0   

iztok @izo 10. Jun 2009, 12:51

a mogoče kdo pozna te zadeve? najbolj me zanima za 190 in 055 model, bo treba en stativ nabavit, tisto kar imam, ni za nikamor.
baje naj bi bila ta x serija kvazi vodotesna, pa nekaj je mace drugače s sredinskim stebričkom, plus malo bolj moderen izglead ima, če se ne motim. samo nisem pa čist ziher glede tega..
kakšniv drastičnih razlik najbrž ni med starim in novim, recimo v teži ipd?
aja, sprašujem za aluminij (pro b), karbon (bom ta izraz ponucal, da ne dlakocepim zdej), magnezij ipd mi je predrag..
 0   

Miha @cedo 10. Jun 2009, 14:10

Izo, jaz mam staro verzijo Pro 055 CB (Alu) in je res ne priporočam. Izgleda sicer masivno, a je zadeva le (pre)težka in nestabilna. Nove verzije ne poznam, a dvomim, da je bistveno boljša.

Evo napake:
- če do konca iztegneš noge, je zadeva super visoka in lahko slikaš stoje, ampak je nestabilna in noge (sploh spodnje) se zlahka malenkost uvijejo;
- tudi srednji steber se teleskopsko dvigne za dve stopnji, ampak je uporabna le ena, pa še to, če imaš izvleče samo drugi (debeljši) del nog;
- zaklepi na nogah popuščajo in ji je potrebno non-stop štelat - nerodno, če ti popustijo na terenu, saj rabiš natični ključ al pa vsaj kombinirke in šraufciger;
- tudi, če nog ne iztegneš, zadeva še zmeraj "trza" pod obremenitvijo in nikoli ne daje občutka, stabilnosti;
- glava 141RC je neprecizna, gibi zatikajoči;
- pa še kaj sem pozabil...

Jaz ga imam le še zato, da nanj parkiram mamiyo, ko je ne uporabljam. Rajši kupi kaj kupi kaj karbonskega, recimo Velboni so poceni in stabilni.
 0   

iztok @izo 10. Jun 2009, 14:16

hmm, kaj pa vem, 055 in 190 (prob model) folk kar pohvali. itak pa bom šel verjetno vse dododbra preverit v kakšno štacuno. glava pa bo najbrž kroglična zaenkrat, recimo kaj v smeri 486 ali 488 verjetno z rc2 nastavkom.
 0   

iztok @izo 10. Jun 2009, 14:20

cedo, si kaj v tej smeri prej mislil?
http://www.fotomarket.net/katalog/product.php?product_id=1469
152 cm pomeni z dvignjenim stebričkom ali ne?
http://www.velbon.co.uk/newvelbon/pages/CF640.html
 0   

Miha @cedo 10. Jun 2009, 14:24

Ja hvali, dokler ne proba karbona. grin Jaz sem ti povedal kako izgleda po 7 letih zelo zmerne uporabe. Probaj ga iztegnit do konca in se potem upri na srednji stebriček, boš videl "čunga-lunga" efekt.
Napram plastičnim stativom za 20€ je amerika, v pro ligi pa italjanska šara.
Premisli pred nakupom; stativ se splača kupit enkrat samkrat in to dobrega. S tem Manfrottom sem jaz brcnil mimo.
 0   

Miha @cedo 10. Jun 2009, 14:27

izo je napisal/a:
cedo, si kaj v tej smeri prej mislil?
http://www.fotomarket.net/katalog/product.php?product_id=1469


Točno to, sem jih gledal v štacuni in so mi delovali zelo solidno. Všeč mi je patent (na odvijanje) za izteg nog.
 0   

iztok @izo 10. Jun 2009, 14:32

hmm, zgleda kar fajn, pa več kot kilo lažji recimo, cena v akciji je tudi kr ok. bom šel malo prečekirat v štacuno tole. edino stebriček ne moreš zvrniz pod 90 stoopinj, kot recimo pri manfrottu, če prav vidim. včasih zna priti prav.
 0   

Miha @cedo 10. Jun 2009, 14:45

Ja vidim, da ima nov manfrotto možnost, da stebriček popolnoma izvlečeš in nagneš horizontalno (saj prav razumem?). Sicer nimam ideje kdaj bi bilo to uporabno. V vsakem primeru pa stativ pred nakupom poglej. Tale Sherpa je po moje za ta denar najboljši nakup. Vsekakor pa svetujem karbon, ki je lahek in rigiden, napram aluminiju, ki je težek in se uvija.
 0   

j @sikoj 10. Jun 2009, 14:58

izo, če si boš šel v štacuno ogledovati tega Velbona CF-640, napiši potem tule par besed glede vtisov, ker imam tudi jaz tega ogledanega...

Dosedaj sem imel Velbon sherpa 750r, pa mi je sedaj žal, da nisem dal takrat malo več za kaj boljšega.
 0   

iztok @izo 10. Jun 2009, 15:04

uporabno je recimo za kakšen makro ipd, sploh z liveview opcijo, da ne rabiš glavo zraven tiščat itd.. stebriček lalhko pravtako vpneš s spodnje strani in fotkaš recimo "pod" objektivom. tale opcija najbrž je res zelo redko ua ponucat, je pa najbrž tudi za koga zanimiva (kakšen makro video mi pade na misel ipd).
tega sicer jst ne bi kaj dosti nucal, vseeno pa se ne bi branil tega. je pa dejstvo, da je recimo dobro kilo lažji velbon od alu 055, že kr precej prevagne tehtnico odločitve, ker ga bi itak največ zunaj nucal.
ja, tisti bremeze na navoj so tudi meni všeč, da ne vse štrli ven ipd. edino glede samo kvalitete znamke nisem prepričan, kako je kaj. tudi slik sem nekaj gledal pred časom, pa jih nekako ne znam uvrstit po kvaliteti, pa me bega..
 0   

iztok @izo 10. Jun 2009, 15:06

sikoj je napisal/a:

Dosedaj sem imel Velbon sherpa 750r, pa mi je sedaj žal, da nisem dal takrat malo več za kaj boljšega.


kaj pa te moti pri njem, a ne pomeni višje cifra tudi večjo nosilnost? aja, najbrž ni pro serija, al kako?
 0   

Miha @cedo 10. Jun 2009, 15:18

Izo, saj so Manfrotto karbonski stativi zelo kvalitetni. Nenazadnje so pred leti kupili Gitzo-ta, ki je Rolls Royce in so se verjetno kaj naučili. Le ta 055 alu je zaradi teže in izdelave bolj nepremičnina. Slik je cenovno nekje vmes. Velbon so japonski stativi. Včasih so izdeovali le plastik-fantastik, s temi karbonskimi pa ponujajo best value. Če hočeš najboljše boš kupil Gitzota in pro glavo in bo 1000€ premalo. grin
 0   

iztok @izo 10. Jun 2009, 15:23

eh, to vem, kje je po ceni gitzo..
ja, 055 mi je malo velik/težak za ven, po višini in nosilnosti pa seveda glih prav. ne moreš pač vsega imet, hehe. tale veblon se mi zdi en fajn kompromis, je pa tudi 190 pro b še vedno v igri, mogoče, samo nanj najbrž že ne mmoreš kakšno mf kamero ali večji objektiv natikat.
 0   

j @sikoj 10. Jun 2009, 15:49

izo je napisal/a:
sikoj je napisal/a:

Dosedaj sem imel Velbon sherpa 750r, pa mi je sedaj žal, da nisem dal takrat malo več za kaj boljšega.


kaj pa te moti pri njem, a ne pomeni višje cifra tudi večjo nosilnost? aja, najbrž ni pro serija, al kako?


ni pro oznaka ne, nosilnost je 4kg in je dovolj, bolj je problem v tem, da je po letu in pol uporabe že malce zjahan oz. noge ukrivljene in škripa. Rabil bi nekaj bolj vzdržljivega. Drugi problem je pa teža in velikost...
 0   

iztok @izo 10. Jun 2009, 15:52

viš, to tudi men zanima, če je na dolgi rok ta veblon za kaj. sicer se najbrž vse zjaha prej ali slej, vseeno je pa fajn, da je kvaliteteno narjeno.
eh nč, bom šel malo po štacunah preverit, samo na novi zadevi se napake ne vidijo..
 0   

Andrej @fotokaj 10. Jun 2009, 16:28

Jaz sem pred 6 leti kupil 5 let star Manfrottov 055 ProB v kombinaciji s kroglično 488RC2 glavo in lahko izrečem same pohvale.
Niti približno se ne strinjam s cedom, da to ni kakovosten stativ; neštetokrat, ampak res neštetokrat sem svojega že namočil/postavil v vodi, nekajkrat celo tako, da je ven gledala samo glava; večkrat tudi v morje. Da ne omenim močvirja oz blata na Planinskem polju, pozimi snega, ali ko se kje gnetem skoz grmovje, ki ga s stativom odmikam, enkrat pa sem z njim celo vlomil vrata (nič nezakonitega; vsaj za moje pojme ne ...) ...
Mislim, govoriti, da se noge uvijejo, če vse tri stopnje raztegneš in se nanj nasloniš, je kratkomalo bedarija. Stativ pač ni za take fore narejen (saj veste; bencin, pa take fore, sem zašvical ful in to ...). Moj tudi nima sredinskega stebra teleskopskega, moj je fiksen in ga lahko postavim horizontalno, ali pa vertikalno.

Glede nosilnosti; sam na omenjenem kompletu večkrat uporabljam komplet D3+70-200/VR (2,7 kg) in stvar špila čist normalno, pač v redu, brez tresljajev. Sicer pa saj vemo; če hočeš bit ziher, nekako velja, da uporabljaš stativ, ki ima max nosilnost trikrat višjo od najtežjega kompleta (aparata in objektiva), ki ga nameravaš na tem stativu uporabljat.
Isto velja za glavo, ta ima namreč svoj podatek o nosilnosti, popolnoma ločen od nosilnosti stojala.
Torej, če bi rad gor uporabljal 2 kili težek komplet, mora bit nosilnost stojala in glave (vsakega posebej!) vsaj 6 kil.
055 ProB ima nosilnost 7 kil in glave tipa 488 imajo nosilnost 8 kil in na takem kompletu mora perfektno špilat vse, kar je lažje od treh kil. Če kdo dvomi, lahko stativ in glavo prinesem na piknik, pa bo lahko sam probal.

So pa tu tudi neka pravila, kako se stativ uporablja; tako za noge, kot za sredinski steber velja, da ju razteguješ minimalno potrebno. Torej stativa ne postaviš tako, da raztegneš vse stopnje teleskopskih nog do amena, pol dvigneš še steber do ibra in pol gor natakneš aparat in se greš fotografa; tako pač ne gre, normalno, da se bo vse šibilo.
Pa tole z vijaki, da jih je treba skoz šraufat; odkar ga imam, sem tiste matice pošraufal 2X, od tega 1X čist po nepotrebnem, za preventivo. Jaz s tem nimam težav.

Čeprav se strinjam, da bi lahko bil lažji, sam svojega večkrat zapnem na ruzak in ga prenašam naokrog, največkrat pa aparat z objektivom kar zapnem gor in si vse skup vržem na ramo z 2/3 raztegnjenimi nogami, kot to naredi švarcneger s hlodom in grem.

Pa še to; jebesh stativ, kupi dobro glavo. Saj veš; delaj z glavo, pa bo. Resnično; stativ je hitro dovolj dober, bistveno težje je dobit cenovno ugodno in res dobro glavo. Če res lahko 055 stativ samo pohvalim, glave pač ne morem. Je solidna, tale 488, ni pa to res dobra glava. Dve kili in pol je max, kar priporočam gor natikat.
141RC, ki jo je omenil cedo je pač do amena nikakva glava z nosilnostjo 2 kg in pol ni čudno, če ni mogel narest nič konkretnega - je le glava za 40 eur, buhpomagej?
 0   

iztok @izo 10. Jun 2009, 17:17

no, pa sem nazaj, sem na hitro probal tole..
tale velbon, me sorry ne prepriča preveč, itzdelava ni na rangu manfrotta. precej je plastike, tudi vijak za glavo je recimo precej tanjši kot na manfotto, pravtako je podložen spet z neko plastiko itd. tudi samo trdnost mi se zdi boljša na m, tudi višji je itd. idealno bi tako meni bilo 055 pro b s karbonskimi nogiami za 200€, hehe..
to fotokak, kar si povedal, vse več ali manj vem, vseeno pa ni odveč za kakšen nasvet vprašat. tist sherpa bi mi bila idealna, če bi bil izdelava malo boljša, ali pa vsaj malo manj plastike in pa če bi tist zatič za nogice malo boljše delal.
morem malo še prespat tole, imam še možnost nabave rabljenega monfrotta, tako da je variant..
 0   

Miha @cedo 10. Jun 2009, 18:28

No, vsak ima svoje pojme o kvaliteti fotografskega pripomočka. Men je pri stojalu bistveno, da ne vibrira, ko je iztegnjen na polovico, nekomu drugemu, da ga lahko vlači po vodi in koga z njim po potrebi mahne (v teh dveh točkah ni 055-ki kaj očitat).
Mogoče je bil ta alu manfrotto nekoč pojem, danes je pa tehnologija obdelave karbona napredovala do te stopnje, da se ga uporablja tudi za tako plebejske reči, kot je foto stojalo.

edit:
FYI, 141RC je deklarirana za 6 kil.
 0   

iztok @izo 10. Jun 2009, 19:16

cedo, sem probal na 055 iztegnit vse do fula, tudi stebriček in ga potiskat ipd, pa nekega vibriranje ali pa da bi se kaj preveč majalo, ni bilo. je pa res, da je najbrž tudi od nogic odvisen občutek, na tistih ploščicag so bolje prijele manfrottove nogice kot veblonove.
tale model veblona enostavno ni narejen no ravni manfrotta, če mene vprašaš, drgač pa tiste največje šerpe zgledajo ok. kat ti bo najboljši karbon, če je slabo vpet ipd, imam občutek, da ni za dolge proge vse skupaj narjeno. no, mogoče bi moral malo več časa testirat, pa kakšno konkretno kamero gor navit ipd, pač prvi občutki..
kaj pa giottosi, al poleg puhalk pa kakšne glave se sploh kaj da še dobit pri nas?
recimo kaj takšnega
http://www.giottos.com/MTL92-93-82-83.htm
zgleda precej kot gitzo, pa baje ga kar hvalijo, vendar še vedno ja najbrž tole kr drago, sploh če naročeš od kje zunaj..
 0   

Trco @Trco 10. Jun 2009, 19:22

Sam že leto dni uporabljam tega

http://www.fotomarket.net/katalog/product.php?product_id=4330&catalogue_cat_id=2766

Sam ga uporabljam predvsem za digiskopijo. Nanj je povečini nataknjen spektiv Kowa TSN 884 + digital trotl ali dslr. Skupaj z dslr torej nekje 2,3 kg. Glava je video glava Manfrotto 701hdv, ki ima 0,8 kg. Sistem na stojalu torej tehta več kot tri kilograme in zaenkrat še nisem opazil pomankljivosti. Trden, dovolj visok, da se spustit tudi zelo nizko (stebriček se odvije), lahek, plastika pa se mi ne zdi nič takšnega - kvalitetna in dovolj močna. Tudi navoj za glavo se da obrnit, saj je vključen adapter. Srečal je že vse vremenske pogoje ter terene, noge pa še tečejo vedno gladko. Priporočam thumbsup


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati