0   

jure @jurcekk 15. Jul 2009, 21:48

Najprej se opravičujem ,če sem odpru temo ki je že na forumu..
Sem popoln začetnik in bi rabil napotke..
Dobil sem nikona d90 in se ne znajdem kaj veliko..

temelna vprasanja:
1.Kakšne nastavitve naj uporabim ponoči ko slikam pokrajno?
2.Zanima ma za kaksne slike nastavim vecji čas zaklopa in za kaksne majnsi
3.Na kaj vpliva cas zaklopa?


Za odgovore in trud se najlepse zahvaljujem..lp
 0   

Marko @alessy 16. Jul 2009, 06:37

Ko slikaš pokrajino potrebuješ ponavadi veliko globisnko ostrino, to dosežeš tako da zaslonko zapreš. Ko zaslonko zapiraš pomeni da povečuješ številko poleg črke F Torej za pokrajine ponavadi pride prav nekje F11 , F18 ali več. Odvisno od tega kaj hočeš.
Ker boš pa slikal ponoči pa seveda moraš nastavit čase dovolj dolge da boš zajel dovolj svetlobe, kar pomeni spet odvisno od svetlobe pokrajine, razne luči ki so tam itd itd, nastaviš čase lahko od 1 sekunde pa tudi do 10 , 20 sek. ali več...

Na drugo vprašanje imaš ob enem odgovorjeno zgoraj.

Zadnje vprašanje na kaj vpliva. Čas zaklopa vpliva ponavadi na stresenost slike v primeru če so predolgi moraš obvezno uporabljat primerno stojalo, da je vseskupaj pri miru, najpomembneje je pa da veš da ko zapiraš zaslonko zmanjšuješ svetlobo ki vstopa , kot pri roletah na oknu, in za primerno osvetljen posnetek, mora biti zaklop dalj časa odprt .
V primeru če pa zaslonko odpreš pa seveda potrebuješ manjše čase zaklopa saj je dovolj le naprimer 1/200 Sek za primerno osvetljen posnetek. Ampak z odpiranjem zaslonke zmanjšujemo globinsko ostrino in s tem dosežemo učinek zamegljenega odzadja, ki je primeren za portrete, kjer moteče odzadje zameglimo.

Ogromno imaš napisanega, le malo pobrskaj in boš vse našel .
 0   

Matic Kos @MaticK 16. Jul 2009, 11:08

Mislim, da je cisto brez veze spraševati "med vrsticami" o posameznih funkcijah. Prakticno vse funkcije/nastavitve so med seboj nekako povezane in vplivajo druga na drugo. Raje si kupi/sposodi eno dobro knjigo o fotografiji in pojdi lepo od zacetka. Pa tudi na spletu je ogromno prirocnikov za zacetnike.. google is your friend.. To ce se misliš kaj bolj resno s fotografijo ukvarjati. Drugace pa uporabljaj avtomatiko in/ali scenske nacine, pa je.

LpM


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati