0   

Roman Stolnik @RomanStolnik 3. Jul 2009, 18:19

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje in sicer, ker se še učim fotografije, mi zelo paše če imam DSLR kar priključen na računalnik in se lahko igram z nastavitvami, slikam kapljice, kakšne efekte, nočne fotografije ipd. ... lahko lepo opazujem dogajanje na zaslonu in si takoj ogledam fotografijo. Vendar pa me skrbi ker je zaklopka(vsaj po zvoku sodeč) stalno razprta in je senzor stalno na udaru svetlobe, ali se morda motim. Skrbi me ker je senzor tudi po cel dan izpostavljen svetlobi, če se naprimer kaj igram med vikendi ipd. Ali to kaj škodi senzorju, ali se ne bi smel na ta način igrati s svojim DSLR-jem?

Upam da so moje skrbi odveč, vnaprej hvala vsem za odgovore.
Roman
 0   

Roman Stolnik @RomanStolnik 7. Jul 2009, 13:21

Pozdrav čau bau mladina! Začuden in otožen sem, ker je moje vprašanje zamolklo izzvenelo v večnost in ostalo osamljeno brez odgovora. Med tem se še vedno poslužujem svojega osebnega računalnika kot posrednika med mano in svojim DSLR-jem in me še vedno skrbi za poškodbe na senzorju. Sem morda vprašanje zastavil na napačnem forumu ali pa na napačen način? Bi prosil cenjene udeležence tega bogatega foruma, če bi me lahko vsaj preusmerili kam kjer bi gospod že v letih in nevešč elektronike kot sem sam lahko to izvedel?

Hvala lepa vse, za pomoč!
 0   

Sandokan @Sandokan 7. Jul 2009, 14:05

Ker ima tvoj fotič LiveView, je isto, če ga imaš cel dan priklopljenega na računalnik ali pa cel dan gledaš na LiveView.

Po moje pa je boljše, če je senzor manj časa na udaru svetlobe, ker bo zdržal dalj časa....
Sploh pa ne poznam nikogar, kateri bi imel fotič priklopljen na računalnik in bi izpostavljal senzor svetlobi non stop - razen astronov.

Vzemi ga v roke in fotkaj brez LiveView-a, pa ti bo sigurno dalj časa delal - ali pa tudi ne.

Ne se sekirat, dokler imaš garancijo....... thumbsup

lp
 0   

Klemen Blokar @kleb 7. Jul 2009, 19:54

Jaz močno dvomim, da bi izpostavljenost svetlobi senzorju kaj škodovala, dokler seveda to ni zelo močna svetloba (recimo, da bi imel aparat obrnjen ves čas proti soncu). Ne nazadnje imajo kompaktni aparati senzor ves čas delovanja "na svetlem"...

Res nimam nobene ideje, kako bi senzorju lahko škodovalo, če je na svetlem. Če že kaj, potem pa gotovo ni problem čas izpostavljenosti svetlobi, ampak celokupna količina svetlobne energije, ki je padla na senzor - se pravi, da par ur v temi ne nanese toliko, kot sekunda proti soncu... poleg tega pa se pri live view načinu senzor neprenehoma "prazni", kar pomeni, da se pretirano veliko naboja na senzorju ne nabere...

Če te zelo skrbi in bi rad zares tehten odgovor, bi bilo po mojem mnenju se bolje obrniti na koga, ki se ukvarja z elektroniko, ti bodo po mojem bolj vedeli.
 0   

Luka @lukas123 8. Jul 2009, 00:01

Tud prbližn ni panike da bi kej uniču, ker če bi bil tko občutljiv pol jih verjetno ne bi vgrajevali v aparate, tudi če v sonce fotkaš ga zlo težko uničiš, tvoje oči so bolj občutljive kot pa senzor, tko da brez panike.
LP, Luka
 0   

Žiga @zcetrt 8. Jul 2009, 07:30

Če je senzor dejaven, se bolj greje. Kar se bolj greje, prej odpove. Zdaj ali to pomeni 15 let namesto 20, je vprašanje zase. Ampak potem je bolje imeti otoaparat kar ugasnjen.


Bolj mi tule ni jasno, kaj natančno pridobiš s tvojim načinom slikanja.
 0   

Roman Stolnik @RomanStolnik 9. Jul 2009, 07:53

Očitno večina izmed vas meni, da ni posebej velike nevarnosti za senzor če je izpostavljen svetlobi dlje časa, da pa bi znalo to skrajšati življensko dobo aparata. Mislim, da bom kar ostal pri svojem hobiju v upanju, da bo tist "skrajšanje živ. dobe" minimalno seveda.

Naj odgovorim še Sandokanu in zcertu, ki sprašujeta, zakaj sploh slikam čez računalnik, oz. zakaj raje ne uporabljam LiveView funkcije. No, saj ubistvu kolikor sam razumem,dejansko uporabljam LiveView funkcijo, samo s to razliko, da gledam sliko na računalniškem zaslonu, ki je veliko večji. Razlog je ta, da malo slabše vidim in mi je neskončno lažje gledati 24" sliko kot pa 3" sliko, lahko si v miru ogledam kompozicijo, podrobno preučim, kako bodo osvetljeni določeni detajli, ostrenje mi ob slabši svetlobi ne deluje, zato se moram velikokrat poslužit ročnega ostrenja in spet si tu lahko zelo pomagam z 24" sliko, ipd. Torej en kup stvari, katere so mi zelo naporne ali skoraj nemogoče na majhnem zaslončku mojega DSLR-ja ali ob gledanju skozi iskalo lahko naredim z lahkoto na računalniku. Seveda je to izven stanovanja težje, ker moraš okrog nositi prenosnik, tako da si pač vzamem dovolj časa za vse skupaj.

hvala vsem za odgovore


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati