0   

Miha @cedo 14. Maj 2009, 12:58

Eno vprašanje za vse EOS uporabnike.

Pred mnogimi leti sem se igral z nekim starim EOS-om (mislim, da EOS 620), ki je imel možnost avtomatske določitve DOF-a v programski in časovni avtomatiki.

Stvar je izgledala takole: v prvem koraku si izostril na najbližjo točko, ki si jo še hotel imeti ostro, potem malo prekadriral in izostril na najbolj oddaljeno točko, ki si jo še želel imeti ostro, (kamera je vsakokrat zapiskala, kot znak da je podatke zabeležila), v tretjem koraku pa si ponovno rahlo prekadriral in stisnil prožilec do konca. Takrat je objektiv preostril na optimalno razdaljo (verjetno na 1/3 oddaljenosti med skrajnima izbranima točkama) in zaprl na optimalno zaslonko. Rezultat je bila ostrina na točno izbranem DOF-u.

Vse skupaj je bilo v praksi hitreje, kot se bere tule...

Pa me zanima ali ta meni osebno super uporabna funkcija pri novih digitalnih Canonih še obstaja?
 0   

Jernej @Horse 14. Maj 2009, 13:35

Če se ne motim ima "spodnja polovica" modelov A-DEP funkcijo... V praksi tega nikoli nisem uporabljal, tako da težko rečem, naj bi pa počela ravno to.
 0   

Miha @cedo 14. Maj 2009, 14:01

Na prvi pogled deluje, kot neka funkcija za "zelence", ampak novi AF objektivi imajo vsi povrsti zelo šlampaste DOF skale, ali jih pa sploh nimajo. Meni se je zdela zadeva prav imenitna shy

Je pa res, da je na krop kamerah globinske ostrine skoraj zmeraj preveč, bi si pa želel kaj takega na 5-ki. (EOS 620 je bil pač full frame aparat biggrin )
 0   

Jernej @Horse 14. Maj 2009, 14:06

Se strinjam... Na 5-ki se nemalokrat zgodi, da ti DOF-a zmanjkuje, če hočeš ohranit kulturne čase... smile

5-ka te funkcije nima, oz. je vsaj jaz še nisem našel...
 0   

Miha @cedo 14. Maj 2009, 17:17

Ok, sem nekaj časa googlal in tu je odgovor (samemu sebi, a ga zaupam vsem):

- prvi Canon s funkcijo imenovano DOF-AE je bil EOS 650 (ne 620);

- kaneje so funkcijo poenostavili in jo preimenovali v A-DEP (ima jo tudi 40d, za 50-ko ne vem). Deluje drugače, in sicer kamera vklopi vse AF-točke v iskalu, pomeri razdaljo naenkrat in poskrbi za tako zaslonko, da bo ve ostro (primerno za fotografiranje večje skupine ljudi, da bodo ostre vse glave. Za kaj drugega ne);

- EOS 1D in 1Ds (ne pa kasnejši "marki") imajo pravo DOF-AE fukcijo, ki so jo enostavno preimenovali v DOF in deluje na principu opisanem v mojem prvem postu.

Se mora Nikonaš kar namatrat, da kaj izve od Canonašev... biggrin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati