0   

fearless @fearless 27. Jul 2009, 21:04

Zdravo!

v petek grem na morje, pa me zanima, ker sem novopečeni dSLR (450d) (ab)user, v lasti imam KIT 18-55mm IS, stojalce in pa če bo bog dal še 50mm 1.8 II, pa me zanima kakšen vaš nasvetek, kako ujeti kakšen lep morski trenutek. Pač nekega hudega zooma ni, ampak mislim, da je za začetni udarec dovolj.
pač ja, sončni zahod, obalne fotke, mesto ponoči (koliko sekund je dovolj, kakšen ISO da ne šumi?), kakšen portretek na plaži... kaj pa vi mislite?

Kako slikati motive, kjer bi rad imel veliko ostrine (pač nekako F11, bi bilo najbrž dovolj, a kaj ko kaj kmalu čas osvetlitve pade na 1s ali več potem pa je potreben stativ.

Oproščam se za začetniška vprašanja, ampak zanimajo me vaše izkušnje. Kako nekaterim uspe, da je recimo pri ISO 100 pa normalnim časom ob F5.0 dobijo svetle slike, meni pa to ne uspe (vem, da svetloba rahlo variira, ampak tako drastičnih rezultatov pa skoraj ne bi smelo biti-vem, da je problem v meni oz. mojem neznanju). Seminar sledi po počitnicah.

zanimajo me torej vaše izkušnje ter, kaj bi slikali z razpoložljivo opremo.
Pa res hvala za vaše odgovore.
Matej
 0   

fearless @fearless 27. Jul 2009, 21:13

pa še zanima ma, ko slikam v RAW formatu, me zanima, kje ga lahko kasneje obdelam (ja, Photoshop, pa Lightroom, ampak kje drugje še lahko nastavim exposure ipd.)... saj s photoshopom se bavim, samo RAW mi je neznanka...

Če recimo slikam na Av ali Tv, potem se mi zgodi, da so pri EV +-0 fotografije presvetle, zato slikam načeloma pri EV -1. Ali je s tem kaj narobe, ali je lažje v postprodukciji zmanjšati svetlobo?
 0   

urosm @urosm 27. Jul 2009, 21:31

Čudežev ne moreš v postprodukciji pričarat, tako da se le potrudi čimlepše fotke že z aparatom naredit. Če je zažgano, in ni nobene barvne informacije, je pač ni. Je pa z uporabo RAW formata lažje nekatere parametre popravljat.

Le naštudiraj kompenzacijo ekspozicije, če misliš z Av ali Tv fotkat. To je eno bistvenih in zelo močnih orodij, ki ti mora biti jasno, da ga prav uporabljaš. Imaš do petka še dovolj časa, da si osnove razjasniš. Na netu je tega ogromno. Poguglaj, pa bo.

Kar se objektiva tiče, se da z širokim kotom čudovite pokrajine slikat. Lepše kot s teletom. Bi ti pa znal v določenih primerih prit prav še cirkularni polarizator. Tudi tega je ogromno na netu - poišči.

Pri ISO pa je tako, naj te ne bo strah uporabljat višjega, če je potrebno, poskusi pa z najnižjim, kolikor še gre (nižji ISO - manj šuma, več detajlov).

Al pa šus v knjižnico...
 0   

fearless @fearless 27. Jul 2009, 22:07

hvala prvemu, ki se je opogumil dajati nasvete novopečencu. Kompenzacija osvetlitve, to je torej nekaj, kar je treba naštudirati (Sam sicer slikam tudi na manual, ampak se mi zdi, da moram vedno ene 10x prej užgat, da dobim tisto, kar bi rad dobil, and it's make me :evil)...
 0   

iztok @izo 27. Jul 2009, 22:14

tudi s teletom upset se da naredit čist fajn slikco, le malo je treba bit iznajdljiv s kompozicijo ipd.
drgač pa glede šuma: čim nižji iso in stojalo (če ne gre drugače, fotiča
na kakšno škarpico ali kamen daš), pa bo. svetlobo izmeri (bolj) na nebo, če hočeš bolj dramatičen efekt na sliki.
 0   

Aleš @lial 28. Jul 2009, 06:06

Pa še mojih 5 centov:
Zanimiv in precej uspešen način samoučenja je večkratni poskus posnetka istega objekta in enake kompozicije z uporabo (pomočjo) osnovnih možnosti ki jih nudi aparat.
Torej nekaj kar si izbereš za zanimiv posnetek, škljocneš v vsaj treh načinih - 'Auto', Manual (kjer nastaviš aparat po svoje) in prednastavljeno opcijo, na primer 'Landscape', vse tri posnetke je treba narediti na stojalu ali vsaj z močno oporo in v jpeg načinu.
Nato sledi pregled in primerjava fotk na ekranu, predvsem s primerjanjem nastavitev, ki jih je naredila 'pamet' aparata in fotografa.

Tudi sicer priporočam začetnikom, kakršen praviš da si, uporabo te možnosti 'na terenu', ker si s tem v veliki meri zmanjšašo možnost razočaranja pri ugotovitvi, da ' bi nekaj lahko bilo, pa ni' , ker so bile nastavitve napačne.
Torej po fotki, kjer je fotograf nastavljal parametre, še eno ali dve v 'pametnih' (bolje bi bilo zapisati 'trotl' grin grin ) načinu

LP
 0   

urosm @urosm 28. Jul 2009, 07:54

...
 0   

Aleš @lial 28. Jul 2009, 08:09

@urosm - si to napisal meni?
 0   

urosm @urosm 28. Jul 2009, 08:31

lial je napisal/a:
@urosm - si to napisal meni?


Ne, lial, ni na tebe letelo.

Prehitra reakcija, priznam. Sem bil še v polsnu. Sem čisto napačno interpretiral, spregledal avtorja... in si napačno razložil. Sem se neki razkačen danes zbudil yes sleep
 0   

RZ67 @RZ67 28. Jul 2009, 08:34

10 kratkih nasvetov za morske portrete še z moje strani. Bodo zveneli zelo instant receptovsko, ampak iz tvojega pisanja razberem, da si tega želiš.

1. Fotkaj v lepi svetlobi (zgodaj zjutraj ali zvečer, 1-2 uri po vzhodu in 1-2 uri pred zahodom). Med 10 in 18 uro pa pusti fotoaparat v torbi in raje uživaj v morskih radostih.

2. Fotkaj v stranski svetlobi. Sonce naj bo na levi ali na desni strani osebe, ki jo portretiraš, ne pa pred osebo, ker se ji bo bleščalo, ali za osebo, ker boš imel težave s premočno protisvetlobo. Tako bodo sence lepše padle za osebo. Izjema je sončni zahod, takrat pač lahko fotkaš v protisvetlobi.

3. Fotkaj v senci ali doosvetluj (z odbojnikom ali flešom) na soncu. Doosvetluješ tisto stran obraza, na katero padajo sence. Če je sonce na levi, doosvetluješ z desne in obratno.

4. Za portret ene osebe do pasu uporabi 50 ali 55mm, zaslonko do max. f/4, in fotkaj nekje z razdalje okoli 2 metrov. Ostri na oko portretiranca, ki je bližje objektivu. Ostritveno točko izberi ročno. Tako bo ozadje prijetno zablurano. Za portret cele osebe uporabi 28mm (tudi 24mm bo še OK), zaslonka bo OK tudi pri f/4. Za portret več oseb pa zapri zaslonko do f/8 ali f/11, odvisno koliko ljudi bo.

5. Ostale nastavitve: Av; evaluative metering; one shot; ISO 100 - 400; WB daj na Cloudy ali Shady, boš dobil bolj tople tone; če boš fotkal blizu morja (npr. na obali) ali ob kakšnem svetlem zidu, korigiraj ekspozicijo v + (nekje med +2/3 in +1 EV), ker bo od morja ali svetlega zidu odbita svetloba preslepila svetlomer (zapomni si, da svetlomer vse jemlje kot nevtralno sivo, zato ob temnih predmetih kompenziraš v - (iz sivega na črno), pri svetlih pa v + (iz sivega na belo) oz. zapomni si "When is bright, go right".)

6. Če želiš, da že iz fotoaparata pridejo karseda všečne fotke (in jih potem ne boš obdeloval, ampak jih boš dal samo printati v fotolab), nastavi Picture Style na Portrait, fotkaj v JPG na L in Fine, barvni prostor sRGB. Tudi, če boš dal Picture Style na Standard bo OK (barve bodo bolj zasičene in bolj bo ostreno kot na Portrait).

7. Ker boš fotkal na Av, bo čas zaklopa določal fotoaparat sam. Tam do 1/60, če imaš mirno roko bo OK za statične portrete. Zlata sredina pa je tam 1/125 ali 1/250. Ob izgubljanju svetlobe boš brez spreminjanja zaslonke krajši čas dosegel z višanjem ISO.

8. Za doosvetljevanje s flešem uporabi zunanji fleš (ne vgrajenega), če ga imaš. Če bo dosti svetlobe in boš želel imeti odprto zaslonko (recimo f/2 na 50mm fiksnem objektivu ali f/4 na kit objektivu) za boljši background boš namreč moral uporabiti High Speed Sync, kar pomeni, da se bosta fleš in fotoaparat lahko sinhronizirala tudi pri časih krajših od 1/200, ki je default sinhronizacijska hitrost pri tvojem fotoaparatu. Vgrajeni fleši pri Canonu nimajo možnosti High Speed Sync.

9. Po škljocu preveri histogram na LCD ekrančku. Na splošno se izogibaš desni strani histograma (izgubljeni detajli v svetlih delih slike) in levi strani histograma (izgubljeni detajli v sencah), eksponiraš oz. kompenziraš pa tako, da je histogram bolj v desno kot v levo ("Expose to the right!), seveda ne da se dotika desnega roba.

10. Še glavni nasvet: s tvojo modelko se na fotkanju predvsem imejta fajn, bodita sproščena in se zabavajta. S tehniko se ne preveč obremenjevat, raje doma naštudiraj eno tehniko in potem na fotkanju uporabljaj samo to. Tako se boš lahko bolj posvetil vsebini fotke (lokacija, poza, kaj bo zadaj, kaj bo spredaj, ...). Pa ne bit huda ali razočarana, če fotke prvič ne bodo ratale. Bo treba pač večkrat probat in vmes malo eksperimentirat.
 0   

Aleš @lial 28. Jul 2009, 08:57

urosm je napisal/a:
Prehitra reakcija, priznam. Sem bil še v polsnu. Sem čisto napačno interpretiral, spregledal avtorja... in si napačno razložil. Sem se neki razkačen danes zbudil yes sleep

Potem sem pravilno sklepal, glede na tvoje prejšnje poste sem bil kar malo presenečen. OK, slabe trenutke imamo vsi, ni problema. grin
BTW, morda bi tudi jaz lahko zapisal, da je tvoj nasvet kvaliteten...

@StrobistSi: marsikomu takšen 'instan recept' hudo prav pride! In teh 10 zapovedi se kar splača sprintati.

Lep dan obema!

Aleš
 0   

urosm @urosm 28. Jul 2009, 09:16

lial, ni blema

So taki instant nasveti super, tudi meni so na začetku reševali situacije. Je pa še bolje, če tisti, ki jih uporablja tudi pogrunta, zakaj je kaj tako kot je. Potem se ti šele odpre tapravi svet, ko ti upravljaš s fotoaparatom, in ne obratno.
 0   

fearless @fearless 28. Jul 2009, 13:39

fantje moji, super super odgovori. Najlepša vam hvala za vse tole. Zanima me, kje kupit kakšen odsevnik? vem da je v škatli za prvo pomoč neka folija, ampak mogoče bi imel kej drugega še. 10 nasvetov hehe, nekaj sem jih vedel, ampak nekaj jih je pa takih, da samo hehe... super super.... Če ima še kdo kako idejo, lepo prosim, drugače bom pa pač slikal slikal slikal pa potem pokazal rezultate.
 0   

RZ67 @RZ67 28. Jul 2009, 14:27

Odbojniki:
http://www.cumulus.si/productlist2/c1210/o-103
http://www.cumulus.si/productlist2/c1210/o-29

Drugače pa bi bila tudi tista folija čist OK, samo v nek okvir bi jo moral vpeti. thumbsup
 0   

fearless @fearless 28. Jul 2009, 21:53

kje pa si lahko ogledam kakšne slike recimo na "pomorsko" temo, pa da zraven vidim tudi EXIF od fotke? deviant-art, slo-foto, e-fotografija, flickr... vse te strani večinoma ne prikazujejo (avtorji tudi namenoma ne prikazujejo podatkov, potem se pa ne moremo učiti)...?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati