0   

Damir @OCCULT 8. Jun 2009, 23:46

Pozdravljeni.

Bom postavil eno smešno uprašanje za vas majstre,ki sevda to obvladate!

Vem in sem slišal,da je v RAW posnetku boljša slika ali,da se jo ,da boljše obdelavati?

Sedaj me zanima kakšne prednosti ima ta RAW,ali naj slikam v RAW ali v JPG kakovosti.
Kje se lepše obdeluje kontrsat, svetlobo, itd.....ali je veliko opazna razlika med tema dvema kakovostima za obdelavanje.
Slik pa ne mislim povečevati ampak samo kaj popraviti itd....
Ali se splača slikati v RAW?

Prosim ,če mi gdo malo razloži to stvarco:) in kateri program je boljši za obdelavanje RAW slik,kak začetniški ,če obstaja,da bi malo to stvar izprobal.


Hvala vnaprej.

Lp
 0   

Dejan Bogdanov @Dead_Kennedy 9. Jun 2009, 07:42

Najprej program za RAW: Lightroom je zakon!

Kar se razlike tiče, pa poenostavljeno: RAW format ti pri postprocesiranju omogoča večjo svobodo (natančno nastavljanje beline, popravljanje osvetlitev, kontrastov, saturacije, barvne palete, itn.). Slaba stran je pa to, da imaš v RAW večje zapise datotek (zavzame več prostora na kartici), vzame ti tudi veliko časa za postobdelavo. Če fotkam na veliko, ponavadi uporabljam JPG; težki pogoji fotografiranja, pomembne zadeve, ... pa RAW.

Še en link na to temo: http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/why_use_raw.html. Pa še sam malo pogooglaj.
 0   

Aleš @lial 9. Jun 2009, 08:50

Verjetno je res Lightroom zakon, zame pa je predrag.

Zato predlagam najprej malo učenja kar v Picasi, ki omogoča precej opcij pri konverziji iz RAW_a v jpg in je - zastonj.
Drug tak program, kjer sploh ni treba segati v denarnico (ali pa krasti) pa je UFraw, del odprtokodnega GIMP-a. Ta je že precej napreden, nekatere njegove funkcije pa so tudi na nivoju plačljivih programov.

Ne nazadnje večinoma pri nakupu proizvajalci priložijo tudi program za konvertiranje, v nekaterih primerih čisto soliden.
 0   

iztok @izo 9. Jun 2009, 10:46

raw je format, v katerem se shrani direkten zapis iz senzorja, brez obdelovanja barv, ostrenja ipd. ker lahko potem obdelavo opraviš na računalniku po svojih željah, je možno dobit malo večji dinamični razpon, ostrino ipd kot direkt jpeg zapis slike iz fotiča. predvsem pa je raw fajn za uravnovešanje beline in pa osvetljevanje, kjer so izgube manj dramtične kot pri jpeg obdelavi.
raw konverterjev je ogromno, katera je najboljši je lahko debate v nedogled. vsak proizvajalec ponavadi ponuja svojega in zakaj ne bii tistega ponucal, če je zraven in če je zastonj.
pri canonu je tako (in to ni samo moje mnenje), da je recimo za "točnost" barv in ostrine njihov dpp zelo dobra, če ne najboljša izbira. dobro, glede vseh ostalih funkcij so programi kot lightrooom, c1, bibble itd bolj dodelani, vendar niso zastonj, seveda, pa vprašanje, kolk vsak res rabi vse tiste funkcije.
moj postopek je tak, da osnovno obdelavo opravim v dpp (da je fotka pravilno barvno uraovnotežena (wb), osvetljena (levelsi) in deloma tudi ostrena (sharpness) in odpravljen šum), vse ostalo igračkanje, če je seveda potrebno pa potem opravim v drugih programih.
aja, glede dr.a ipd, sem prej pozabil omenit, da le iz raw formata lahko dobiš 16-bitno sliko ven (recimo tif zapis), jpeg ima 8-bitno "širino". za večino verjetno nepomembno, za kakšen tisk ipd pa skoraj nuja.
 0   

Damir @OCCULT 9. Jun 2009, 16:44

Hvala vam za razlago.
Sedaj me še zanima če obdelam RAW sliko in ji dam v jpg ali kaj izgubi slika ali ostane ista v jpg .
IZO.........kak program mi priporočaš za raw nebi ka preveč čaral samo osnovne popravke,če so že boljši,da izprobam.

Imam tudi priložen CD zdraven aparata Nikon D60 ali je tam ta program za te obdelave ali lahko uporabljam druge programe.

Hvala vnaprej.

Lp
 0   

iztok @izo 9. Jun 2009, 16:56

hja, za nikon tolk ne poznam, venda ima svoj program za to,m če prav vem in najbrž je tudi na cd-ju., ki ga omenjaš. če ne pa ga ziher kje na nikonovi strani lahko verjetno dol stakneš. skoraj ziher ima vsaj te osnovne zadeve za štimat.
od ostalih recimo zastonj programov pa so na voljo še:
-recimo picasso, ki jo je lial omenil (to bo mogoče za začetnika fajn, vendar je sam ne uporabljam), http://picasa.google.si/ potem
-raw therapee, ki je že bolj dodelana zadeva http://www.rawtherapee.com/
-pa kakšen raw shooter essentials, ki se ga še da dobit po netu (ga ja adobe kupil in ni več uradno dobljiv), vendar vprašanje, če verjetno ne podpira novejše dslr-je, kto npr d60 ipd.

pa verjetno še kak, ti bo kakšen nikonaš bolj vedel povedat, pa malo poglej pod temo mali zastonjski programčki al kaj je že, je najbrž kaj več tam omenjeno.
 0   

iztok @izo 9. Jun 2009, 17:03

tole sem mislu prej, se kr najde
https://www.slo-foto.net/ftopic-11367-days0-orderasc-0.html
 0   

Dejan Bogdanov @Dead_Kennedy 9. Jun 2009, 17:12

Za Nikona je original program Capture NX (v.2), ki pa, mislim da, ni priložen. Jaz ga pri D300 nisem dobil (kupil v tujini). Če se ne motim si z neta lahko potegneš 30-dnevno trial različico, pa preizkusi.
 0   

j @sikoj 9. Jun 2009, 17:21

Za raw je Lightroom zakon, sam imam le velike probleme z toni kože, ker mi vse na tako grdo oranžno povleče in je potrebno precej več časa porabit za obdelavo. Problem je, ker LR uporablja po defaultu profil od Camera Raw, tudi z ostalimi profili ni najbolje rešeno. Kar se tega tiče, je c1 veliko boljši, ampak slednji je taaaako počasen, da popizdiš, pa nekaj funkcij mu primankuje, ki jih jaz pri LR pogosto uporabljam.

Poskušaj kar z priloženim Capture NX, ki naj bi bil v redu le malce počasen, sicer pa se vsak program da dobiti tudi "tako tako", ampak se o tem veliko manj govori kot pa se prakticira med verjetno veliko večino uporabnikov tule gor, če veš kaj mislim. Ni prav, vem.
 0   

Damir @OCCULT 9. Jun 2009, 17:49

Hvala vam za razlago pa odgovore za zdaj bo probal ta Capture NX ,ki sem ga videl na CD-ju v škatl od nikona je 30 dnevna različica pa ta Lightroom ,da malo vidim kaj se bo dogajalo.

Picaso pa že imam naloženo nisem pa vedel,da lahko gledam tudi RAW.

Bom poročal kaj sem poštimal.

Še enkrat hvala vsim.

Lep pozdrav
 0   

urosm @urosm 9. Jun 2009, 19:19

Na Adobe-u imaš tudi od vseh programov polno delujoče preizkusne 30 dnevne verzije.
 0   

klemen @soled 14. Jun 2009, 09:16

ah..tasladki torent...dokler si amater ne kupuj nic...ce bos pa slikce prodajal, potem si pa le kupi kak program, samo prej jih potegni dol z neta in preiskusi kateri ti najbolj odgovarja...
ps.brez piratstva bi nas nategovali kot canon.. bigeek laugh laugh

ce te je strah reci kakemu mulcu...drgac pa gimp, picasa...zastonj in v redu, ko bos to prerasel, bos ze velik.. laugh laugh laugh


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati