1   

Miha Babnik @mbabnik 20. Jul 2009, 22:27

Tako sem jezen na to trgovino in prodajalca, da moram povedat kaj se je zgodilo. Vesel bom vaših mnenj in nasvetov.

Torej v četrtek 16.7. sem šel popoldne po službi v tgoraj omenjeno trgovino po nov objektiv Nikkor AF-S 50/1.4G, ga kupil na keš inodnesel domov ves vesel. Doma dam na aparat (imam Nikon D50 in F80) ter probam, dela se pa velikokrat ne izostri in moram večkrat do polovice stisniti sprožilec, da končno izostri. Malo čudno se mi je zdelo, pa probam še z Nikkor AF-S 17-70 in izostri v vsakem primeru. O.K. bom v petek nesel nazaj in vprašal kaj je narobe, prodajalec proba na nekem nikonu iz trgovine in reče, da dela ter, da sem jaz mogoče ostril na nekontrastno področje. No ja neven malo čudno a vseeno rečem o.k. morda pa res, vzamem objektiv in grem. V soboto sem šel na izlet v Štanjel in se spomnim, da bi probal še ročno ostrenje in skoraj me kap ne dela skala z razdaljami se tudi ne vrti oz. se zavrti in ustavi na enemu metru in ne gre nižje proti pol metra. V ponedeljek (danes) nesem objektiv nazaj in spet isti prodajalec hoče biti nekaj pameten in me sprašuje na kateri fotoaparat sem dal objektiv, potem mu povem v čem je problem, da ne ostri če je v ročnem načinu pol pa on pravi, da normalno da ne ostri na prožilcu pa ja z pravim pa ne na prožilcu, ne ostri, ko vrtim obroček! Pol ga vzame pa pravi, da ga bo dal na servis, jaz pa nisem upravičen do zamenjave, ker sem ga lahko jaz poškodoval. Mislim, kako je lahko ta človek tako nesramen, saj vidi, da je objektiv nepoškodovan. Tako sem sedaj brez objektiva, ki je na servisu kjer bodo videli ali sem ga jaz poškodoval in tudi brez 350 EUR, ki sem jih dal za ta objektiv. Jaz še vedno vztrajam, da sem upravičen do novega objektiva in to čim prej.

Upam, da ni predolgo.

Miha
Zahvala: TilenHudelja
 0   

Alien @Alien 20. Jul 2009, 22:54

Beseničar, šit je bil, šit bo ostal. dead
Drugače pa, če se prav spomnim, ti v osmih dneh po nakupu v primeru okvare v vsakem primeru pripada nov izdelek in ne garancijsko popravilo.
 0   

ne @Sarkofucker 20. Jul 2009, 23:21

sem tudi sam pri beseničarju mel že sranje. sicer s poslovnega vidika in se mi je šefe na koncu opravičil ampak ok. dostikrat slišim kaj podobnega
 0   

urosm @urosm 21. Jul 2009, 06:34

8 dni - zamenjava.

Drugič pa pri takih stvareh vedno s sabo aparat, pa v trgovini sprobat. Če ne dovoli, pa poišči drugo trgovino.
 0   

Dejan Bogdanov @Dead_Kennedy 21. Jul 2009, 07:20

Pri njih sem nabavil makro fleš Marumi DRF-14 (prek spletne trgovine). Najprej se mi je zdel ok, potem sem pa poskusil nastavljat moč bliska in ugotovil, da se ne odziva, se pravi, da je blisk vedno enak ne glede na nastavitve na body-ju.
Slučajno sem kasneje opazil, da je bliskavica v bistvu "for Canon", vse nalepke in koda izdelka na embalaži pa so bile enostavno prelepljene s "for Nikon". laugh Svašta!! Seveda sem izdelek vrnil in zamenjal. Samo takih stvari si res ne bi smeli privoščit! Pri njih definitivno ne bom več nabavljal!
 0   

ogabe @ogabe 21. Jul 2009, 07:21

Se vedno ti ostane groznja s trzno inspekcijo, ki za razliko od ostale drzavne uprave celo dela in se jo zato trgovci zares bojijo... vsaj v veliki vecini. In ce tudi to ne pomaga, jih vseeno prijavi. Bo mogoce vsaj v prihodnje boljse, ce ze zate ne bo.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Peter Zakrajšek @FotoPritisk 21. Jul 2009, 07:38

Sam sem imel podobno iskušnjo pri nakupu Nikon 85 1,8, ko je bil fokus pokvarjen. Nesel sem ga nazaj in mi je "prepameten " serviser solil pamet kako je objektiv sestavljen in da to sploh ni napaka, če kdaj pa kdaj ne ostri!!!??

Po dolgem čakanju in poslušanju bedarij sem zahteval denar kot prej že 50 krat. Mi je prodajalka sama rekla da ni problema, denar bo vrnila ker tako veleva zakon in, da pa ima serviser čisto narobe!! Ta isti objektiv so potem prodali nekemu fantu in so reveža na žalost " nategnili"!!
 0   

Bostjan @Archie 21. Jul 2009, 08:46

Kolega je na tja nesel 24-70/2,8 AF-S v garanciji zaradi ruženja v objektivu in trdega obroča za zoomiranje. Prvo vprašanje pri sprejemu: "Ja kam ste ga pa udarili?", čeprav se je videlo, da je objektiv sicer kot iz škatlce.

Potem kopija (in kasneje original) račun s serijsko številko objektiva in garancijski (rumeni) listek s takisto številko ni bil zadosti, ker gor ni bilo žiga prodajalca. Ve se, da v tujini in pri nakupih prek neta že leta ne uporabljajo več žigov. BTW.. objektiv je bil kupljen pri eksluzivnem Nikonovem zastopniku (nagrajencu za odličnost) v Londonu z veljavno EU garancijo. Jasno, da je bilo treba mal ropotat, mal zagrozit s prijavo na inšpekcijo oziroma EU center za zaščito potrošnikov ... na koncu so zadevo le sprejeli v garancijsko popravilo.

Pri vsem tem mi je gospa tam zatrjevala, da ne bi bilo nobenih problemov, če bi bil garancijski list štemplan in da to oni vedno naredijo brez izjeme. Malo morgen ... točno tam sem nabavil D90 in garancijski list NI poštemplan.

Da ne govorim, da mi pri nakupu in ob gotovinskem plačilu D200 niso bili pripravljeni dati "kartičnega" popusta (3-5%), medtem ko mi D3 sploh niso bili pripravljeni prodat (kao nisi NPS). No, na koncu sem teh skoraj 7000€ "zapravil" drugje, kjer so pokazali precej več profesionalnosti.

Jaz jim že ob nakupu povem, da če v štartu ne bo kej OK, jim zadevo vrnem in bom (v zakonskem roku) zahteval ZAMENJAVO izdelka ali vračilo kupnine in NE garancijskega popravila.
 0   

Aleš @tele 21. Jul 2009, 09:41

Archie je napisal/a:
Kolega je na tja nesel 24-70/2,8 AF-S v garanciji zaradi ruženja v objektivu in trdega obroča za zoomiranje. Prvo vprašanje pri sprejemu: "Ja kam ste ga pa udarili?", čeprav se je videlo, da je objektiv sicer kot iz škatlce.

Potem kopija (in kasneje original) račun s serijsko številko objektiva in garancijski (rumeni) listek s takisto številko ni bil zadosti, ker gor ni bilo žiga prodajalca. Ve se, da v tujini in pri nakupih prek neta že leta ne uporabljajo več žigov. BTW.. objektiv je bil kupljen pri eksluzivnem Nikonovem zastopniku (nagrajencu za odličnost) v Londonu z veljavno EU garancijo. Jasno, da je bilo treba mal ropotat, mal zagrozit s prijavo na inšpekcijo oziroma EU center za zaščito potrošnikov ... na koncu so zadevo le sprejeli v garancijsko popravilo.


A od Grays-a ne priznavajo al kaj?!? Ma itak bolje poslat v London, dobiš takoj nazaj oz. se takoj zmeniš, do zdaj samo pozitivne izkušnje (v stilu "no questions asked")

FotoB* pa raje ne omenjam, res prva izjava je vedno, kam si ga udaril, kaj si zlomil itd, in to še v 7 dnevnem roku vedno takoj servis omenjajo, namesto menjavo izdelka. Ne kupujem več tam.
 0   

Andrej @fotokaj 21. Jul 2009, 10:14

mbabnik je napisal/a:
Doma dam na aparat (imam Nikon D50 in F80) ter probam, dela se pa velikokrat ne izostri in moram večkrat do polovice stisniti sprožilec, da končno izostri.

Ostrenje na (D)SLR fotoaparatih na tak način pač dela; do polovice pritisnjen sprožilec aktivira AF, do konca pritisnjen pa sproži zaklop?

mbabnik je napisal/a:
Malo čudno se mi je zdelo, pa probam še z Nikkor AF-S 17-70 in izostri v vsakem primeru.

Nikkor AF-S 17-70 ne obstaja ...

mbabnik je napisal/a:
O.K. bom v petek nesel nazaj in vprašal kaj je narobe, prodajalec proba na nekem nikonu iz trgovine in reče, da dela ter, da sem jaz mogoče ostril na nekontrastno področje. No ja neven malo čudno a vseeno rečem o.k. morda pa res, vzamem objektiv in grem.

V nadaljnem pisanju praviš, da je bil pol problem ročno ostrenje oz skala. Kaj je torej zdaj s samodejnim ostrenjem, dela ali ne dela? Je bil problem v tebi, je bil v aparatu, ali ga sploh ni (bilo)?

mbabnik je napisal/a:
V ponedeljek (danes) nesem objektiv nazaj in spet isti prodajalec hoče biti nekaj pameten ...

Zdaj bom najbrž izpadel mal "baraba", ker pač ne bom tulil z vami v isti rog, imam pa ta privilegij, da sem bil eden od 5 oseb takrat v trgovini (na servis sem ravno oddal nekaj svoje robe, tudi Archie ve, da sem bil res tam - da ne bo kdo mislil, da sem kdo od Beseničarjev...).
In ker že od malega rad vlečem na ušesa, sem pač slišal tudi prodajalca, ki je "hotel biti nekaj pameten", pa tudi mbabnika.
Ne bom se spuščal v detajle, ker se, roko na srce, z vlečenjem na ušesa nisem ravno trudil, je bilo pa vse skupaj slišat bistveno manj pompozno, kot to skuša prikazat mbabnik.
"Prodajalec" je pač opravil svoje delo, nič drugega. In pri tem ni bil niti najmanj osoren ali neprijazen. Je pač odločil, da bo objektiv pregledal oz popravil serviser. Kaj, točneje, je s tem narobe? Kaj bi pa lahko drugega naredil?
Ker dejstvo je, da si prejšnji teden objektiv odnesel na servis zaradi druge "napake"; prvič naj bi nepravilno oz slabo deloval AF, drugič naj ne bi pravilno delovala ostritvena skala. In očitno z AF ni bilo nič narobe, saj od takrat, ko te je prodajalec prvič poslal iz trgovine, AF dela, je tako?
Če pa misliš, da trgovci zamenjajo vsako stvar, vsak artikel kar tako, ne uč, ne da bi prej dali stvar serviserju pregledat, se pa motiš.
Prinesel si nazaj objektiv z napako, oni bodo napako preverili in to je vse, kar zaenkrat lahko storijo. Kaj bi še rad? Ko bodo poznali oz našli napako, se bodo pa stvari odvijale naprej.

mbabnik je napisal/a:
Pol ga vzame pa pravi, da ga bo dal na servis, jaz pa nisem upravičen do zamenjave, ker sem ga lahko jaz poškodoval.

Ja, lahko si ga poškodoval, zakaj pa ne? A razumeš, da je treba tudi to možnost preverit; kako naj on, tam za pultom, kar vsem verjame na besedo, da objektiv ni bil poškodovan?
A gledaš kdaj kriminalke? Ko fentajo kako tečno babo, in pol deca vprašajo, če jo je on, ta pa se razburi, češ, tok sem jo mel rad, da vas ni sram, da me to sploh vprašate? No, to je isti kooratz; kepsi morajo preverit tudi to možnost, če ne zaradi drugega, zato, da vedo, da njegova izjava drži.
Ni namigoval na to, da si objektiv poškodoval ti, dejal je, da bodo preverili, če je objektiv poškodovan. To sem slišal na lastna ušesa.
Kje ti tu vidiš nesramnost?

mbabnik je napisal/a:
Mislim, kako je lahko ta človek tako nesramen, saj vidi, da je objektiv nepoškodovan.

Ja, res, vrhunec nesramnosti - toži ga, prasca! Ne bi rekel, da bi ti yebal mater, to bi še šlo, ampak da reče, da bodo preverili, če je bil objektiv poškodovan ...Nezaslišano!

mbabnik je napisal/a:
Tako sem sedaj brez objektiva, ki je na servisu kjer bodo videli ali sem ga jaz poškodoval in tudi brez 350 EUR, ki sem jih dal za ta objektiv.

Ja, nekako tako deluje sistem garancijskih popravil in to že kar lep cajt. Gospod ti je lepo povedal, da bo objektiv popravljen v nekaj dneh, zdaj mi pa povej, a bi bilo kaj drugače, če bi ti za teh par dni dal 350 eur nazaj?

Če bi bil jaz prodajalec in ti prideš k meni z zahtevo po menjavi, bom valjda pogledal, a je z objektivom res kaj narobe, al bo situacija enaka, kot par dni prej - da te biom poslal iz trgovine z razlago, ne pa s popravilom, ker le-to ni bilo potrebno.

mbabnik je napisal/a:
Tako sem sedaj brez objektiva, ki je na servisu kjer bodo videli ali sem ga jaz poškodoval in tudi brez 350 EUR, ki sem jih dal za ta objektiv.

To mi je bil pa najbolj odbit del vsega skupaj; prideš "en tip", ki 50/1.4 uporabljaš kot zanesenjak na D50, na servis, in tam jamraš, kaj bo zdaj, ko boš brez objektiva par dni ... Jaz, ki se s fotografijo ukvarjam poklicno in sem na pultu v popravilo pustil za 10 jurjev robe, s katero delam čisto vsak sleherni dan, pa tam lagano, polako, biće svega, samo da prođe vrijeme ... Drama queen, sem si mislil, drama queen ...
laugh
Mal se hecam, da ne bo pomote; če nekaj kupiš, pričakuješ, da bo delalo in pričakuješ, da boš to lahko uporabljal vsak dan. Zato povsem razumem razburjenost, ko moraš nekaj novega pustit na servisu. Ampak to razumem do neke mere, brezveznega dramatiziranja pač ne.

mbabnik je napisal/a:
Jaz še vedno vztrajam, da sem upravičen do novega objektiva in to čim prej.

Glej, razburjaš se, preden je sploh kaj jasno; ko bodo ugotovili, kaj je z objektivom narobe, bodisi bo to poškodba, napaka, okvara ... se bodo odločili, kaj narest. Nikjer ne piše, da ti objektiva ne bodo zamenjali, niti ti nihče ni že v štartu rekel, da ti objektiva v nobenem primeru ne bodo menjali; če se res izkaže, da ima objektiv fabrško napako, boš šele lahko zahteval zamenjavo. Prej, kar takole mal na počez pač ne. Tako sistem šiba in če ti ni všeč, kupuj prek spleta; tam lahko katerikoli artikel ne gleda na razlog, vrneš v roku 15 dni.

Pa še nekaj; tudi sam sem imel kdaj v preteklosti za povedat pikre na račun Beseničarjev, še več sem slišal štorij, nekatere že na meji z znanstveno fantstiko, morda jih bom imel tudi še kdaj v prihodnosti, dejstvo pa je, da je tole brezvezno teženje. Če te ne bi na lastna ušesa slišal v trgovini, kjer si deloval zelo neodločno in si kar nekaj jamral tja v luft (pa bre zamere), bi še mislil, kaka drama se je res tam odvijala.
Tako pa nič, najlaže je bit pogumen na spletu. Pa da ne boš mislil, da pri Beseničarju delajo sami računalniški neuki in nobeden od njih ne spremlja forumov; zato ne bodi presenečen, če bodo do tebe ob tvojem naslednjem obisku res bolj hladni kot sicer.
Veš, tam za pultom so ljudje, ne avtomati - bolj ali manj so kar podobni nama ... in 350 eur za en objektiv ti ne da nikakršne pravice srat po ljudeh.
Vsakega od nas bi dal za tist pult za kak 2 dneva, da bi videli, s čim vse se folk vrača v štacuno, češ, da ne dela ... Vam povem en sam primer; stranka je v eno od trgovin vrnila GPS napravo za fotoaparat, ki v EXIF vnaša lokacijske podatke. No, ta kupec je to stvar čist razburjen prinesel nazaj, češ, da beleži podatke njegovega stojišča, ne lokacije motiva, ki ga je fotografiral ...In ko mu je prodajalec razložil, da ta naprava točno tako pač funkcionira in da nobena podobna naprava funkcije, kot jo je rezumel on, (še) ne podpira, se je kupec razburil, da "so ga nategnil", in da kaj pa naj pol s tem sranjem ....

Izkušnjo, kot si jo ravno dobil ti, imamo s svojo opremo najbrž tako rekoč vsi, kakšno si boš to izkušnjo naredil, pozitivno ali negativno, je pa v veliki meri odvisno od vsakega posameznika. Z malo zdrave pameti in razumljivosti ter človečnosti ti v tej situaciji ne bi bilo treba niti trenit z očesom, kaj šele takole se razburjat.
 0   

Stane Crnjak @staneC 21. Jul 2009, 10:43

Ko je za artikel zahtevano popravilo v garanciji, se "skrite napake" in zamenjave ne da več zahtevati. Lahko, če ga v 45dneh ne popravijo. Glede na napisano, ga s popravila prav lahko dobiš 44. dan laugh
 0   

urosm @urosm 21. Jul 2009, 10:49

Kaj pa vem, vse je mogoče. Jaz sem tam že kupoval, pa za zdaj na srečo še nisem imel okvar, da bi lahko karkoli komentiral.
Sem pa imel vedno priložnost, neglede ali sem potem kupil ali ne, zadevo, ki me je zanimala, si ogledat in probat - če se je le dalo. Tudi nasveti so bili do zdaj korektni.

Moramo pa upoštevat, da smo mi amaterji definitivno bolj čustveno navezani na naše koščke opreme. Profičem oprema pomeni enostavno sredstvo za delo, ko rabiš jo kupiš, se ne sekiraš (preveč) zaradi cene, saj se povrne z delom. In ko je ne rabiš več, ali ko je odslužila, se pač brez velikega pompa posloviš od nje.

Amaterji pa si to bolj kot ne "od ust vtrgamo" (saj ne rečem da profiči dnar serjejo, vendar finančno gledano je pa hobi le čista zagarantirana zguba, pri komerciali imaš vsaj šanso poskusit da preživiš laugh ), zato potem tudi morda bolj čustveno odreagiramo v takih situacijah. In meni je tudi par sto ojrotov velik dnarja, pa tisto o čemer jaz sanjam za enga profija ni niti za začetek dost dobro...

Je pa pri takih zadevah zanimivo slišat še opis neodvisnega opazovalca biggrin

Nikogar ne branim, nikogar ne kurcam, sam na glas razmišljam pač.
 0   

RZ67 @RZ67 21. Jul 2009, 11:18

Razen Eneloop baterij, Sanyo polnilcev, nekaj sončnih zaslonk in drugih raznih malenkosti večjih stvari pri njih nisem kupoval, ker preprosto cenovno niso bili konkurenčni ostalim prodajalcem foto robe pri nas (sem kupoval pri 3A, 5pik, Big Bang, Cumulus, Mixi, ... - kdor je bil pač v posameznem primeru najugodnejši). Sem pa pri njih kupil EF-S 60mm f/2.8 USM Macro. K temu niso bila priložena original angleška navodila, temveč samo en mini listek, kjer je pisalo v stilu "v zvezi s pravilno uporabo objektiva se obrnite na prodajalca". Ker imam sam še nekaj EF-S objektivov mi je znano, da Canon k tem objektivom prilaga navodila v obliki knjižice, zato sem jih o tem povprašal in so mi rekli, da morajo zaradi zakonodaje imeti slovenska navodila, da bi v celoti prevajali original navodila pa jim nekako ni smotrno. OK. Verjetno je krivda za to na uvozniku ali na Canon Adria, vendar tisti listek s kao navodili je bil res ubog. Sem jih zato prosil še za original navodila in so mi jih priskrbeli. Tako da, če bi jih ocenjeval bi jim dal eno mešano oceno, so bolj mlačni kot ne. Prodajalci in sploh ena prodajalka so dostikrat kar znaveličani in se jim ne da potruditi, da bi zlezli na lestev in vzeli nekaj z vrhnje police, kar si želiš ogledati ipd.. Kot zanimivost, ko sem zadnjič kupoval fleš v Big Bang Giga (bili so najcenejši), sem opazil enega beseničarjevega prodajalca, ki si je prav tako tam kupoval foto robo (a jim lastnik štacune ne da popusta za zaposlene???). Še kot druga zanimivost, ko sem kupoval ST-E2, so mi rekli, naj kupim v 3A, ker bi oni to morali še naročit in bi trajalo dlje. Skratka, nekaj plusov in nekaj minusov. S servisom sem se pa srečal do sedaj samo 1x, in to s 3A, s katerimi sem bil zelo zadovoljen, čeprav jih veliko kritizira. Tako da, izkušnje so različne, odvisno tudi od zunanjih temperatur, vpliva polne lune, temperamenta kupca in potrpljenja prodajalca.
 0   

Bojan Stepancic @bododo 21. Jul 2009, 11:30

Sam sem bil kar precej let v tem poslu, ki se tiče prodaje in svetovanja foto opreme... lahko se samo strinjam z fotokajem pri večini izrečenega.
Sej ne rečem pri vsej količini prodane fotografske opreme se najde kdaj kakšen kos, ki ne bi smel priromati v prodajo, vendar je povečini roba, ki pride v Slovenijo kvalitetna in s poreklom.

Glede procedur v primeru reklamacij, so zakonsko predpisani postopki, katere morata upoštevati tako prodajalec, kot kupec. V tem primeru sta bila obnašanje in postopek prodajalca popolnoma korektna. Če je dejansko kaj narobe z objektivom bodo to ugotovili v servisu.

Garancijski list mora imeti podpis prodajalca ter žig. Roba iz Anglije je dostikrat uvoz iz Hong Konga ali ZDA v takšnih primerih pa dostikrat ni žiga in podpisa saj gre za neke vrste sivi uvoz. Tudi v Nemških internetnih trgovinah, dostikrat ne dajejo žiga.
Sevis pri nas (Canon ali Nikon) pa mora za povrnitev stroškov garancijskega popravila predložiti, kopijo original garancije in račun, če ta nima žiga in podpisa potem niso upravičeni do povrnitve stroškov... torej delajo zastonj.

Moje osnovno pravilo pri nakupu objektivov je da s seboj prinesem aparat in na kratko sprobam objektiv, ki ga nameravam kupiti vsaj kar se tiče delovanja AF in zooma.

Dejstvo pa je da mnogi lastniki fotografske opreme ne razumejo zadosti dobro delovanja svoje opreme, ter samih principov fotografiranja. Popolnoma Slovensko je tudi dejstvo, da mnogi zapravijo na tisoče eurov za opremo, težko se jim pa zdi dati nekaj eurov za samo fotografsko izobraževanje, ki ti prinese dosti več kot objektiv za 350 eur ali več, katerega v končni fazi tudi ne znaš v polnosti izkoristiti.
Po moje bi bilo dobro več vlagati v znanje, potem ne bi bilo več toliko začudenih laičnih vprašanj in čudenja, v stilu: moj aparat ne ostri pravilno, barve so čudne, fleš zažiga, ta objektiv je jajc, med fotografiranjem oddaja objektiv čudne zvoke, vse slike so temne... vse slike so neostre....
 0   

Miha Babnik @mbabnik 21. Jul 2009, 11:34

Fotokaj, raje se brigaj zase in vem kako se ostri. Na kupljenem objektivu AF dela a ne vedno (obstaja tudi nek Nikkor AF-S 18-70DX, sem se pač zatipkal s 17, ki ostri tudi na točkah kjer Nikkor 50/1.4G ni ostril oz. je po večkratnih poizkusih), ročno ostrenje pa sploh ne dela, neglede na to koliko vrtiš obroček.

Pač z objektivom je že od začetka nekaj narobe in žal ga ob nakupu nisem testiral, kar bi bilo očitno pametno storiti (vem za drugič). Želel sem kupiti ta objektiv, ki bi ga rabil na mojih dveh Nikonih pa čeprav nista pro aparata, tudi jaz nisem pro a ne vem kje piše, da je namenjen samo profesionalcem in top aparatom. Pač razjezilo me je vprašanje prodajalca kako sem poškodoval objektiv (česar verjetno nisi slišal). Še nikoli nisem poškodoval nič od moje fotografske opreme, še senzorja nisem dal čistit ker tako pazim pri menjavi objektivov pa jih menjam zelo pogosto, še vedno imam in uporabljam delujočo Praktico, ki sem jo v osnovni šoli dobil od očeta, tako da nebi o poškodbah, res pa je da prodajalec ne more vedeti saj ima opravka z vsesorte ljudmi a vseeno tako vprašanje ali sklepanje ni primerno.

Fotokaj pa ohladi si malo glavo, vem da je zunaj vroče. Saj bo minilo
Citiram:
lagano, polako, biće svega, samo da prođe vrijeme


L.P.
Miha
 0   

Sharpshooter @Sharpshooter 21. Jul 2009, 11:45

Citiram:
Še nikoli nisem poškodoval nič od moje fotografske opreme, še senzorja nisem dal čistit ker tako pazim pri menjavi objektivov pa jih menjam zelo pogosto, še vedno imam in uporabljam delujočo Praktico, ki sem jo v osnovni šoli dobil od očeta, tako da nebi o poškodbah,


Pa misliš, da on to ve?

Citiram:
res pa je da prodajalec ne more vedeti saj ima opravka z vsesorte ljudmi


Saj si sam ugotovil da ne more vedet!

Citiram:
a vseeno tako vprašanje ali sklepanje ni primerno.


Ne vem zakaj ne bi bilo. Saj se ne kaže vsaka poškodba na ohišju in lečah. Lahko bi zlomil kaj v notranjosti.

Lp
 0   

RZ67 @RZ67 21. Jul 2009, 12:03

bododo je napisal/a:
Garancijski list mora imeti podpis prodajalca ter žig.

No, to ravno ne drži in je verjetno zraslo na zelnikih servisov ali pa dogovorov med proizvajalci in serviserji, katero robo bodo jemali v popravilo in katero ne. Zaradi zaščite potrošnikov zadošča že, da so kupcu izročene listine, iz katerih je mogoče razbrati vse podatke, pomembne za uveljavljanje garancije (glej spodaj 18. člen Zakona o varstvu potrošnikov).

Če pa gre za vprašanje t.i. potrditve garancijskega lista, pa zadošča samo podpis prodajalca, kadar uporaba žiga ni zakonsko predpisana obveznost v državi, kjer prodajalec posluje, in se je prodajalec odločil, da žiga ne bo uporabljal. V anglosaškem svetu je uporaba žiga prej izjema kot pravilo, pa tudi v Sloveniji uporaba žiga ni obvezna. Ne moreš od prodajalca, ki žiga ne uporablja, ker ga ni dolžan uporabljati, zahtevati, da ti garancijski list žigosa (ker žiga preprosto nima).

Skratka, za uveljavljanje garancije je bolj pomembno, da so iz dokumentov (garancijski list, račun, dobavnica) razvidni proizvajalec in prodajalec, datum nakupa, izdelek in podatki, s katerimi se lahko izdelek enolično identificira (model, serijska št.).

"18. člen veljavnega Zakona o varstvu potrošnikov

(1) Garancijski list mora vsebovati zlasti naslednje podatke:
1. firmo in sedež proizvajalca,
2. podatke, ki identificirajo blago,
3. izjavo, da proizvajalec jamči za kakovost oziroma za brezhibno delovanje v garancijskem roku, ki začne teči z izročitvijo blaga potrošniku,
4. trajanje garancijskega roka,
5. firmo in sedež prodajalca ter datum izročitve blaga potrošniku,
6. najkrajši garancijski rok, ki ne sme biti krajši od enega leta, razen če gre za rabljeno blago, za katerega lahko prodajalec določi krajši garancijski rok,
7. čas po preteku garancijskega roka, v katerem je proizvajalec dolžan zagotavljati vzdrževanje, nadomestne dele in priklopne aparate, ki mora biti vsaj trikrat daljši od garancijskega roka.
(2) Proizvajalec ima obveznosti po zakonu, tudi če za blago, določeno v predpisu iz 15.b člena tega zakona, garancijski list ni bil izdan ali ni bil izročen potrošniku ali iz njegove vsebine ne izhajajo z zakonom predpisane obveznosti proizvajalca.
(3) Šteje se, da garancijski list ni bil izdan, če potrošniku niso bile izročene listine, na katerih so vsi podatki iz prvega odstavka tega člena. Če se podatki iz prvega odstavka tega člena nahajajo na različnih listinah, mora prodajalec potrošnika na to posebej opozoriti.
(4) Proizvajalec ima vse obveznosti po zakonu tudi, če garancija ni obvezna, pa jo je javno obljubljal (prostovoljna garancija)."


"Uporaba žiga

V praksi se velikokrat pojavljajo vprašanja in dileme vezano na obveznost uporabe žiga podjetja na poslovnih dokumentih.

V zvezi z obveznostjo uporabe žiga poslovnih subjektov vam sporočamo naslednjo informacijo Ministrstva za gospodarstvo kot odgovor na vprašanje, ali je uporaba žiga za poslovne subjekte obvezna ali ne:

Trenutna veljavna zakonodaja za gospodarske družbe in samostojne podjetnike posameznike ne določa obvezne uporabe žiga. Tako je vsakemu od njih prepuščeno, če ga bo pri svojem poslovanju uporabljal ali ne - če ga bo uporabljal, to uredi v svojih aktih. Je pa res, da je uporaba žiga uveljavljena poslovna praksa, vendar, kot že navedeno, ni zakonska obveznost. "
 0   

Bojan Stepancic @bododo 21. Jul 2009, 12:24

Uf... kdo se zdej tle razburja he he... sej so dopusti pa se bo stvari prespalo.
Vsak se briga zase in za stvari, ki se ga tičejo torej fotokaj ni storil nič narobe, če je izrazil svoj pogled na celotno stvar glede na to, da ima z omenjeno tematiko dosti več izkušenj kot ostali. Lahko je samo pljuvati po stvareh, težje jih je videti tudi v drugačni luči.
Tudi jaz nisem v življenju razbil še nobene leče ali fotografske opreme vendar dosti rutinskega vprašanja na to temo ne bi jemal tako osebno. So pa tudi primeri, ko se ljudje niti ne zavedajo da so poškodovali opremo ali pa jo posojajo drugim, ki takšne prigode zamolčijo...

Glede čistosti senzorja po tolikšnem času pa je v tvojem primeru ta izjava, da senzorja ni bilo potrebno očistiti, čista znanstvena fantastika. Če bi vedel kako se pogleda ali je na senzorju kaj smeti ali ne, potem tega ne bi izustil nikoli.

Predlagam da storiš naslednje, slikaj v enobarvno površino pri zaslonki f16 in dolgem zaklopnem času, AF naj bo naštiman tako da bo slika popolnoma neostra, nato prenesi fotografijo v PS in aktiviraj auto levels, potem se ti bo pokazalo ali je senzor potrebno očistiti ali ne...
 0   

Bojan Stepancic @bododo 21. Jul 2009, 12:45

Glede uporabe žiga je razvidno, da se podjetje samo opredeli glede uporabe...
očitno to velja za obe strani... torej če imajo servisi in uvozniki v sloveniji pač v svojih poslovnih aktih opredeljeno, da se garancija priznava z žigom potem to pač tako je... tudi zakonodaja ne omenja primera za tujino.
Zakon bi to moral bolj definirati... pri opremi kupljeni preko Anglije, ki ima izvor v Aziji pa niso plačane uvozne dajatve za robo, torej če takšna oprema preko legalnih kanalov konča v Sloveniji, je s tem, zaradi medtrgovinsketa sporazuma, ki velja med Anglijo in Hong Kongom (verjetno velja samo za te dve strani), ta oprema brez plačanih uvoznih dajatev, torej je tukaj neka na pol legalna luknja.
 0   

Andrej @fotokaj 21. Jul 2009, 13:23

mbabnik je napisal/a:
Fotokaj, raje se brigaj zase ...

Hej, ti si odprl to temo, ne jaz, zato bi ti rad osvežil spomin na tvoj 2. stavek v 1. tekstu:
mbabnik je napisal/a:
Vesel bom vaših mnenj in nasvetov.

Ja, vidim, ful vesel boš, ja - očitno le dokler trobimo v tvoj rog, a ne? Fajn, všeč mi je tvoj način sporazumevanja, si ga bom zapomnil.

mbabnik je napisal/a:
Fotokaj pa ohladi si malo glavo, vem da je zunaj vroče.

Ne vem, če je vroče - aparat mam na servisu, zato sem v senci ob kavicah že skor cel dan. Je pa moja glava vsekakor manj razgreta, kot tvoja, nenazadnje se ti jeziš na folk, ne jaz.

mbabnik je napisal/a:
Saj bo minilo

Ne, kar se nikoli ne začne, ne more minit.

Bi pa rad še nekaj razčistil, ker vidim, da ne razumeš: zagovarjal sem početje "prodajalca", ne kritiziral tvojega.
Čeprav je moje osebno mnenje, torej za forum "necenzurirano", bistveno bolj jedrnato in manj diplomatsko od napisanega, to le vedi - vsebuje kakih 5 besed, od tega ziher več kot 50% kletvic
laugh


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati