Včasih so bile na objektivu gravirane rdeče pikice na katere si moral nastaviti najprej ostrino, nato pa na tisto pikico da je bil posnetek oster. Je morda napaka v tem? So pa vse slike enako "neostre". Sem začetnik in bom vsakega nasveta zelo vesel.
 0   

Miha @cedo 1. Mar 2009, 19:25

Večina IR odziva pri digitalnih aparatih je na rdečem kanalu, zato taki rezultati. Če hočeš IR efekt rabiš najprej IR film (ne DSLR) grin
 0   

Bostjan @Archie 1. Mar 2009, 19:35

D60 ima isti senzor kot D200. Bjorn Rorslett piše:

Citiram:
You should not do IR with the D200. Simple message, simple remedy: Just don't do it. The camera isn't up to the task. There are so much more satisfying approaches to digital IR than those available with D200. On the other hand, the low sensitivity to IR implies you get less problems with skin tones, which are unduly susceptible to excessive IR. So one man's loss is another man's gain.


IR blocking filter v kameri je tako močen, da poštenega rezultata ne more biti. D70 je precej bolj prijazna kamera, ko gre za IR.
 0   

iztok @izo 1. Mar 2009, 19:58

zdej ne vem, kolk je to resen test, ampak na hitro lahko kamero stestiraš, kolk "pobere" ir z navadnim tv daljincem, medetem ko slikaš oddajno ir diodo, pri čemer prttiskaš kakšno tipko. če fotič kolkr tolk pobere it spekter, bi se moralo videt, kot da dioda sveti..
sicer pa, itak da je v osnovi rezultat kombinacije digi kamere in ir filtra rdečkasta slika, pač z obdelavo dobiš navdno čb različico, če si prav predstavljam vse skupaj.
 0   

Bostjan @Archie 1. Mar 2009, 20:03

Pomaga:

http://www.wrotniak.net/photo/infrared/
 0   

iztok @izo 1. Mar 2009, 20:07

no, ravno ta link sem hotel dat tudi sam..


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati