0   

Vid @Vintagefan 13. Mar 2009, 17:00

Ima kdo zenit ttl, če ga ima, ali lahko pove, kako se nastavi svetlobo(naciljaš tisto notranjo žičko na sredino ali kaj, oz. š čim?), saj imam drugače zenita e in em, pri katerih je svetlomer drugačen
 0   

Aleš @lial 13. Mar 2009, 17:27

Verjetno veš, da je svetlomer na Zenitu le zato, da ti da podatke, ne pa tudi da karkoli spremeni pri samem proženju posnetka.
Torej ga lahko uporabiš na enak način, kakor klasičen svetlomer - nameriš proti delu, kjer te zanima količina svetlobe, poravnaš 'oko' z nitko in odčitaš vrednosti na koleščkih.

To pa je najvažnejše: NI NUJNO, da svetlomer po toliko letih še deluje pravilno, elementi, ki odčitajo svetlobo se namreč z leti 'izrabijo' (utrudijo), če jih kaj uporabljaš, ali ne.
 0   

Vid @Vintagefan 13. Mar 2009, 17:59

s čim naravnam... ttl namreč nima istega načina kot prejšnji, na katere sem navajen(e,em), pri katerih ko naciljaš krogec na iglo, samo odčitaš kombinacijoi in po njej nastaviš...? svetlomer sem preveril, deluje pravilno(igla se pravilno odklanja), samo nevem, kako jo naravnaš, saj ne reagira občutno na karkoli..
 0   

Vid @Vintagefan 13. Mar 2009, 18:06

pri em npr. sta dva vrtljiva koleščka, eden za obč. filma, eden pa za ''nastavljanje svetlobe''. tukaj je samo eden, zato me to malo mede! Sicer res, da ima model ttl tll, ampak vseeno..?
 0   

Aleš @lial 13. Mar 2009, 18:32

Ups, sem spregledal (spet) tisto TTL... tega pa ne poznam, čeprav sem nekje bral, da ima potem indikator še v okularju...morda. shy
 0   

Vid @Vintagefan 13. Mar 2009, 18:34

saj, v okularju je taka igla, naciljaš, sam nikjer ni za nastavit občutljivosti filma, kar me mal mede...
 0   

Miha @cedo 13. Mar 2009, 19:32

Pri Zenitu TTL občutljivost filma nastaviš s koleščkom pri gumbu za previjanje filma. Z vrtenjem zaslonke in gumba za nastavljanje časa premikaš iglo v okularju. Ko je igla na O je OK, če je na + zapiraš zaslonko / skrajšaš čas, če je na - narediš obratno.

Simp ko pasulj.

http://www.zenitcamera.com/mans/zenit-ttl/zenit-ttl-eng.html
 0   

Miha @cedo 13. Mar 2009, 20:00

BTW, v linku, ki sem ti ga pripopal piše, da tvoj zenit uporablja živosrebrne baterije, ki so že 10 let prepovedane (mallory px-13). Gre za 1.35V baterije. Če vstaviš standardno LR44 / SR44, (1,5V) bo svetlomer kazal napačne vrednosti. Obstajajo rešitve kot so Wein Cell MRB625 (cca 10 Eur 1 baterija) in adapter: http://mikebutkus.com/chinon/batt-adapt-us.pdf , ki ga imam za Leicaflex in stane 15 Eur s poštnino. Tretja možnost, ki je najcenejša, pa so baterije za slušni aparat, ampak preveri, če pašejo v zenita ker so nekoliko manjše velikosti.
 0   

Vid @Vintagefan 14. Mar 2009, 09:13

baterijo menjal nekaj časa nazaj http://www.ukoptics.co.uk/energizer-epx625g-alkaline-button-cell-p-1056.html . Naj bi bila primerna, samo vseeno se sprašujem, saj svetlomer ne reagira pretirano na spremembe zaslonke, reagira pa na spremembo obč. filma. Bi se zaslonka, če nastavim na Manual, in jo zaprem, mogla videt v objektivu, pri prejšnjih 2h modelih se vidi jasno, pri tem pa ne?
 0   

Vid @Vintagefan 14. Mar 2009, 09:20

mogoče je fora, da ne dela zaslonka, saj na spremembo zaslonke ne reagira...
ps: hvala za link-manual
 0   

Miha @cedo 14. Mar 2009, 14:53

Kar se tiče zaslonke, se le-ta zapre na nastvljeno vrednost v trenutku ekspozicije. Zapri zaslonko na f16, poglej v objektiv in sproži. Če se zaslonka takrat za trenutek zapre, je vse OK.

Pri starih zenitih, si imel verjetno objektiv s t.i. preset zaslonko; ta ostane zaprta na vrednosti, ki jo nastaviš (gre za starejše objektive). V navodilih tudi piše (odvisno od tvojega objektiva), da lahko na objektivu nastaviš A oz. M. V prevem primeru je zaslonka ves čas (razen v trenutku proženja) odptra, v drugem pa se zvezno zapira in ostane zaprta tako kot nastavišvrednost (preset način).

V praksi uporabljaj način A, saj bo iskalo ves čas optimalno svetlo (zaprta zaslonka iskalo potemni)

Kar pa se tiče baterije, pa ta, ki si jo kupil, ni prava. Gre za enako velikost kot pri starih živosrebrnih 625px, px13,..., vendar je 1,5V. Za zenita rabiš 1.35V, če hočeš prave vrednosti. (trgovci zavajajo ali pa ne vedo).

In nazadnje, svetlomer v tvojem Zenitu ni najbolj sofisticirane "sorte", zato je odzivnost slabša. Verjetno se pa igla očitno premakne, če pomeriš skozi okno ali na kako luč v stanovanju. Tudi občutljivost je slabša kot pri modernih aparatih, zato je zvečer praktično neuporaben.
 0   

Miha @cedo 14. Mar 2009, 15:01

Še to, ko meriš svetlobo, moraš pritisniti na sprožilec - nekako do polovice - in med tem vrteti zaslonko tako, da se igla poravna na 0.

Upam, da bo zdaj šlo.
 0   

Vid @Vintagefan 14. Mar 2009, 17:45

objektiv(zaslonka) biu pokvarjen, morm zamenjat pa probat..


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati