0   

BubikolRamios @BubikolRamios 1. Jun 2009, 09:15

rabil bi kakšen software, ki:
1. čez sliko, tam kot hočem, nariše ravnilo z enotami (cm, mm), po možnosti tudi pod kotom, se pravi označiš point1, point2, poveš kolk je razdalja, in nariše.
2. omogoča različne barve ravnila

Cilj , prikazat recimo kakega pajka, in zraven info koliko je pajek velik v naravi.

če je že kdo na kaj takega naletel ?
 0   

Aleš @lial 1. Jun 2009, 09:27

To naredi večina (morda celo vsi) vektorskih programov, Corel, Autocad, Inventor itd...
Bolj je vprašanje, kako bo program 'vedel' za velikost fotke, kjer brez tvoje pomoči ne bo šlo.
Zato je lažje narisat črto in zraven dopisat mero. Lahko pa si narediš še fotko ravnila in ga po potrebi dodaš/prilagodiš sliki.
 0   

Bostjan @Archie 1. Jun 2009, 09:39

Če je cilj prikazat velikost v naravi se naredi še ena fotka z merskim trakom ali predmetom standardne velikosti. Če tega ni pri roki pa pride prav vse.. od kemika, pa do škatle cigaret. Z "merilčkom" na fotki ni nikoli dvoma o dejanski velikosti.
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 1. Jun 2009, 09:48

Zdej, jaz ne bi kvaril orignal fotke z ravnilom, skatlicami, ...ker nemara pa tako rata da ne bo nikoli več, pa tudi denimo pajek bi pobegnil, aparat bi mi narobe svetlobo izmeril, če bi bilo ravnilo belo vse ostalo pa ne, ravnilo ne bi bilo v pravem kontrastu z ostalo fotko, ...


malo sem surfal, zgleda da bom moral sam naprogramirat če bom hotel imet mad
 0   

Bostjan @Archie 1. Jun 2009, 10:10

Hja, kako pa veš potem koliko je bil pajek v resnici velik. Mislim, da je precej večja verjetnost, da pobegne med uradnim merjenjem, kot med fotkanjem z merskim lističem.

A je problem naredit dva posnetka, tako da ni nič pokvarjeno Mersko skalo (listič...) se da dobit ali naredit tudi v sivi barvi + obstaja kompenzacija ali manuelna ekspozicija. Fotke pa ne pokvariš nič več ali manj, kot z naknadnim "malanjem" skale. V vsakem primeru pa kasneje narejena skala ni tako verodostojna kot fotografirana. Pri posnetku, kjer želiš pokazat velikost objekta, verjetno ne gre ravno za kako "umetniško" fotko. Tako delajo biologi, arheologi, forenziki...
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 1. Jun 2009, 10:27

pri makru imaš stojalo, in timer delay škljoc, da sploh kaj rata. Zdaj pa si predstavljaj da imaš enega žužka nekje v špargljevi veji, in zraven tlačiš še ravnilo ....no go.
 0   

urosm @urosm 1. Jun 2009, 10:47

Pa še plajbo obesiš, da boš pol ziher kje je blo gor in kje dol cool laugh
 0   

Aleš @lial 1. Jun 2009, 10:51

Hm.

In kako potem veš, koliko je resnično velik, ta žužek?
- na osnovi velikosti vrste - ne gre, ker je lahko večji/manjši primerek
- na osnovi ocene med fotkanjem - bi moral imeti pa res dober 'augenmas'
- na osnovi preračunavanja goriščnice - bi moral vedeti natančno oddaljenost od posnetka (to bi morda še šlo)

In ko recimo na nek način veš, kolikšen je žužek, zakaj je potem problem narisat črto in nanjo napisat številke?
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 1. Jun 2009, 11:31

Uhh ste trmasti laugh Zakaj rabm, in zakaj se mi zdi uporabno je zdej čist irelevantno. Zgoraj piše da rabim tak pa tak program, če ga je že kdo kje videl, Kako si bom potem organiziral je pa moja stvar.
Lahko pa si kdo, ki ma makro, tak da ga žužku približaš na 5 cm, gre probat teorije s tlačenjem fizičniega ravnila tja vmes, ki ste jih navedli, pa poročajte thumbsup
 0   

Aleš @lial 1. Jun 2009, 13:26

Si pa prijazen!

Poskušam ti pomagati, ti pa vse ostalo...

Je pa bilo zadnjič, če te to potolaži...
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 1. Jun 2009, 13:44

Drgač teli smeškoti na koncu stavkov naj bi nekaj pomenili, a ne,hočem rečt, da mi samo vse drugo razlagate samo ne tisto kar sprašujem.
Pa brez zamere.
 0   

iztok @izo 1. Jun 2009, 14:15

so ti lepo povedali, za dejansko izmero primerka, ga boš moral na kakšno skalo vržt po fotkanju, če ne že vmes, ali pa imet nekaj za primerjavo.
lahko pa recimo potem ko žival pobegne ipd, izmeriš list ali vejo, na ktero je bilo dotična žival prej in tako potem oceniš velikost na sliki, če ti je tak problem en kartonček s skalo sprintat, pa s sabo vzet.
za programirnja pa tudi ne razumem, zakaj bi toplo vodo izumljam, če že imaš že softwer (razni cad porgrami, corel, illustrator itd itd, vsi ti imajo možnost kotiranja, obračanja in ne vem česa vse, nenazadnje je tukaj tudi sketchup ipd, da ne bomo samo pljačjive zadeve omenjali nonstop).

če pa sem kaj narobe razumel, pa povej, ker očitno se ne razumemo najbolj..
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 1. Jun 2009, 14:27

ja no saj sem že zgoraj povedal, nepredstavljivo mi je neke listke zraven objekta tlačit, pri čemer bo objekt 100 % pobegnil , če ba že ne bo, bo 100 % fotka navadna šlamparija, s pomečkanim, preosvetljenim ... listkom, žužkom zadaj za listkom, zmigano sliko,in take stvari.

Jasno, za oceno že en ravnilček s sabo !

Pač bi rabil en simpel prog za to kar je napisano v prvem postu, ne cel autocad, ki tega za povrh še verjetno nima.

Bom pogledal kaj je sketchup.
 0   

iztok @izo 1. Jun 2009, 14:48

mogoče (google) sketchup ni bil najboljši predlog, saj gre bolj za 3d/2d tehnično risanje, lahko pa uvoziš fotke notr in kotiraš ipd. vendr bo verjetno boljš v kakšnem programu za 2d grafiko nardit, kkot je corel ipd.
free varianta kak corela ipd je recimo inkscape, rajš s tem probaj
http://www.inkscape.org/
tu je pa lista vseh večjih programčkov az grafiko free in plačljivih
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vector_graphics_editors
 0   

urosm @urosm 1. Jun 2009, 17:12

Čaki mal, zdej je men jasno, kaj bi on rad:

čudežni program, ki bi brez kakršnekoli reference ali kakršnihkoli podatkov znal zračunat. kolk je objekt na sliki velik.

Tako kot je že nekdo rekel, tudi če recimo iz exif-a vse podatke o leči dobiš, še zmeraj rabiš natančno razdaljo do objekta vedet (po možnosti več točk), da lahko karkoli zračunaš.

Brez tega pa - negaga takega. Brez nič ni nič. Vsaj po moji kmečki pameti ne.

Drugo pa je zdej če govorimo o umetni inteligenci. To pa bi znalo obrodit sadove. EI Niš razvija neki tazga, se mi zdi laugh

Pa še eksplicitno @BubikolRamios:
ja, smeškoti in ostali frisi v postih nekaj pomenijo in se berejo skupaj z besedilom. Ljudje ti skušajo pomagat, ti pa se niti ne potrudiš, da bi točno opisal kaj te muči. Pol pa narod nadiraš pa naganjaš nej neki sami sprobajo pa tebi poročajo ...
Ka ti gre kej na kislo al kaj? Namerno brez smeškota.
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 4. Jun 2009, 06:54

Jezus! urosm, bistvena razlika med mano in tabo je da imam jaz v profilu pravo sliko in da se da iz mojega maila, ki je public, da razbrat moj pravi ime in priimek.

Pri tebi kaj takega ni, to pa pove vse.
 0   

Klemen Blokar @kleb 4. Jun 2009, 07:57

Jaz sicer pojma nimam, če je zadevo mogoče uporabiti za tvoje potrebe, ker je nisem nikoli uporabil, jo je pa google ven vrgel...

http://istarlome.deviantart.com/art/gimp-ruler-brushes-57535407

stvar je dodatek za GIMP.
 0   

BubikolRamios @BubikolRamios 4. Jun 2009, 09:50

Ja tole je kar kul, postaviš ga nad sliko, in ga s smernimi tipkami skrćiš oz stegneš, po potrebi, dinamično, medtem ko gledaš od kam do kam bo narisan (kar je glavna poanta tele teme). Nima gor enot (cm, mm, ..), in so fiksne, npr od 0 do 4, kar je tudi po svoje logično. Za npr. 0-10 bi moral narest svoj dodatek. Pa malo se 'spaca' če ga preveč raztegneš.

Če ga hoćeš rotirat, je pa že malo več zoprnije, moraš ga dat na nov layer in potem rotirat layer.

Upam da se da te .gbr datoteke editirat, če bo uspelo, bom dal semle en primer

Tolk po 5 minutah uporabe Gimpa.
 0   

iztok @izo 4. Jun 2009, 10:05

tole je brush, se pravi, da ti po fotki po črti riše namesto metuljčkov, travic ipd razna ravnila.
sej ok, samo ne ti pa kotira tole ipd, sem mislil, da je v tem point. kar bi ti rabil, je dejasnko zrisat ravnilo z skalo in da recimo lahko glede na dolžino premikaš glavo ravnilo (recimo kot šubler). to bo verjetno moral zrisat v vektorskem programu in smo sept pri tistem, ka sem ti že predlagal. mogoče se tudi dobi kakšen clipart kje (iso kakor brush, le da gre za vektorsko obliko, ki jo lahko spreminjaš). cliparte se v določemnimeri da dobit zatonj na netu, ta boljši so pa ponavadi za plačat. tudi razne stock agencije jih ponujajo, recimo.
http://www.shutterstock.com/pic-7653268.html
http://www.shutterstock.com/pic-28237471.html


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati