0   

sebastijan @smotko 3. Apr 2009, 19:31

Pred dnevi sem dobil TONER SMEĐI FT1 v prahu. Stara zadeva od EFKE . Morda kdo pozna in ve zakaj se je ta toner uporabljal? Hvala vsem
 0   

Miha @cedo 3. Apr 2009, 21:13

Toner se uporablja za spreminjanje (nekateri bi rekli izboljšanje) tona čb fotografije (tudi za ojačanje negativov). FT1 ne poznam, je pa rjav toner primeren za portrete in podobno. Sicer tonerji najbolje primejo na kloro-bromidne in jodove papirje, tj. tople papirje (agfa portiga, fomatone,...), manj na hladne bromidne pairje (ilford multigrade).

Poznamo indirektno in direktno toniranje (preveč za pisat), tvoj toner paše med slednje. Običajno se zelo redčijo z vodo, spadajo pa tonerji med najbolj strupene fotografske kemikalije (v osnovi so žveplene, bakrene, selenove, vanadijeve, uranove - you name it - soli) zato previdno z njimi!

Druga lastnost pa je, da pripomorejo k daljši življenski dobi fotografije.
 0   

sebastijan @smotko 3. Apr 2009, 21:23

Hvala za odgovor, meša pa se verjetno z litrom vode in vsaka vrečka posebej lepo po vrsti od 1 do 4
 0   

Miha @cedo 3. Apr 2009, 21:52

Pojma nimam kako se meša. A ne piše na embalaži?

Upam, da poznaš postopek toniranja. Sliko razviješ fiksiraš in dobro (!) izpereš, RC papirje 5 min, FB 45min pod tekočo vodo. Najbolje, da uporabiš še kak odstranjevalec fiksirja, npr. tetenal lavaquick. Če boš premalo izpral, bodo slike po toniranju lisaste.
Toniraš po občutku, ko si z učinkom zadovoljen, sliko vzameš ven in ponovno dobro izpreš. Toniraj v dobro prezračevanem prostoru ali kje zunaj.
 0   

sebastijan @smotko 4. Apr 2009, 09:44

hvala, to bom prvič počel in ni priloženih navodil, le ovojnice v katerih je prašek so označene od 1-4. Če bom zadovoljen s končnim izdelkom, si bom nabavil tekoče tonerje.


Hvala še enkrat in LP


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati