0   

marko @m_cej 5. Maj 2009, 23:06

naslov teme sem dal tak, ker niti ne vem kako se prav imenuje moj problem!
namreč: imam canon sx110 in o fotografiji ne vem veliko! zanima me zakaj včasih (sploh ko slikam z flešom in če zoomiram) traja ko stisnem za slikanje in traja 3-4 sekunde da lahko spet slikam! ekran je črn in utripa lučka oranžno! če slikam brez zooma je premor zelo hiter! je to pri fotografiji običajno ali??...

zanima me tudi če lahko kdo pove po domače kaj je vrednnost zaslonke in hitrost zaklopa???

hvala za odgovore!!!
 0   

Peter Atanackov @Geo 5. Maj 2009, 23:30

Pri večji goriščnih je vrednost zaslonke manjša in tudi efektivna osvetljenost objekta je manjša, zato mora flash udarit z polno močjo in zato tudi traja dlje, da se kondenzator od flasha napolne. Špekuliram, nisem ziher.
 0   

Žiga @zcetrt 6. Maj 2009, 07:55

Flash se polni, zato moraš čakat.

Vrednost zaslonke pove velkost odprtine diafragme v objektivu, ki prepušča svetlobo, hitrost zaklopa pa je čas odprtosti zavese, ki prepušča svetlobo na samo tipalo.
 0   

Marko @alessy 6. Maj 2009, 08:24

m_cej je napisal/a:
zanima me zakaj včasih (sploh ko slikam z flešom in če zoomiram) traja ko stisnem za slikanje in traja 3-4 sekunde da lahko spet slikam! ekran je črn in utripa lučka oranžno!


To je zato, da se zaveš da imaš kompaktni fotoaparat.

To je bil eden mojih glavnih razlogov, da sem prešel na dslr fotoaparate.

Še posebej me je razjezilo, ko sem hotel slikati enkrat eno birmo in sem prišel lepo do botre in birmanke in sem hotel slikati v cerkvi en lep portret čisto od blizu. BIl je tisti pravi moment. Seveda sem na hitro prižgal fotoaparat in ga prislonil k obrazu in hotel slikat prisrčen nasmeh in pogled birmanke in botre. Ampak kaj je fotoaparat počel. Polnil je flash. In predno je napolnil flash je birmanka že pogledala stran, botra pa je izgubila tist nasmeh na obrazu in me kasneje okarala zakaj tako dolgo čakam predno slikam.
Kar kuhal sem od jeze. Takoj naslednji dan sem dal fotoaparat v male oglase in ga tudi prodal, tako močno me je razjezil.
Takrat sem izgubil tudi veselje do fotografije kar za leto dni in si potem z dolgim in premišljenim premorom nabavil prvi dslr.
Pa zaenkrat lahko rečem da mi ni žal da sem se znebil kompakta. Po drugi strani je pa škoda denarja, ker je dslr le drag šport in ko enkrat not padeš, ni več izhoda. Se mi zdi da je za hoby fotografijo potrebno le preveč denarja, ampak zaenkrat žal ne gre drugače.
 0   

Jure @Jure_V 13. Maj 2009, 18:32

Si bom kar sposodil temo.

torej sprašujem se kako si naj jaz predstavljam povečavo objektiva Sigma objektiv APO 120-400mm F/4,5-5,6 DG OS HSM. imam pa D60 tako da je še 1,6 crop faktor če se ne motim.

lp!! biggrin
 0   

Miha @cedo 13. Maj 2009, 19:39

Povečajo lupe in ne teleobjektivi!!!!

S teleoobjektivom le zmanjšamo vidni / zorni kot pogleda na objekt!

Omenjena Sigma ima pri najdaljši goriščnici vidni kot cca 6 stopinj, z upoštevanjem nikonovega crop faktorja (1,5X), dobimo vidni kot 4 stopinje.

Pomagaj si s pravokotnim trikotnikom in osnovnošolsko matematiko: polovica 4-stopinjskega kot sta 2 stopinji.

Z uporabo fukcije tangens lahko po mili volji izračunavaš koliko mora biti objekt oddaljen ali pa velik, da bo pri določeni oddaljenosti pokril vidno polje iskala kamere (tg alfa = priležna kateta / nasprotna kateta; pri čemer je priležna kateta oddaljenost objekta, nasprotna pa polovica valikosti objekta).

Če bodo končni produkt metrske povečave, bo objekt lahko celo večji kot je bil v naravi biggrin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati